Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η αξιοπιστία των ΜΜΕ...

Ένα δυσανάλογο φαινόμενο αποκομίζει κανείς από την τελευταία έρευνα της Metron Analysis σχετικά με ΜΜΕ. Παρότι η πτώση που εμφανίζεται στην καθημερνική του χρήση είναι πολύ μικρή, η πτώση της αξιοπιστίας τους είναι ραγδαία και αφορά κυρίως τα ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Η πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis (Metron Forum) για την «Εφημερίδα των Συντακτών» καταγράφει μεγάλη πτώση αξιοπιστίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε σχέση με τις μετρήσεις του Απριλίου 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ καθημερινά χρησιμοποιεί το 85% την τηλεόρασή του (από 86% τον περασμένο Απρίλιο), μόλις το 28% τη θεωρεί αξιόπιστη, από 38% τον Απρίλιο, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση αξιοπιστίας των ΜΜΕ.

Μικρή είναι η πτώση της χρήσης του ραδιοφώνου, από 41% τον Απρίλιο σε 39%, αλλά και η αξιοπιστία των ραδιοφωνικών σταθμών μειώθηκε, καθώς από το 56% του περασμένου Απριλίου έπεσει στο 47%.

Αντίθετα, οι εφημερίδες χάνουν μόλις 1% ως προς τη χρήση τους από τους πολίτες, καθώς από 8% που διέθεταν πριν από οκτώ μήνες έπεσαν στο 7%. Ενώ, διατηρούν σχετικά υψηλά την αξιοπιστία τους, αφού από το 37% που καταγράφονταν στο προηγούμενο ερευνητικό κύμα, τώρα διατηρούν ποσοστό 33%.

Το  Διαδίκτυο είναι ο μεγάλος κερδισμένος αφού καταγράφει ανοδική τάση στην καθημερινή χρήση του, από το 36% τον περασμένο Απρίλιο τώρα το ποσοστό του ανέβηκε στο 38%, ενώ εμφανίζει ουσιαστικά οριακή μείωση (1%) ως προς την αξιοπιστία του, από το 44% πριν από οκτώ μήνες σε 43% το διάστημα που έγινε η τελευταία έρευνα (15/11-3/12/12).

Η διείσδυση του Ιντερνετ παραμένει σταθερή στο 54% και, σύμφωνα με την Metron Analysis, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 18 χρόνων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τα 4.800.000 άτομα. Η άνοδος που εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία στη χρήση του Ιντερνετ φθάνει τις 37 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το Ιούλιο του 2002 ήταν μόλις στο 17%.
Ολα, τα ΜΜΕ φαίνεται να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα αξιοπιστίας από τον Ιούλιο του 2002, αφού με εξαίρεση τον Δεκέμβριο του 2010 που εμφάνισαν σημαντική άνοδο, έχουν πτωτική πορεία.

Ειναι γεγονός ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ παρακμάζουν. Η στενή στέση με το κεφάλαιο τα ενέπλεξαν στο κυκεώνα των διαπλεκομένων. Η ουσία της δημοσιογραφίας, έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, αν δεν έχει ξεχαστεί.
Βέβαια, ο Τύπος είχε πάντα κάποιου είδους διαπλοκή με την πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα, μόνο που παλαιότερα οι εφημερίδες, είχαν κάποια αυτονομία στηριζόμενες  στην κυκλοφορία τους, που αποτελούσε κύρια πηγή εσόδων αλλά σταδιακά το χώρο κατέλαβε η διαφήμιση. Αυτό έδωσε νέο περιεχόμενο στην διαπλοκή, αφού ξέφυγαν από την παραδοσιακή προσκόληση σε κόμματα και ακολούθησαν την οικονομική δύναμη.  

Μάλιστα, οι επιθέσεις που γίνονται εδώ και τρία σχεδόν, χρόνια εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου αποκαλύπτουν την απέλπιδα προσπάθεια τους να διατηρησουν τη θέση τους στα παρασκήνια της αδιαφάνειας και της διαφθοράς και όπως δήλωσε ο ίδιος: 
“Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου. Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.