Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Νικητής η... απογοήτευση

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, κατέγραψε υψηλά επίπεδα μη ικανοποίησης των πολιτών από τους δύο βασικούς πόλους του σημερινού πολιτικού σκηνικού, την τρικομματική κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει εκλογές σύντομα και εμφανίζεται απαισιόδοξη για το άμεσο μέλλον, θεωρώντας ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012.

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 1,1%.

Παρόλα αυτά, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό έναντι του Αλέξη Τσίπρα, και η πλειοψηφία προτιμά μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, παρά μία αντίστοιχη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, οι πολίτες απαντούν ότι  η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, το 77,3% των πολιτών είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τη μέχρι στιγμής πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης. Αλλά. ενδιαφέρον είναι ότι το 79,3% είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 58,6% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, έναντι 28,3% που θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε νέες εκλογές.

Το 43,6% θεωρεί μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά καταλληλότερη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας, έναντι 33,5% που θεωρεί ότι καταλληλότερος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Στη «μονομαχία» για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 46% συγκεντρώνει ο σημερινός πρωθυπουργός έναντι 31,4% του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το 20,1% απαντά «κανένας από τους δύο».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6% και ακολουθούν η ΝΔ με 21,5%, η Χρυσή Αυγή με 9,8%, το ΠΑΣΟΚ με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%.

Μια πρώτη ανάγνωση μας αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έπιασε ταβάνι, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η έρευνα διεξήχθει πριν τα γεγονότα της΄λίστας Λαγκάντ που οδήγησαν σε διαγραφή του Παπακωνσταντίνου.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί νέα απώλεια δυνάμεων....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.