Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εμπρός Συνέδριο...στο βάθος κήπος....


O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Μόσιαλος, πρότεινε με άρθρο του στην Athens Voice, ότι είναι απαραίτητος ένας νέος ρεαλιστικός - μεταρρυθμιστικός πόλος, τον οποίο βλέπει στην ένωση μέρους του ΠΑΣΟΚ με τις κεντρώες δυνάμεις της ΝΔ και με τη ΔΗΜΑΡ, για να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός χώρος .
"Το νέο αυτό πολιτικό υποκείμενο, εφόσον δημιουργηθεί, θα κριθεί από το αν θα μπορέσει ν΄αλλάξει ριζικά το μεταπολιτευτικό μοντέλο" αναφέρει για να καταλήξει: "Σ΄ αυτό το νέο, μακράς πνοής χώρο, θα μπορούσαν να συμμετέχουν η ΔΗΜΑΡ, ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ και της κεντρώας ΝΔ, οι πολιτικές κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, οι κεντρώες φιλελεύθερες δυνάμεις και τα εκατομμύρια των ανένταχτων πολιτών. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία και την πατρίδα".

Ο Μόσιαλος δεν είναι ο μόνος που θέτει τέτοιο ζήτημα.   Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και εμπιστοσύνη στον κόσμο, με τα σημερινά δεδομένα και πιστεύει οτι το κόμμα δεν είχε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα ούτε επί ηγεσίας Γ. Παπανδρέου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιώργος Σιακαντάρης ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, ο οποίος έθεσε θέμα "τελευταίου" συνεδρίου με το ίδιο όνομα και σύμβολα και την προκήρυξη νέου συνεδρίου "από μηδενική βάση, όλων των δυνάμεων του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού και αριστερού δημοκρατικού χώρου, με αντικείμενο αφενός την κατάθεση ιδεών και προγραμματικών θέσεων, αφετέρου τη συνδιαμόρφωση του νέου πολιτικού φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας".

Ατολμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παραπαίει η Ευρώπη


Του Θανάση Λυρτσογιάννη από HMEΡΗΣΙΑ.gr
Δυστυχώς ξεμείναμε από ηγέτες. Δεν υπάρχουν πια ηγέτες με όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν την Ευρώπη.
Τα προβλήματα που είχε εξαρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πήραν εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν εκείνοι που θα υψώσουν το ανάστημα, θα πάνε κόντρα στο ρεύμα στο εσωτερικό των χωρών τους και θα αναλάβουν το κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε η Ευρώπη όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και να αποκτήσει τους απαραίτητους θεσμούς που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί αποδοτικά για όλους.
Οι Γερμανοί ταμπουρώνονται πίσω από την ανταγωνιστική τους οικονομία. Καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς το ευρώ και την ευρωζώνη η πορεία των εξαγωγών τους θα ήταν διαφορετική. Γιατί με ένα πολύ ισχυρό μάρκο τα γερμανικά προϊόντα θα ήταν πανάκριβα και οι νυν εταίροι θα είχαν στραφεί σε άλλες αγορές. Προοπτική που εξαλείφεται χάρη στο κοινό νόμισμα.
Οι Γάλλοι, αδύνατοι οικονομικά δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν χάρη και στην πυρηνική τους δύναμη.
Οι ηγέτες των άλλων χωρών στοιχίζονται πίσω από τους μεγάλους.
Σήμερα το κοινό σπίτι των Ευρωπαίων απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα επιβεβαιωθούν οι ευρωσκεπτικιστές.
Χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, τα δημόσια οικονομικά, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ευρώπη θα επιζήσει μόνο αν αλλάξει και προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας. Διαφορετικά θα καταρρεύσει το ευρώ, θα διαλυθεί η Ενωμένη Ευρώπη, θα οξυνθούν οι εθνικισμοί, οι αντιπαραθέσεις. Ο προστατευτισμός θα υψώσει τείχη, τα εμπόριο και οι συναλλαγές θα υποχωρήσουν και μαζί τους το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26532&subid=2&pubid=112953056

