Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Γιώργος Παπανδρέου: δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται.


Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009.

Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους “άκουσαν”, όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.
Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς.

Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου.

Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους.

Ότι δεν θα με λυγίσουν.

Καλά κάνουν και φοβούνται.

Σκληρή Απάντηση της Μαργαρίτας Παπανδρέου



Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε.

Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο.

Άνανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.

Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή;

Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις;

Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφερόντα του τόπου.

Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα.

Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει.

Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα.

Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη Δημοκρατία.

Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά.

Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία.

Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο.

Πόση λάσπη πια;




Το ΒΗΜΑ αύριο με άρθρο του επιχειρεί να συνδέσει την Μαργαρίτα Παπανδρέου με τη λίστα Λαγκαρντ, αναπαράγοντας ουσιαστικά, μια ιστορία που κυκλοφόρησε στα μπλογκς. Οι φήμες θέλουν κύκλοι του  ΣΔΟΕ να διαρρέουν ότι πίσω από τη γυναίκα με τα 500 εκ κρύβεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου.






Σύμφωνα με πληροφορίες του Smart Post ( http://www.smartpost.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/)
η γυναίκα με τα 500 εκ είναι υπαρκτή και το ΣΔΟΕ την είχε βρει. Από την έρευνα προέκυψε οτι δουλεύει σε ναυτιλιακή εταιρία και σε καμιά περίπτωση, η περιουσιακή της κατάσταση και οι δηλώσεις εισοδήματος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιο ποσό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιδωρήθηκε όσο κανείς πολιτικός. Στοχοποιήθηκαν τα αδέλφια του Νίκος και Ανδρέας, με αβάσιμες κατηγορίες. Τώρα ο κλήρος φαίνεται έπεσε στην μητέρα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου. Αφού αποδείχθηκε ότι ο Παπανδρέου δεν διάγει πλούσιο βίο, δεν λαμβάνει μυθικά ποσά στις ομιλίες του, δεν πρόκειται να μεταναστεύσει ούτε ο ίδιος ούτε άλλος από την οικογένεια, σκέφτηκαν να χτυπηθεί ένα ακόμα μέλος της οικογένειας. 
Πόση λάσπη ακόμη θα πρέπει να υποστούν; Πόσο πολύ μπορεί να τρομάζουν από την ιδέα και μόνο ότι "υπάρχει" η οικογένεια Παπανδρέου;

Αντιδράσεις για την απονομή ιθαγένειας και η αντίσταση του Καμίνη...


Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, για την αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας προκαλεί αντιδράσεις, εντός και εκτός της κυβέρνησης θέτοντας ζήτημα νομιμότητας, ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου του Αθανασίου, ο οποίος προέβαλλε ως λόγο για την αναστολή των διαδικασιών ιθαγένειας, την επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών άρθρων του νόμου 3838/2010.


Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης  με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον ενημέρωσε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα ορίζονται στην εγκύκλιο.

Ο Δήμος Αθηναίων, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή Καμίνη, υπογραμμίζοντας τα κύρια σημεία της επιχειρηματολογίας.

«Κύριε Γενικέ,
Απαραίτητη  προϋπόθεση για τη λειτουργία της  Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός όλων απέναντι στις αποφάσεις των  δικαστηρίων, οι οποίες αναπτύσσουν  τα έννομα αποτελέσματά τους από τη δημοσίευσή τους.  Ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί, συνεπώς, να  εφαρμόσει το ανωτέρω έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο παραγγέλλει, πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία κρίνει τη συνταγματικότητα διατάξεων του ν. 3838/2010, τη μη τήρηση του εν λόγω νόμου.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει  να τηρεί τη διαδικασία απονομής της  ιθαγένειας σύμφωνα με τις ισχύουσες  διατάξεις.
Όλως επικουρικώς  σας ενημερώνω ότι το εν λόγω έγγραφο, ακόμη και αν μπορούσε να εκληφθεί ως εγκύκλιος δεν έχει αναρτηθεί  στον ιστοχώρο «Διαύγεια» και,  συνεπώς, δεν μπορεί να εκτελεστεί σύμφωνα με τον νόμο 3861/2010».


Κλειδί στην αντιπαράθεση που αναπτύσσεται είναι ότι δεν μπορεί να παγώσει η εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, αφού δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ. Αλλά επίσης, η εγκύκλιος δεν δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Παράλληλα, την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  Ευ. Βενιζέλου χαρακτήρισαν ως παράνομη την απόφαση του Αθανασίου και σημείωναν ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας. Ενώ, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου» και επισημαίνεται ότι «δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου», για να καταλήξει: «Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του».


Ο αναπνευστήρας και το καλώδιο…

του Ευάγγελου Χατζημανώλη

Στην Ελλάδα η ιδιότητα ΠΡΟΔΟΤΗΣ,. ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ κτλ την προσάπτουμε εύκολα… Οπου θέλουμε και όποτε θέλουμε. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2010, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή βάζει στο κάδρο των τελευταίων στόχων της, την εκμετάλλευση του Ο.Λ.Π. από Κινέζους αγοραστές.  Οι εκλογές και η μεγάλη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου είχε σαν αποτέλεσμα η καυτή πατάτα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας του Ο.Λ.Π. να έρθει στα χέρια του πρώην πλέον Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σάββατο 2/10/10

