Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Δικτύου Ηγετών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δικτύου Ηγετών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το Δίκτυο Ηγετών, συγκροτήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Οικονομολόγου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Σακς.

Σκοπός του Δικτύου, είναι να συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και συγκεκριμένα:
- Την σύνταξη Έκθεσης για τους στόχους που πρέπει να θέσει ο ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση (το 2015) του Προγράμματος των Στόχων της Χιλιετίας και ειδικότερα για τα ακόλουθα ζητήματα: Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη, Ανισότητες - Φτώχεια, Υγεία - Παιδεία - Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη, Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.
- Τις Μεγάλες Θεσμικές Αδυναμίες - Ζητήματα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και Δημοκρατίας.
- Την Αντιμετώπιση Συγκρούσεων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευρωπαϊκή κρίση, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο κρίση χρέους, δεν αφορά μόνο τις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά είναι και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη αναπτυξιακή προοπτική, με ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και την έρευνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μείζον ζήτημα της ανεργίας, το οποίο ταλανίζει ιδιαιτέρως την Νότια Ευρώπη, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινές πολιτικές στην ΕΕ και με την προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Τα ζητήματα Δημοκρατίας και εκπροσώπησης, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι, αυτά προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ΕΕ και των επιπτώσεων από την κρίση, που απαιτούν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών και αποφάσεων για την προώθηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών, ενώ όπως ανέφερε, είναι ζητήματα καθοριστικά και για το μέλλον της Βόρειας Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, πολύ περισσότερο μετά την Αραβική Άνοιξη.

Μάλιστα, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, πρότεινε την διαμόρφωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Μεσόγειο, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς Περιφερειακών Συναντήσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.