Κάν’το όπως ο Ανδρέας


Αιχμές κατά της κυβέρνησης και του τρόπου που χειρίστηκε την κατάσταση, με αποτέλεσμα ακριβώς το να …μην υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της Δευτέρας, αφήνει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο πρώην υπουργός, θυμάται πώς διαχειριζόταν τέτοιες καταστάσεις ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

«Κάπου εκεί μεταξύ 19:40-20:00 το βράδυ, όταν βρισκόμασταν με τον Αντρέα και έπαιρνε εκείνος ένα ουισκάκι και εγώ ένα εσπρεσάκι για να μιλήσουμε, του μετέφερα μια εικόνα από τον κόσμο, ως γραμματέας του τομέα Αλληλεγγύης του κόμματος τότε», λέει. Θυμάται λοιπόν, πως ένα βράδυ του είχε πει πως «κάθε πρωτοβουλία πρέπει να εδράζεται στο ασυνήθιστο, το απρόσμενο και την έκπληξη…». Εξηγεί λοιπόν το σκεπτικό του. Αν είναι να μην πετύχεις κάτι, δημιουργείς καχυποψία, ώστε οτιδήποτε λιγότερο πετύχεις, να μεγεθυνθεί. Αν είναι να το πετύχεις, καλλιεργείς από πριν το κλίμα, ώστε να φανεί ως επιτυχία. Κοινώς, «ντύνεις» το περιεχόμενο της πολιτικής σου με κάποιον τρόπο, ώστε να μεγεθύνεις τις ωφέλειες… Ε, αυτό δεν έκαναν οι δικοί μας κυβερνητικοί, λέει…

 Από http://www.matrix24.gr/2012/11/%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82/

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο Nigel Farage για Παπανδρέου- Δημοψήφισμα

Η δημοσκόπηση του συστήματος και το ...σύστημα των δημοσκοπήσεων

Το ζήτημα της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων έχει τεθεί πολλές φορές. Οι δημοσκοπήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται γαι να προβάλουν - να αποδείξουν το προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Η δημοσκόπηση που παρουσίασε ο Πρετεντέρης στην εκπομπή του στο MEGA, στις 18.11.2012 δεν αποτελεί εξαίρεση.
Μέσα στα ερωτήματα ήταν κα
ι το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ; Όμως, πριν αναλύσουμε το αποτέλεσμα ας απαντήσουμε πρώτα, τι "πληρώνει" το ΠΑΣΟΚ και γιατί. 
Ο Πρεντετέρης και το σύστημα κατέληξαν στο αποτέλεσμα που ήθελαν: Ότι οι πολίτες θεωρούν τον Παπανδρέου υπεύθυνο για την πτώση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες. Μα τι δύσκολη ερώτηση! Αλήθεια, πλήρωσαν γι αυτήν; Μήπως για τον τρόπο που διατυπώθηκε;
Έτσι η απάντηση δεν ήταν "δύσκολη" γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε μόνο του, τη δυσαρέσκεια των πολιτών συμπεριλαμβανομένου και του θυμού τους για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 74 και μετά, και για την όποια διαπλοκή και σκάνδαλο ακουγόταν στην περίοδο της κρίσης. Αφού είναι λογικό ότι αυτός που θα στοχοποιηθεί είναι αυτός που είναι στην πιο ,,υψηλή θέση,, δηλαδή ο Πρωθυπουργός. Άσχετα αν η δική του Κυβέρνηση δεν κατηγορήθηκε για κανένα απολύτως σκάνδαλο (ας αναρωτηθούμε αν ποτέ έγινε κάτι παρόμοιο στο παρελθόν).
Ήθελε να θέσει σοβαρά πολιτικά ερωτήματα ο Πρεντετέρης και το σύστημα που εκφράζεται μέσα από το ΜΕΓΚΑ;
Τότε, ας ρωτούσε τα ακόλουθα.
Έπρεπε ο Παπανδρέου να κηρύξει το 2009 την πτώχευση;
Ήταν θετικό για τη χώρα και την παραμονή της στην ευρωζώνη, η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης;
Πως κρίνεται η αντιμετώπιση των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση που προσπαθούσε να αντεπεξέλθει στα ζητήματα που ανέκυψαν από την κρίση;
Η Ευρώπη αντιμετώπισε με σχέδιο και αποφασιστικότητα την κρίση της Ελλάδας, και άρα, βοήθησε ουσιαστικά τον Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση ;
Οι "προσωπικές" επιθέσεις που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός από τα ΜΜΕ μεσούσης της κρίσης εμπόδισαν ή βοήθησαν την προσπάθεια διάσωσης της χώρας ;
Ο δημόσιος τομέας βοήθησε αποτελεσματικά στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ;
Και φυσικά πολλές άλλες ερωτήσεις .
Αλλά προφανώς, το "ΜΕΓΚΑ" έχει αποφασίσει ότι θέλει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που θα "κολλάει", θα συμπορεύεται στον όποιο σχηματισμό κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Και έδωσε αβάντα, στον αμφισβητούμενο, πλέον, "νέο" πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Τελικά μήπως φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν την "επιστροφή" Παπανδρέου ;
Γιατί ο ΓΑΠ, σας θυμίζουμε, δεν έχει μιλήσει ακόμη. Μια φορά μίλησε για Ψυχάρη και τα "παίξατε" όλοι σας.