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο και ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, και δίνουν τα χέρια για την 11 σημεία συνεργασίας των δύο πλευρών.  Στον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η παρουσία του Κινέζου ομόλογού του στην Ελλάδα έχει πολλαπλή σημασία και ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ναυσιπλοΐα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τόνισε-τότε- ο Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε, τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για το προσωπικό και για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου. Τα σχέδια της CΟSCO για το λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε ο πρόεδρος του ομίλου, Γουει Τζιαν Φού, τονίζοντας ότι μέχρι το 2015 ο σταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 3,7 εκατομμύρια κιβώτια.
Δύο χρόνια μετά…
Κερατσίνι 2012… Η ανεργία στην Β Πειραιά έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Οι συνοικίες Κερατσίνι, Πέραμα, Νίκαια, Κορυδαλλός αιμορραγούν με την νεολαία να μην μπορεί να βρει διέξοδο…
Η μοναδική ανάσα είναι η ζώνη της COSCO… Από το λιμάνι του Κερατσινίου μέχρι και το Πέραμα μια μεγάλη ναυπηγοεμπορική μονάδα έχει εγκατασταθεί με στόχο την εξάπλωση της. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που ζουν από την κινέζικοι εταιρεία…
Μια κοιτίδα εργασίας και αξιοπρέπειας υπάρχει σε αυτή την ταλαιπωρημένη Περιφέρεια. Το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα, αλλά μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες. Η εξάπλωση της COSCO θα είναι ευχής έργον στις μέρες μας. Η κινέζικη αγορά είναι μια από τις πιο δυνατές στις ημέρες της αστάθειας του Euro. Πάνω από 4 εκ. κιβώτια εξυπηρετεί η μονάδα του Κερατσινίου-Περάματος.
Με συνεργασία που θα μπορέσει να φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στην χώρα μας. Είναι μια αλήθεια που δεν θέλουν ή δεν συμφέρει να πουν τα κόμματα που λαϊκίζουν.
Μόνο με τέτοιες επενδύσεις μπορούμε να πάρουμε ανάσα…
Μην τραβάμε το καλώδιο από τον αναπνευστήρα

Ο Ευάγγελος Χατζημανώλης είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ

Επικοινωνία Γιώργου Παπανδρέου με Μαχμούτ Αμπας


Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος ΠαπανδρέουΤηλεφωνική είχε χθες το βράδυ επικοινωνία  με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο συνεχάρη για την ιστορική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και συμφώνησαν να εντείνουν την προσεχή περίοδο τη συνεργασία τους, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής πρόκειται να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αμπάς, ότι προγραμματίζεται επίσκεψη στη Ραμάλα, είτε από τον ίδιο, είτε από αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη συμβολή τόσο της Ελλάδας όσο και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή και στον αγώνα που δίνει ο παλαιστινιακός λαός.

Νέος Μεσαίωνας.....

Η Ελλάδα πάλι στην επικαιρότητα, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Daily Mail με τίτλο: " Ο νέος μεσαίωνας: Σε όλη την Ευρώπη, η ελεύθερη έκφραση και η δημοκρατία αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη απειλή από την δεκαετία του ’30"

Το άρθρο αναλύει την υπόθεση του δημοσιογράφου Βαξεβάνη και της δικαστικής του περιπέτειας, ενώ ασχολείται και με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

"Με σκηνές που έχει να δει η Ευρώπη από τη μακρά νύχτα της δεκαετίας του ’30, σχεδόν καθημερινά έρχονται νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επάνω στα ερείπια του Ελληνικού ονείρου, συγκεντρώνουν δύναμη οι δυνάμεις της ξενοφοβίας. Ακούγεται σαν κάτι από τη Γερμανία του Χίτλερ – αλλά αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης το 2012. Στις εκλογές του Ιουνίου το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής κέρδισε 18 έδρες. Όλο και περισσότερο, οι σκηνές στους δρόμους της Αθήνας μου θυμίζουν τα φοβερά γεγονότα των αρχών της δεκαετίας του ’30, όταν η οικονομική κατάρρευση, το πολιτικό χάος και μια φοβερή αίσθηση δυσαρέσκειας. Άνοιξε το δρόμο για τη μεγαλύτερη τυραννία που γνώρισε ποτέ η Ευρωπαϊκή μας ήπειρος"


Διαβάστε εδώ
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2227131/The-new-dark-age-Across-Europe-free-speech-democracy-face-biggest-threat-Thirties.html



Το Opengov και η αξιοκρατία


Του Νοτη Παρασκευοπουλου*

Εχοντας τη μοναδική εμπειρία να έχω διατελέσει μέλος της ομάδας Opengov, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναθέσει την επιλογή στελεχών για τις δημόσιες θέσεις, αισθάνομαι την ανάγκη να κοινοποιήσω τα λάθη που έγιναν ώστε να μην επαναληφθούν.

Πόσες φορές ακούσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου να λέει ότι θέλουμε τους «άριστους» και όχι τους «αρεστούς»; Είναι αλήθεια ότι ο Γιάννης Πανάρετος του είχε προτείνει ένα σύστημα αξιοκρατικής διαδικασίας για την επιλογή στελεχών που ταίριαζε στα οράματα του Γιώργου Παπανδρέου. Το πρόβλημα ήταν ότι οι αυλοκόλακες που τον περιστοίχιζαν και που πλαισίωσαν (ή καλύτερα «καπέλωσαν») τον Πανάρετο κι εμένα στην ομάδα του Opengov είχαν άλλα οράματα. Ο ένας, δικτυωμένος με τα κομματικά στελέχη και τους δημάρχους όλης της χώρας, και η άλλη, δικτυωμένη με όλους τους «αρεστούς» βουλευτές, είχαν πράγματι άλλα «οράματα».

