Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

O ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΟΜΠΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010

Πρίν από λίγο έγινε γνωστό ότι το ευρωκοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως με μεγάλη πλειοψηφία για να προχωρήσει η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε από καιρό προσπαθήσει να πείσει για αυτή την αναγκαιότητα. Ήδη, σε παρέμβαση του στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, στις 22/06/2010, ανέπτυξε την πρότασή του για τον φόρο Τομπιν.
Με την ιδιότητά του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ανέπτυξε το σχετικό αίτημα στο "γαλλογερμανικό άξονα" ενόψει της Συνόδου της G20 που πραγματοποιήθηκε στις 26 – 27 Ιουνίου στο Τορόντο.
Ο Παπανδρέου τότε παράλληλα, αναφέρθηκε στα αίτια της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι "το κράτος πρόνοιας δεν ήταν αυτό που δημιούργησε την κρίση. Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα", προσθέτοντας ότι "ήταν το γεγονός ότι είχαμε μια κακή διαχείριση της οικονομίας από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, που δημιούργησε ένα μεγάλο χρέος".
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την "επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές", σημειώνοντας ότι "θέλουμε αγορές που να υπηρετούν το λαό, καθιστώντας την παγκοσμιοποίηση πιο ανθρώπινη".
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "οι επιλογές μας γίνονται μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.