 

Από Πρωτοβουλία Παπανδρέου

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση του Γιώργου Πεταλωτή στον Παρατηρητή της Θράκης, σχετικά με το χθεσινό Eurogroup

"Η συντηρητική, μυωπική ηγεσία της Ευρώπης, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς κρίσης, αδυνατεί να δεχθεί την πραγματικότητα.
Υποτάσσει την επιβίωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, όχι απλώς της Ελλάδας, σε μικρόνοα και επικίνδυνα συγκεκριμένα συμφέροντα, για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη με τεράστιες, βέβαια, οικονομικές προεκτάσεις.
Αντί να τελειώνουμε με την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, για να ανοίξει ο δρόμος προς μονιμότερη λύση, αυτήν την φορά η ίδια η Ευρώπη υπήρξε ανακόλουθη των δεσμεύσεών της.
Οφείλουν, Ευρωπαϊκή Ένωση και Eλληνική Κυβέρνηση να δώσουν άμεσες απαντήσεις, στην πράξη πλέον, σχετικά με την υπέρβαση της κρίσης. Η καταβολή της δόσης δεν μπορεί να είναι ακόμη εθνικός μας στόχος, αλλά να σεβαστούμε και τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δοκιμάζεται έντονα. Να περιγράψουμε άμεσα την προοπτική της χώρας μας γιατί σε λίγο θα είναι αργά.
Είναι σαφές ότι δεν έπρεπε να φθάσουμε μέχρι εδώ. Τώρα που υποτίθεται ότι όλοι έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει, θα πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους και ότι δεν βρισκόμαστε στο 2009 αλλά στο 2012, με ότι μεσολάβησε και με ότι συνεπάγεται αυτό. "

Γι'αυτό πολεμούν τον Γιώργο ...

Στον πρωτΑΓΩΝΙΣΤΗ βλέποντας την συνεχιζόμενη επίθεση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου από από "έγκριτους" δημοσιογράφους, από "έγκυρες"εφημερίδες και από ανθρώπους του θεάματος ψάξαμε να βρούμε την αιτία αυτών των κινήσεων.