Ετσι, μετά μια αρχική περίοδο που έγινε με σχετική επιτυχία μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων κατά την οποία επελέγησαν με βάση τα βιογραφικά τους αξιόλογοι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με κόμματα και κυκλώματα (αναφέρω ενδεικτικά τους Δ. Σπινέλλη στα Πληροφοριακά Συστήματα, Στ. Κομνηνό στο Εμπόριο, Π. Σελέκο στις Επενδύσεις, Κ. Κοκκινοπλίτη στην Ερευνα και Γ. Ζεμπελιάδου στο ΕΣΠΑ), γυρίσαμε στις παλιές καλές μεθόδους.

Φαίνεται ότι τα κυκλώματα αιφνιδιάστηκαν στην αρχή και γι’ αυτό τους «ξέφυγαν» οι γραμματείς των υπουργείων. Οταν όμως ήρθαμε στους διοικητές των ΔΕΚΟ, των λιμανιών και των νοσοκομείων, έγιναν οι «μοιρασιές». Η Λούκα μοίραζε λιμάνια και η Μαριλίζα νοσοκομεία στους τοπικούς βουλευτές και άλλους παράγοντες. Με την τελευταία, είχα μια αξέχαστη εμπειρία που θέλω να καταγραφεί. Μέσα στα χιλιάδες βιογραφικά που έφθαναν μέσα από το Opengov εντόπισα έναν Ελληνοαμερικανό γιατρό που διοικούσε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο New Jersey. Αμέσως ενημέρωσα τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος με εξουσιοδότησε να επικοινωνήσω μαζί του. Του τηλεφώνησα το ίδιο βράδυ και τον άκουσα συγκινημένο, να μην πιστεύει στ’ αυτιά του που με μια αίτησή του τον είχαμε επιλέξει και ενθουσιώδη για τη βοήθεια που θα προσέφερε στη χώρα του. Ζήτησε μόνο ένα μεταβατικό μήνα (transition period) ώστε να μπορέσει να παραδώσει τη διοίκηση του εκεί νοσοκομείου πριν φύγει για Ελλάδα. Η υπουργός Υγείας το απέρριψε, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα μήνα. Βέβαια, η στελέχωση των νοσοκομείων πήρε πολλούς μήνες, αλλά αυτό ήταν μια λεπτομέρεια.

Ετσι, λοιπόν, το όραμα για αξιοκρατία διαλύθηκε και η λέξη Opengov, που σημαίνει ανοιχτή διακυβέρνηση και διαφάνεια, απαξιώθηκε και φυσικά το σύστημα εγκαταλείφθηκε.

Θα ήθελα να ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας, θα ξεφύγει από τα τετριμμένα και θα κάνει αξιοκρατικές επιλογές. H αξιοπιστία μας είναι στο ναδίρ, κανένας δεν πιστεύει ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτά που υποσχόμαστε. Για να ανατρέψουμε αυτήν την εικόνα πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικοί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν στο πηδάλιο όλων των ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών τοποθετηθούν άτομα ικανά. Μακάρι αυτό να γίνει και να μη δούμε ξανά αποτυχόντες βουλευτές και άνεργα κομματικά στελέχη σε αυτές τις θέσεις.

* Ο κ. Νότης Παρασκευόπουλος είναι συγκοινωνιολόγος.
Από http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/11/2012_503371

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος


Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος
Φάληρο, 10 Μαρτίου 2012


"Φίλες και φίλοι, αγαπητέ φίλε και σύντροφε Hannes Swoboda, αγαπητέ φίλε και συναγωνιστή, Luis Ayala, σύντροφοι - συντρόφισσες,

Πριν από 30 χρόνια, ξεκίνησα μια πορεία στα χωριά της Τριταίας στην Αχαΐα, μαζί με τόσους - τότε, το '81 - που πίστεψαν βαθιά σε μια Ελλάδα διαφορετική, που πίστεψαν ότι η Ελλάδα μπορεί, μακριά από εξαρτήσεις, ελεύθερη, δημοκρατική, δίκαιη.

Ανεβαίνοντας στα χωριά της Τριταίας, στα βουνά της, στον Ερύμανθο, βρήκα πολλούς γέροντες - άλλοι ήταν βοσκοί, άλλοι αγρότες, κάποιους τους ήξερα από μικρό παιδί - αγωνιστές της καθημερινής ζωής, που είχαν περάσει πολλά: φτώχεια, εμφύλιο, κατοχή, κυνηγημένοι από τη δεξιά, ξυπόλητοι στα σχολεία, τα οποία ήταν πολλές φορές και χιλιόμετρα μακριά και, όμως, δεν το έβαζαν κάτω. Με αγέρωχη τη ματιά, δυνατά τα χέρια, πάντα έτοιμοι για αγώνες, αγώνες καθημερινής ζωής, αλλά και αγώνες για τη Δημοκρατία.

Φτάνοντας εκεί, υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά, θυμάμαι το σύνθημά τους, γερόντων 70-80 ετών και άνω που, αυθόρμητα, αγωνιστικά, αποφασιστικά, δεν το βάζανε κάτω και φώναζαν: «Γιώργο θυμήσου, μια ζωή μαζί σου».