Κάναμε λοιπόν με το φτωχό μας το μυαλό έναν συλλογισμό και μας δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. 
Σημείο Νο1: Την προηγούμενη Τρίτη βλέποντας τον Λαζόπουλο διαπιστώσαμε μια τρομερή επίθεση στον Παπανδρέου σαν να είναι ακόμα αυτός πρωθυπουργός, με εξωτερικά ρεπορτάζ και με επεξεργασμένα video, αλλά είπαμε θα είναι από τα γνωστά κόμπλεξ του Λαζόπουλου που προσπαθεί να κάνει επιτυχία με πρόσωπα που "πουλάνε". 
Σημείο Νο2: Βλέποντας το προηγούμενο σαββατοκύριακο τα διάφορα sites και blogs στο internet είδαμε και πάλι την ίδια άθλια επίθεση στον Παπανδρέου να συνεχίζεται με ψευδή στοιχεία για της απολαβές του στην Αμερική μέχρι και ότι χωρίζει με την σύζυγό του έγραψαν κάποιοι αισχροί δημοσιογράφοι αλλά και πάλι είπαμε ότι θα είναι τυχαίο. 
Σημείο Νο3: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Βήμα της Κυριακής και Πρώτο Θέμα διαπιστώσαμε ότι οι έγκριτες εφημερίδες που ουδεμία σχέση έχουν με την διαφθορά και την διαπλοκή να είχαν πρωτοσέλιδο θέμα το μεν Βήμα της Κυριακής απόσπασμα από το βιβλίο του Σημίτη (καλός άνθρωπος που δεν κατηγορεί ποτέ κανέναν και έχει κάνει αυστηρή αυτοκριτική) που κατηγορεί τον Παπανδρέου, το δε Πρώτο Θέμα γράφει ότι δήθεν ο Παπανδρέου αμείβεται με ένα εκατομμύριο ευρώ για κάτι διαλέξεις που κάνει στην Αμερική.
Σημείο Νο4: Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε χθες βράδυ ότι στην εκπομπή Ανατροπή του καταξιωμένου δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη υπήρχε δημοσκόπηση η οποία ασχολήθηκε και με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτής της δημοσκόπησης ο κόσμος πιστεύει κατά 75% ότι για την τρομακτική συρρίκνωση των ποσοστών του ιστορικού κινήματος ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ μόλις το 7,5% πιστεύει πως φταίει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος !!

Η απορία μας λοιπόν είναι απλή. Όλη αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση είναι τυχαία ;; Όλος αυτός ο πόλεμος από το κεφάλαιο ( Μπόμπολας-Ψυχάρης-Βαρδινογιάννης ) και από διεφθαρμένους νεόπλουτους ( Λαζόπουλος-Θέμος-Πρετεντέρης ) νομίζεται πως κάνει κακό στον Παπανδρέου ;; Ή μήπως φοβάστε κάτι άλλο ;;

Ο πρωτΑΓΩΝΙΣΤΗΣ έψαξε και έμαθε. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από τον πολιτικό κόσμο αλλά και από πηγές του δημοσιογραφικού κύκλου της προηγούμενες μέρες και με αφορμή την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ διεξήχθη όντως δημοσκόπηση για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ποιος θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και να εκφράσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ακόμα υπήρχε το ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει ένα κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. 
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ... 

1)Στο ερώτημα ποιος θα έπρεπε να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αυθόρμητες απαντήσεις απάντησαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ως εξής:
α) Γιώργος Παπανδρέου 41%
β)Ευάγγελος Βενιζέλος 19%
γ)Ανδρέας Λοβέρδος 11%
δ)Κωστας Σκανδαλίδης 8%
ε)Άννα Διαμαντοπούλου 3%
στ)Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 2%
ζ)Γιάννης Ραγκούσης 1%
η)Δεν Γνωρίζω 15%

Στο σύνολο των ερωτηθέντων απάντησαν:
α) Γιώργος Παπανδρέου 20%
β)Ευάγγελος Βενιζέλος 8%
γ)Ανδρέας Λοβέρδος 12%
δ)Κωστας Σκανδαλίδης 4%
ε)Άννα Διαμαντοπούλου 2%
στ)Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 1%
ζ)Γιάννης Ραγκούσης 1%
η) Δεν Γνωρίζω 52%

2)Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και να εκφράσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τον χώρο της κεντροαριστεράς οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απάντησαν:
α) Γιώργος Παπανδρέου 29%
β)Ευάγγελος Βενιζέλος 14%
γ)Αλέξης Τσίπρας 13%
δ)Ανδρέας Λοβέρδος 7%
ε)Φώτης Κουβέλης 6%
στ)Κωστας Σκανδαλίδης 5%
ζ) Δεν Γνωρίζω 26%