Όχι, δεν μιλούσαν μόνο για μένα, μιλούσαν για τη δική τους πορεία, μια μακρά πορεία, για την πορεία τους και την καθημερινή τους ελπίδα για Δημοκρατία, ανθρωπιά, δικαιοσύνη, έτοιμοι πάντα για νέους αγώνες, μια ζωή αγώνες.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, σ' αυτή την πορεία βρεθήκαμε και εμείς μαζί. Τα τελευταία 30-40 χρόνια, μαζί με πολλούς, ακόμα και επί δικτατορίας, βρεθήκαμε μαζί, άλλοτε κοντά, άλλοτε και σε αντιπαράθεση, αλλά πάντα με κοινές αγωνίες, μέσα σε χαρές και πίκρες, επιτυχίες και δυσκολίες, αλλά μαζί, σε έναν κοινό αγώνα.

Και μαζί θα είμαστε και πάλι σ' αυτό τον κοινό αγώνα, από διαφορετικά μετερίζια, αλλά και πάλι κοντά. Αν τα τελευταία χρόνια βρέθηκα σε ρόλους που με έφεραν σε απόσταση, δύσκολων και σκληρών αποφάσεων, απόσταση που δημιουργεί η εξουσία, είτε η κομματική, είτε η κυβερνητική, αλλά ακόμα περισσότερο η απόσταση που διένυσα για να αντιμετωπίσω την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ξέρω σήμερα ότι μπορώ να χαίρομαι για κάτι - κάτι ανθρώπινο, που μου έλειψε.

Γιατί αύριο, λέω να γίνουμε ακόμα πιο απλοί. Να βρούμε αυτά τα λόγια, που παίρνουν το ίδιο βάρος σε όλες τις καρδιές, σε όλα τα χείλη. Έτσι να λέμε πάντα τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη. Και έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε, «τέτοια ποιήματα σου φτιάχνουμε εκατό την ώρα». Αυτό θέλουμε κι εμείς. Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

Μ' αυτά τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου, θέλω να πω ότι ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει και, όπως είπε ο ποιητής, έχουμε ακόμα να κλάψουμε πολύ, ώσπου να μάθουμε τον κόσμο να γελάει. Αλλά είμαστε σε ένα δρόμο που μας πάει εκεί όπου πρέπει.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Από τον συντηρητικό Ευρωπαϊκό χειμώνα στην προοδευτική άνοιξη


Αθήνα, 3 Μαΐου 2012


Αρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου

Δύο ολόκληρα χρόνια παλεύαμε ως ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά μόνοι μέσα σε ένα συντριπτικά συντηρητικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα, Ελλάδα και Γαλλία μπορούν να μπουν στην πρωτοπορία της αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη. Αλλαγή πολιτικής, που συνδυάζει την δημοσιονομική υπευθυνότητα με την επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη. Αυτό που το ΠΑΣΟΚ λέει εδώ και χρόνια. Σήμερα, λοιπόν, που οι προτάσεις μας δικαιώνονται, την ώρα που η Ευρώπη αλλάζει σελίδα, η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της λογικής «εγώ τα έλεγα». Αλλά κάποια πράγματα πρέπει, επιτέλους, να ειπωθούν με το όνομά τους.

Στις 30 Οκτωβρίου 2009, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είχα πει:

«Η πρόταση που κατέθεσα εγώ προσωπικά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι να συνδέσουμε την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δηλαδή, να βρεθούν νέες επενδύσεις, που θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αλλά θα είναι επενδύσεις, στην προσπάθεια της ανθρωπότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών μας, να μεταβούν σε μια πράσινη οικονομία, έτσι ώστε να είναι και βιώσιμη, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας, για να μπορούμε να έχουμε και αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά και των μεγάλων ελλειμμάτων, που πολλές φορές δημιουργούνται σε πάρα πολλά κράτη, ειδικά λόγω αυτής της ύφεσης που έχουμε σήμερα. Σε αυτό, έκανα μία συγκεκριμένη πρόταση, χθες, για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι ο φόρος επί των συναλλαγών, ή αλλιώς, όπως παλαιότερα είχε ονομαστεί Τobin tax, φόρος του Tobin».

Θετικά τα σχόλια για την ομιλία Παπανδρέου


Σε πείσμα των όσων υποστηρίζουν κάποιοι για την υποδοχή της ομιλίας Παπανδρέου στο Βερολίνο, η οποία αναρτήθηκε στη Huffington Post,  η μεγάλη πλειοψηφία των 148 μέχρι τώρα σχολίων είναι θετικά για την ανάλυση του Γιώργου Παπανδρέου. Αρκεί κάποιος να τα διαβάσει όλα. Ιδιαίτερα, από τους σχολιαστές με τους περισσότερους fans υπάρχουν πολύ θετικά σχόλια






Σταχυολογήσαμε μερικά:

KIVPossum

Moldova Marsupial

3196 Fans

2 hours ago (12:09 PM)

Good article

zogimperator

is this microbiology?

1010 Fans

3 hours ago (11:02 AM)

I am astounded to discover a European politician willing to tell it like it is! Mr. Papandreou, thanks very much for your insight. I hope others heed what you say before the European project collapses under its sibling rivalries and xenophobia.

MrBadger

2115 Fans

3 hours ago (11:00 AM)

What an excellent analysis!

Rita R

242 Fans

3 hours ago (10:36 AM)

Excellent insights. I would see the first order of precedence being a total abandonment by all EU countries of the Friedman economics ideologies. “Free markets” is not equivalent to “tariff free.” In combining economic foundations, at this stage of the EU, regulations must be strict and strictly enforced, especially toward financial industries.

FrenchImp

224 Fans

4 hours ago (10:05 AM)

No, the Greek socialists told the truth when they took power over the Conservatives. That brought about the crisis, actually. If they had gone on lying, perhaps nothing of all that would have happened.

muysuave41

Spanish Olive Oil Producer

307 Fans

14 hours ago (12:18 AM)

I appreciate the prime minister’s words, however, the reality is Europe is divided. Sure, we love the club nature of being part of a Union but look a little deeper and many of the old indignities still exist and flourish.

artleads

617 Fans

16 hours ago ( 9:36 PM)

Good man. Good words.



HUFFPOST SUPER USER

Blackdogsailing

Rootstrikers

169 Fans

16 hours ago ( 9:30 PM)

Mr.Papandreou may well as be talking about the United States.
The entire western world faces the same problem. Banks and a-national corporations and the politicians they fund are destroying us, the citizens.

Διαβάστε εδώ τα σχόλια:

http://www.huffingtonpost.com/george-papandreou/the-politics-of-fear_b_2212050.html#comments

Οι πολιτικές του φόβου....


"Για όσους έμειναν έκπληκτοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, λέω: "Σκεφτήτε το πάλι" ("Think twice.")  Δεν ήταν μόνο μια ανταμοιβή που άξιζε στην Ευρώπη για την συμβολή της στην επιβολή της ειρήνης και της σταθερότητας στο πρόσφατο παρελθόν - η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης μια καθαρή προειδοποίηση στους σύγχρονους ηγέτες. Μπορώ σχεδόν να τους ακούσω να λένε: "Σε αυτή τη δύσκολη Οδύσσεια, μην εγκαταλείπετε το πλοίο. Στο σημερινό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταληθεί" αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως: "Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της. Είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη".
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η πρόσφατη εμπειρία του όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι "η κρίση είναι καταρχήν πολιτική".
"Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα", επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
"Παρά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για το αντίθετο, είναι οι Έλληνες πολίτες που πρώτοι και περισσότερο απ' όλους, ήθελαν αυτή την αλλαγή", υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός για να καταλήξει ότι "αντ' αυτού επιτρέψαμε στο φόβο και στη δυσπιστία να μας κατανικήσουν. Και ο φόβος γεννά περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα".


Ο σύνδεσμος στα αγγλικά:
http://www.huffingtonpost.com/george-papandreou/the-politics-of-fear_b_2212050.html?utm_hp_ref=fb&src=sp&comm_ref=false

O Πάγκαλος για ηγεσία και νέο φορέα

Ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, μία ημέρα μόλις, μετά την επιστολή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, είναι γνωστό, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, ότι δε μασά τα λόγια του και υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του. Δε δίστασε λοιπόν, να επιτεθεί σε όσους μιλούν για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και συγκρότηση ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς τονίζοντας: «Αυτά είναι αστειότητες. Όποιος θέλει κάνει φορέα και το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί από μόνο του. Όποιος θέλει κάνει τον φορέα του, μας τον δείχνει και όταν το θέαμα μας τέρψει και μας θέλξει θα σηκωθούμε να φύγουμε».
Στη συνέχεια, περιέλαβε την ηγεσία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Θα καθόμαστε να ταλαιπωρούμαστε μέσα σε ένα κόμμα που υφίσταται συνεχή απομείωση για να μην ακολουθήσουμε τον λαμπρό εκείνο αρχηγό; Πρέπει κάτι να πει όμως αυτός…».
Και δε δίστασε να επαναλάβει δημόσια για το θέμα της  ηγεσίας: «Αν θα συνεχίσει ο ίδιος αρχηγός να είναι αρχηγός στο μέλλον; Αν δεν το θέλει η πλειοψηφία των μελών του συνεδρίου πως θα μείνει αρχηγός; Δεν το καταλαβαίνω. Νομίζω ότι όταν κάνουμε συνέδριο αυτομάτως τίθεται θέμα ηγεσίας, εκτός αν βλέπει κανείς τα συνέδρια ως συνέδρια χειροκροτητών όπως ήταν πολύ συχνά τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα. Και στην αλλαγή ηγεσίας δυστυχώς όπως έγινε γιατί δεν ήταν έτσι, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε σκληρή σύγκρουση για το ποιον θα βάλουμε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό».
Ένώ, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πήρε «δαχτυλίδι» από τον Γιώργο Παπανδρέου: «Μετά όμως άρχισαν τα περάσματα του δαχτυλιδιού, Σημίτης στον Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου στον Βενιζέλο… Δεν είναι πράγμα αυτό…».

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Δικτύου Ηγετών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δικτύου Ηγετών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το Δίκτυο Ηγετών, συγκροτήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Οικονομολόγου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Σακς.