Στο σύνολο των ερωτηθέντων απάντησαν:
α)Αλέξης Τσίπρας 22%
β)Γιώργος Παπανδρέου 19%
γ)Φωτης Κουβέλης 8%
δ)Ευάγγελος Βενιζέλος 7%
ε)Ανδρέας Λοβέρδος 4%
στ) Δεν Γνωρίζω 40%

3)Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει ένα κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;; 
Στο σύνολο των ερωτηθέντων δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:
α)Να έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση 20%
β)Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας 19%
Να βασίζεται σε νέα παιδιά 17%
γ)Να λέει την αλήθεια στο λαό 11%
δ)Να καταργήσει τα μνημόνια 8%
ε)Να προχωρήσει της διαρθρωτικές αλλαγές 8%
στ) Να ανασυντάξει την παραγωγική διαδικασία 7%
ζ)Διάφορα ... 10%

Το συμπέρασμα από όλα αυτά και η μεγάλη είδηση:
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα νέο κόμμα με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου που θα είναι βασισμένο σε νέα παιδιά και θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Συγκεκριμένα ο κόσμος περιμένει από ένα νέο κόμμα να τον εμπνεύσει, κάποιους που μπορεί να τους εμπιστευτεί. Περιμένει να ακούσει σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ανασύνταξης της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο τελευταίο λοιπόν σκέλος αυτής της δημοσκόπησης υπήρχε το παρακάτω ερώτημα.
Θα ψηφίζατε ένα νέο κόμμα με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου;;
Στο σύνολο των ερωτηθέντων απάντησαν:
α)Όχι 52%
β)Μάλλον Όχι 14%
γ)Ναι 12%
δ)Μάλλον Ναι 4%
ε)Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 18%

Μήπως αυτά τα στοιχεία έγιναν γνωστά στους χώρους των τραπεζιτών και του κεφαλαίου και θέλουν να τελειώνουν με τον Παπανδρέου πριν προλάβει να κάνει τις κινήσεις του ;;
Μήπως θέλουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσον να εμποδίσουν τον Παπανδρέου στην επάνοδο του στο πολιτικό σκηνικό του τόπου;;
Μήπως φοβούνται τον διεθνή ρόλο που αναμένεται να πάρει ο Παπανδρέου;;
 

δυσφορία Σαμαρά και Βενιζέλου, για μια διαπραγμάτευση στην οποία δεν συμμετείχαν..(;)

Δυσφορία εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στο Eurogroup. Η Ελλάδα υλοποίησε τις δεσμεύσεις της, οι εταίροι οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει, δήλωσε και υπογράμμισε ότι από την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα της Ευρωζώνης.«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση» επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς. Την έντονη δυσφορία τους προς τους πιστωτές της Ελλάδας εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, που τονίζει οτι «η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα».
Epikairo :
Ποιες ακριβώς υποχρεώσεις εκπλήρωσε η Ελλάδα...(;) Αν υπονοείται η ψήφιση των μέτρων, αυτά δεν ήταν αντάλλαγμα ή προαπαιτούμενο για τη δόση, αλλά για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (fiscal gap) μέχρι το 2014 και για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος..(σχετικά εδώ)Αν πάλι υπονοούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλάγες, αυτές σταμάτησαν από το δημοψήφισμα και μετά...Η διαφωνία μεταξύ των δανειστών (ΕΕ και ΔΝΤ) σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, ήταν γνωστή φυσικά πριν ακόμα τη ψήφιση των μέτρων(εδώ) . Ποια ήταν η επίσημη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης ως προς αυτό στο χθεσινό Eurogroup...(;) Απολύτως καμία ! Προς τι η δυσφορια Σαμαρά και Βενιζέλου, για τη μη επίτευξη συμφωνίας σε μια διαπραγμάτευση στην οποία δεν συμμετείχαμε ως χώρα..(;)

Συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης

Υπάρχει περιθώριο και πρέπει να βγει αλλαγμένη και πιο ανανεωμένη, πιο ισχυρή με άλλη δυναμική η δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί, έστω και τώρα, στους πολίτες εκείνους που δεν εκφράζονται ούτε με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, ούτε υποτάσσονται στα λαϊκίστικα και ανεύθυνα κελεύσματα του κ. Τσίπρα.
ΠτΘ: Στην κρισιμότερη φάση της 38χρονης ιστορίας φαίνεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ την επαύριον της ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Πολλοί δε κάνουν λόγο και για εικόνα διάλυσης. Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν;
Γ.Π.: Σαφέστατα βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του το ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου και η χώρα. Η κρίσιμη αυτή φάση ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, όταν καλούμενο να λάβει το ΠΑΣΟΚ την εξουσία, ανακάλυψε αυτό που απέκρυπτε με εγκληματικό τρόπο η κυβέρνηση Καραμανλή, την δραματική κατάσταση δηλαδή των δημοσιονομικών της χώρας. Το ότι μπήκαμε στην μεγαλύτερη κρίση παντελώς αθωράκιστοι, με ένα δυσθεώρητο χρέος, με τεράστιο έλλειμμα, με πλαστά στοιχεία, με την μη δυνατότητα δανεισμού της χώρας ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, χωρίς μηχανισμούς και με μία συντηρητική Ευρώπη που αδυνατούσε να προβλέψει το μέγεθος της κρίσης και θεωρούσε την Ελλάδα ανεπιθύμητη.
Αναγκαστικά το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ως κυβέρνηση όχι μόνο να είναι ανακόλουθο των προγραμματικών του δεσμεύσεων, αλλά και να βρίσκεται στην άκρως δυσάρεστη θέση να λαμβάνει αποφάσεις που ερχόταν ευθέως αντιμέτωπες με τον πυρήνα της ιδεολογίας του. Το πρόταγμα όμως της μη χρεωκοπίας της χώρας ήταν μεγαλύτερο από το όποιο πολιτικό κόστος. Τα λάθη βεβαίως που έγιναν στην διαχείριση της αχαρτογράφητης αυτής κρίσης, επέτειναν τις συνέπειες. Η έλλειψη της παραμικρής διάθεσης από τη ΝΔ και τα κόμματα της αριστεράς να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης είτε προτάσσοντας τις "μαγικές λύσεις του κ. Σαμαρά", τις οποίες βέβαια σήμερα ξέχασε, είτε τον εναγκαλισμό κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ με οποιοδήποτε συντεχνιακό αίτημα και το φλερτ με τη δραχμή, ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει αποκλειστικά την δυσβάσταχτη από ένα μόνο κόμμα κρίση, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλους κλυδωνισμούς από τότε. Οι εσωτερικές υπονομεύσεις βέβαια και οι απαράδεκτες για την συγκυρία προσωπικές στρατηγικές έβλαψαν τη συνοχή του ακόμη περισσότερο.
Σήμερα, πέντε μήνες μετά τις εκλογές και την εκλογική του βύθιση, αντί να υπάρξει ένα γενικό προσκλητήριο της ηγεσίας ώστε οι πάντες να τοποθετηθούν απέναντι στα πράγματα και να συμμετέχουν στις ευθύνες, δυστυχώς επελέγη η κατάργηση όλων των Οργάνων χωρίς καμία έστω και προσωρινή τους αντικατάσταση, ο αποκλεισμός πολλών στελεχών πρόθυμων να προσφέρουν και η μικρή αδύναμη κοινοβουλευτική ομάδα να γίνει η μόνη αναφορά ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μου τεράστιο λάθος. Και φυσικά με τον πρώτο μεγάλο κλυδωνισμό, όπως η πολύ δύσκολη προχθεσινή ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα εκφυλίστηκε ακόμη περισσότερο, ίσως και καθοριστικά.
Πιστεύω ότι έστω και τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες εκείνους που είναι πολύ περισσότεροι από όσοι κάποιοι νομίζουν, που δεν βολεύονται ούτε με τη ΝΔ του Σαμαρά, ούτε δέχονται να υποταχθούν στα λαϊκιστικά και ανεύθυνα κελεύσματα του κ. Τσίπρα, να εμπιστευθούν ένα ΠΑΣΟΚ όπου θα ξεκινήσει άμεσα - σήμερα μια μεγάλη συζήτηση με όλα τα στελέχη του, με όλες τις κινήσεις που υπάρχουν στη λεγόμενη κεντροαριστερά, μέχρι και τη ΔΗΜ.ΑΡ, για να σταματήσει ο εκφυλισμός ο οποίος είναι ραγδαίος. Οχι για να σωθεί ένα κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να βρουν έκφραση όλοι αυτοί οι πολίτες που παρά τη δυσαρέσκειά τους είναι έτοιμοι να αποτελέσουν τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης.

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση Σκανδαλίδη;
Γ.Π.: Θα προτιμούσα να δω τον κ. Σκανδαλίδη να τοποθετείται στη Βουλή και με την ψήφο του. Η απουσία του δεν με εκφράζει. Οι πολίτες περιμένουν την προσωπική μας τοποθέτηση και τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω την μη προσέλευση στην κρίσιμη αυτή ψηφοφορία. Προφανώς όμως θα είχε τους λόγους του και μένει αυτό να φανεί.

ΠτΘ: Πώς κρίνετε τη στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι των έξι βουλευτών που ψήφισαν όχι στο νέο μνημόνιο;
Γ.Π.: Πιστεύω πως ήταν μοιραία η διαγραφή τους από την Κ.Ο. και ότι το ανέμεναν και οι ίδιοι, το ζήτημα όμως είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει τρόπος να πεισθούν οι βουλευτές ότι έπρεπε να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή. Η σκέψη τους όμως και η συνείδησή τους προφανώς τους οδήγησε σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ. Απολύτως σεβαστό.
ΠτΘ: Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ασκώντας σκληρή κριτική. Από την άλλη έχουμε αντιπαράθεση του προέδρου του Κινήματος, Ευ. Βενιζέλου, με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε την αποχώρησή του από το Κίνημα. Φοβάστε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο αποδόμησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ;
Γ.Π.: Η κάθε αποχώρηση στελέχους έχει και άλλες αιτίες και άλλες αναγνώσεις και ίσως και διαφορετικό βαθμό ειλικρίνειας, όπως εξάλλου και βαρύτητας. Σχέδιο αποδόμησης δεν βλέπω, γιατί τότε θα είχε η κίνηση των διαφωνούντων άλλα χαρακτηριστικά, που όσοι από εμάς έχουμε βιώσει σχέδια υπονόμευσης στο παρελθόν, θα τα είχαμε διαγνώσει και σήμερα. Απλώς όπως είπα και πριν, διαφέρει και ο βαθμός ειλικρίνειας του καθενός, κάτι που θα ξεκαθαρίσει και στην πορεία από την διαδρομή των στελεχών αυτών.

ΠτΘ: Αισιοδοξείτε ότι υπάρχει προοπτική ανακοπής όλων αυτών των δυνάμεων που δείχνουν να αναπτύσσονται μέσα στη δημοκρατική παράταξη και όπως φαίνεται να την απειλούν με πολυδιάσπαση, ώστε να μη φθάσουμε σε αυτό που συνέβη το 1961;
Γ.Π.: Παρά την εξαιρετικά δύσκολη και άκρως ρευστή κατάσταση είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να βγει αλλαγμένη μεν αλλά πιο ανανεωμένη, πιο ισχυρή, με άλλες θεωρήσεις και άλλη δυναμική η δημοκρατική παράταξη. Γιατί πλέον έχει παρέλθει η περίοδος της έκπληξης, της άγνοιας και του αχαρτογράφητου της κατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, άρα μπορεί και πρέπει να εκφραστεί η δημοκρατική παράταξη εκ νέου, να αποκτήσει άλλες αναφορές, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος που της άλλαζαν εντέλει και τα χαρακτηριστικά, να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του προοδευτικού και του συντηρητικού και κυρίως άμεσα να δημιουργήσει απαντήσεις τόσο στη δεξιά αντίληψη της πολιτικής, όσο και στην ψευδεπίγραφη και λαϊκιστική αριστερά.
Με όλα αυτά τα στοιχεία, θα μπορέσει να προσελκύσει νέα στελέχη, νέους ανθρώπους που σήμερα κυριευμένοι από την απογοήτευση δικαιολογημένα οδηγούνται είτε στην παραίτηση, είτε στην ισοπέδωση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ανθρώπινο αυτό δυναμικό θα βρεθεί, που θα είναι πολύ καλύτερο ίσως από εμάς τους παλαιότερους.