Σκοπός του Δικτύου, είναι να συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και συγκεκριμένα:
- Την σύνταξη Έκθεσης για τους στόχους που πρέπει να θέσει ο ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση (το 2015) του Προγράμματος των Στόχων της Χιλιετίας και ειδικότερα για τα ακόλουθα ζητήματα: Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη, Ανισότητες - Φτώχεια, Υγεία - Παιδεία - Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη, Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.
- Τις Μεγάλες Θεσμικές Αδυναμίες - Ζητήματα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και Δημοκρατίας.
- Την Αντιμετώπιση Συγκρούσεων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευρωπαϊκή κρίση, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο κρίση χρέους, δεν αφορά μόνο τις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά είναι και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη αναπτυξιακή προοπτική, με ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και την έρευνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μείζον ζήτημα της ανεργίας, το οποίο ταλανίζει ιδιαιτέρως την Νότια Ευρώπη, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινές πολιτικές στην ΕΕ και με την προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Τα ζητήματα Δημοκρατίας και εκπροσώπησης, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι, αυτά προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ΕΕ και των επιπτώσεων από την κρίση, που απαιτούν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών και αποφάσεων για την προώθηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών, ενώ όπως ανέφερε, είναι ζητήματα καθοριστικά και για το μέλλον της Βόρειας Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, πολύ περισσότερο μετά την Αραβική Άνοιξη.

Μάλιστα, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, πρότεινε την διαμόρφωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Μεσόγειο, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς Περιφερειακών Συναντήσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου για τον Ανδρέα

Σαν φόρο τιμής στον αείμνηστο ηγέτη της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, Ανδρέα Παπανδρέου, παραθέτουμε ένα σημείωμα του Γιώργου Παπανδρέου, που απηυθυνε αντί προλόγου σε έκδοση του "Ομίλου Φίλων Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου" στη Θεσσαλονίκη.
Σε αυτή τη συγκυρία που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως, η τοποθέτηση αυτή, του Γιώργου Παπανδρέου να προβληματίσει...

"...Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε στέρεους πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και άφησε πίσω του ένα Κίνημα ριζωμένο βαθιά στην καρδιά και τον νου του λαού μας. Ένα Κίνημα με μεγάλη πολιτική, ριζοσπαστική, μεταρρυθμιστική και κυβερνητική εμπειρία και με στελέχη που εγγυώνται τη συνέχιση της πορείας του στο μέλλον.

Άφησε πίσω μια καλύτερη Ελλάδα, που πίστεψε στον εαυτό της, και ένα φιλολαϊκό Κίνημα ελπίδας και αγώνων, με στόχο τη δημιουργία μιάς δίκαιης κοινωνίας και μιας δυνατής Ελλάδας.

Σήμερα το Κίνημά μας, τα μέλη οι φίλοι και τα στελέχη του, με αίσθημα ευθύνης για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης και της Ελλάδας, καλούμαστε όλοι μαζί, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, να κάνουμε ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ η φωνή, η έκφραση και η ελπίδα μιας μεγάλης πλειοψηφικής κοινωνικής και προοδευτικής συμμαχίας.

Στόχος αυτής της συμμαχίας, των αδύναμων και των δημιουργικών στρωμάτων του τόπου μας, θα είναι και πάλι η διασφάλιση των λαϊκών, των αναπτυξιακών και των εθνικών συμφερόντων του λαού και της πατρίδας μας.

Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για την Ελλάδα. Την Ελλάδα που δεν κλείνεται  μέσα στα ποβλήματα της, αλλά απελευθερώνει τις μεγάλες δυνατότητές της, τις δυνάμεις όλων μας. Θέλει δουλειά, για να κάνουμε το κράτος μας αποτελεσματικό. Δουλειά για να χτίσουμε μια γερή οικονομία, να ζωντανέψουν ξανά οι προοπτικές της χώρας μας.

Θα στηρίξω την προσπάθεια του Έλληνα να δημιουργεί. Θα σταθώ απέναντι σε κάθε αδικία, για να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Μια Ελλάδα που ξέρει την αξία της, μιά Ελλάδα που μπορεί. Είναι μπροστά μας. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί." 

Ανδρέας Παπανδρέου ο ηγέτης που έβλεπε μακριά..


Σαν σήμερα γιόρταζε ο μεγάλος ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου. Ας θυμηθούμε ένα προφητικό του λόγο στην Βουλή της 28ης Ιουλίου 1992 όπου έθεσε και το μεγάλο ερώτημα "... εάν πορευόμαστε προς μία ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μία γερμανική Ευρώπη"(!).
 

Ποιοι φοβούνται το ΠΑΣΟΚ;

Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για την ανάγκη σχηματισμού νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, ενός ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στις τελευταίες θέσεις και πολλά στελέχη του έχουν, ήδη, περάσει στην διαδικασία της αμφισβήτησης τόσο της ικανότητας του Βενιζέλου να κρατήσει το κόμμα, όσο και της δυνατότητας να εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός το ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά, η δημοσκοπική ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ανεξήγητη, από τη στιγμή που την "ύπαρξη" και την "χρησιμότητα" του Κινήματος, την αμφισβήτησαν πρώτοι, η νέα ηγεσία και τα μεγαλοστελέχη του.
Στην πρόσφατη συνάντηση "προβληματισμού" για την σοσιαλδημοκρατία, ο μεν γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κόμματα και τις κινήσεις να προσέλθουν σε ένα ειλικρινή διάλογο ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προϋποθέσεις και από μηδενική βάση, ενώ παράλληλα, κάλεσε όλο το δημοκρατικό κόσμο να αντισταθεί στη δράση της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δε ο Νίκος Μπίστης, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά τα λάθη του παρελθόντος και τα οποία δεν επέτρεψαν την συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Πρόσθεσε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνο του, ούτε η ΔΗΜΑΡ μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εκπροσώπησης ενός ισχυρού πόλου στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Από την άλλη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, εκπροσωπόντας τον "Κοινωνικό Σύνδεσμο" πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στον οποίο θα ενσωματωθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου, καθώς όσους κινούνται στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.
Τα συμπεράσματα που μπορούμε να συνάγουμε είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να "ξεφορτωθεί" το ΠΑΣΟΚ.
Ειναι γιατί θέλουν να κάνουν το χατήρι των μεγαλοεκδοτών και του κατεστημένου; Είναι γιατί θεωρούν ότι ο λαός δεν θα ξαναεμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ; Μα αφού, οι ίδιοι δεν μπορούν να αρθρώσουν το λόγο και το ανάστημά τους και να εξηγήσουν την αλήθεια στο λαό; Αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να πείσουν ούτε τον εαυτό τους οτι είναι ΠΑΣΟΚ; ή μήπως φοβούνται κατι άλλο;
Μια μεγάλη δικαίωση και μια πανηγυρική επιστροφή του ανθρώπου που πολέμησαν λυσσαλέα όσο εκείνος μαχόταν να κρατήσει τη Ελλάδα όρθια στην Ευρώπη;