Στο Bergen της Νορβηγίας, ο Γιώργος Παπανδρέου

Στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και η Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για άνιση μάχη της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα, οι Έλληνες, εδώ και τρία χρόνια, δίνουν μια άνιση μάχη. Μια μάχη επιβίωσης, σε ένα σύνθετο και ασταθές περιβάλλον. Πληρώσαμε και πληρώνουμε βαρύ τίμημα. Οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαμε και τα δικά μας προβλήματα. Αλλά το γεγονός αυτό, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την κάλυψη των αδυναμιών αλλά και την αναποφασιστικότητα της Ευρώπης να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κρίσης. Ιδιαιτέρως μετά και την πρόσφατη έγκριση του προγράμματος από την Ελληνική Βουλή. Εμείς αναλάβαμε για μια ακόμη φορά και την ευθύνη και το κόστος. Τρία χρόνια τώρα, αναλάβαμε και ευθύνες και κόστος που δεν μας αναλογούσαν. Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια με πρωτόγνωρα αποτελέσματα για όλο τον κόσμο. Σήμερα, το αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι. Ήρθε η ώρα να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν».
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ΕΕ, η Ευρωζώνη, βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση. Μια κρίση που αναδεικνύει τις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρώ, τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε. Δομικές αδυναμίες που επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να λάβουμε άμεσα τολμηρές αποφάσεις. Αποφάσεις ιστορικής σημασίας, για την πολιτική ολοκλήρωση, για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Με κοινές αποφάσεις, όχι ο καθένας μόνος του. Με πραγματική αλληλεγγύη, όχι αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Το λέμε εδώ και 3 χρόνια. Πολλοί δεν μας άκουγαν. Πολύτιμος χρόνος χάθηκε.
Αν σηματοδοτήσουμε όμως έστω και τώρα έμπρακτα αυτή μας τη βούληση, θα έχουμε κάνει ένα άλμα. Πέρα από τα κελεύσματα των αγορών, με βάση τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών. Και θα έχουμε δώσει απάντηση στις προκλήσεις που μας ταλανίζουν. Τώρα, πριν να δεχτεί συντριπτικό πλήγμα η δημοκρατία στην Ευρώπη.Η Ευρώπη οφείλει να επιβεβαιώσει ότι στηρίζεται σε αρχές».
Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της διαφάνειας και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφωθεί η βάση για την οικοδόμηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο πλαίσιο το οποίου θα προωθούνται οι δημόσιες υποθέσεις.
Τέλος έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων, σημειώνοντας ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΕ και σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και τονίζοντας ότι, τόσο η ΕΕ όσο και το G20 έχουν την ευθύνη ανάληψης το ταχύτερο δυνατόν σχετικών πρωτοβουλιών και λήψης αποφάσεων.
Θέμα του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της νορβηγικής κυβέρνησης (Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών) και ολοκληρώνεται αύριο είναι: Financial secrecy, society and vested interests.

ΔΗΜΑΡ: Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής

Πραγματική εδραίωση της ειρήνης στη Γάζα υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ ότι θα φέρει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου. 

Το κόμμα ζητά άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός και τονίζει ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ευρωπαϊκή διπλωματία οφείλουν να στηρίξουν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Παρά τις όποιες διαμεσολαβητικές προσπάθειες, η ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση συνεχίζεται για όγδοη ημέρα. Οι αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ και οι ρουκέτες από τη Γάζα το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό. 

Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή τόνισε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Η Ε.Ε και το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ πρέπει να παρέμβουν άμεσα και να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός, την έναρξη διαπραγματεύσεων και το διεθνές δίκαιο. Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 29 Νοεμβρίου, θα προσφέρει πραγματική προοπτική στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή διπλωματία οφείλουν να στηρίξουν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.