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ιστορική απόφαση για Παλαιστίνη

"Κράτος παρατηρητής" η Παλαιστίνη με απόφαση του ΟΗΕ. Με 138 κράτη να ψηφίζουν υπέρ, 9 κατά, 41 απείχαν
 

Έστω και υπό το καθεστώς του
«κράτους παρατηρητή», οι Παλαιστίνιοι έκαναν το πρώτο μικρό βήμα για να αναγνωριστούν ως κράτος. Την ιστορική απόφαση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης έβαλε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τους Παλαιστίνιους στήριξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.
Η ψηφοφορία έληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.
Πρόκειται για μια έμμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και μια τεράστια διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές κύρος της Παλαιστίνης και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες. Έτσι, πλέον, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ.
Ένα πρώτο βήμα δικαίωσης.....

Και επειδή η ποίηση αποτυπώνει πάντα την αλήθεια....

Επιστολή του Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2012
Κύριε Πρόεδρε,

Με λύπη διαβάζω δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες κατατάσσουν το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, με ποσοστό χαμηλότερο από το μισό των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου.

Είναι προφανές οτι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες για την εδραίωση των πελατειακών σχέσεων, που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και οδήγησαν στα σημερινά ελλείμματα. Παρά τις μεταρρυθμίσεις (ο Νόμος Πεπονή, ίδρυση ΑΣΕΠ και άλλες), ο ομφάλιος λώρος με τα συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων δεν είχε ποτέ αποκοπεί.
Εκτός απ’ τις ευθύνες, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα. Η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, στην οποία συνθητεύσαμε, γλίτωσε την Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και έβαλε τις βάσεις για την παγκόσμια πρωτοτυπία του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος μας χρηματοδοτεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για όσο χρόνο προχωράμε στις απαραίτητες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, πληρώνουμε ιδιαίτερα ακριβά την απραξία των Υπουργών μας που δεν προχώρησαν βασικές μεταρρυθμίσεις, σε ουσιαστικά θέματα διακυβέρνησης, καθώς υπολόγιζαν το ατομικό πολιτικό τους κόστος, την αδικαιολόγητη άρση στήριξης της Κυβέρνησής μας από τους δικούς μας βουλευτές μερικοί από τους οποίους σήμερα είναι πάλι στο ΠΑΣΟΚ και κάνουν τα ίδια και την απουσία διαλόγου, διαδικασιών και προσανατολισμού στο κίνημά μας.

Ο κοινωνικός χώρος της Κεντροαριστεράς είναι βέβαια εδώ και περιμένει. Δυστυχώς όμως δεν τον εκφράζουμε πλέον.
Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η εκκίνηση των διαδικασιών του συνεδρίου. Για να έχουν νόημα όμως και πιθανότητες επιτυχίας οι διαδικασίες αυτές, υπάρχουν κατά την άποψή μου δύο προϋποθέσεις:
1. Η έναρξη συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που ευθύνεται για τη σημερινή πελατειακή λογική, για τον υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
2. Η αναγνώριση τάσεων με συγκεκριμένες προτάσεις και σημεία, που θα οδηγήσουν σε στρατηγικές αποφάσεις και στην αναλογική εκλογή των οργάνων και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο.
Η συμμετοχή μου στις διαδικασίες είναι αυτονόητη στο βαθμό που αυτές θα έχουν πιθανότητες να οδηγήσουν το κίνημά μας σε καλύτερες μέρες.

Με εκτίμηση
Θεόδωρος Πάγκαλος

Ομιλία Σαχινίδη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο

 

Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,
Πριν από 5 χρόνια ξέσπασε η μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση του καπιταλισμού.
Ξεκίνησε από την Μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ και αμέσως επεκτάθηκε στο Ην. Βασίλειο.
Από εκεί μεταδόθηκε στην Ευρωζώνη και έφτασε στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας και τις τεράστιες δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Αδυναμίες που από το φόβο του πολιτικού κόστους αλλά και υπό την πίεση των ανεδαφικών και κοντόφθαλμων διεκδικήσεων τμήματος της αριστεράς αλλά και τμήματος συνδικαλιστικών ηγεσιών οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν.
Έτσι, η Ελληνική κρίση, κρίση δημοσιονομική, παραγωγικού προτύπου και χρηματοπιστωτική γρήγορα αναζωπύρωσε την κρίση της Ευρωζώνης και αποκάλυψε τον ανολοκλήρωτο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και τις διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.
Τότε αποκαλύφθηκε και η αδυναμία των ευρωπαϊκών μηχανισμών να διαχειριστούν την κρίση.
Όταν λοιπόν η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς σε ένταση επίθεσης η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από την συγκρότηση της αναδείχθηκε σε Ευρώπη της ακινησίας.
Διαβάζω από το βιβλίο του Jean Pissani Ferry “Η αφύπνιση των Δαιμόνων”
“Στα όλο και λιγότερο διακριτικά αιτήματα του Γιώργου Παπανδρέου για βοήθεια, απαντούσε η απόλυτη κακοφωνία.
Ορισμένοι, κυρίως στη Γερμανία, θεωρούσαν ότι μια χρεοκοπία θα ήταν σωτήρια, αφού θα χρησίμευε ως παράδειγμα”.
Διαλέγω αυτό το απόσπασμα για να καταδείξω ότι η διεκδίκηση εξασφαλίσεων για την Ελλάδα με την απειλή του υποτιθέμενου υπερόπλου της μονομερούς στάσης πληρωμών και της επακόλουθης χρεοκοπίας που πολλοί πρότεινα τα χρόνια αυτά ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος κάποιων στην Ευρώπη.

Κακλαμάνης vs Ψυχάρης


Μετά την ομιλία του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου σημείωσε :«Θέλω να πω στους συντρόφους που έχουν προσωπικές στρατηγικές ότι η εποχή που έβγαζαν προέδρους ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας τελείωσε», ήρθε η απάντηση του εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, από τα Νέα :

"Ο κ. Αποστόλης Κακλαμάνης (τέως, τέως κ.λπ. και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) είπε προχθές ότι ώς τώρα την ηγεσία του κόμματος τη διόριζαν ο κ. Σταύρος Ψυχάρης και ο κ. Γ. Μπόμπολας. Κάπου φαίνεται να τα μπερδεύει ο εν λόγω... έφεδρος. Από τη θέση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον  απέκλεισε τότε με μία ολιγόλογη δήλωσή του ο μακαρίτης Ευάγγελος Γιαννόπουλος,  που είπε στους δημοσιογράφους: Ο Κακλαμάνης δεν θα είναι υποψήφιος διότι διαφορετικά θα αποφασίσω να μιλήσω. Ξέρει αυτός!"
Παρά την έντονη αντίδραση του Ψυχάρη, η φράση αυτή του Κακλαμάνη στην ουσία στρέφεται εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι έχουν εκφράσει τις αρχηγικές τους φιλοδοξίες και έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ


Πάμε μπροστά


Πρώτα η Ελλάδα είναι το κεντρικό μας σύνθημα. ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ αφήνοντας πίσω νοοτροπίες και αγκυλώσεις που μας οδήγησαν στην οικονομική αλλά και πολιτιστική και κοινωνική κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι ο χώρος που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποκτήσει ξανά το σημαντικό ρόλο του στην κοινωνία.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ μπορεί όμως να αντέξει μόνο εάν λειτουργήσει δημοκρατικά με κανόνες και τηρώντας τις καταστατικές του αρχές.

Το επικείμενο συνέδριο μπορεί να ξεκαθαρίσει την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της παράταξης θέτοντας τέλος στις προσωπικές πολιτικές στελεχών.

Οι απόψεις, θέσεις και πολιτικές αντιλήψεις του Γιώργου Παπανδρέου μας ένωσαν, μας εκφράζουν και είναι για εμάς το σημείο της κοινής μας δράσης μέσα στο διαδίκτυο.

Δεν αγνοούμε ούτε παραβλέπουμε λάθη και αδυναμίες της κρίσιμης διετίας. Πιστεύουμε όμως, ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου οδήγησαν τη χώρα στο δρόμο της παραμονής της στην ευρωζώνη και σε τροχιά που θα την οδηγήσει πιο γρήγορα στην έξοδο από την δημοσιονομική κρίση.

Αντιστεκόμαστε σε λαϊκισμούς, στην υποκρισία, στους τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς, στην εύκολη προπαγάνδα, στις ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές, στην προσπάθεια ελέγχου της κοινής γνώμης από συμφέροντα και ΜΜΕ, και στην ανήθικη δράση.

Αντιστεκόμαστε σε αντιλήψεις που εμποδίζουν την πρόοδο και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Αντιστεκόμαστε και ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η Μαριλίζα στην ΑΥΓΗ

Η αρθρογραφία σε μια εφημερίδα, ακόμη και όταν αυτή θεωρείται "κομματικό" έντυπο, όπως στην προκειμένη περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην <<Αυγή>> δεν μπορεί να είναι ούτε μεμπτό ούτε πολιτικό λάθος.

Πολλοί κατά καιρούς, αρθρογραφούν σε εφημερίδες που στηρίζουν άλλες παρατάξεις και κόμματα.

Το γεγονός όμως, ότι τα ΜΜΕ τον τελευταίο μήνα ,,διαρρέουν,, το "πάντρεμα" Μαριλίζας με ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που η πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όφειλε να προσέξει στην περίπτωση που οι <<διαρροές>> δεν είναι βάσιμες.

Η Ξενογιαννακοπούλου δεν ήταν ένα τυχαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο, δεν ήταν ένα ευκαιριακό στέλεχος. Δεν ήταν επισκέπτης αλλά ούτε και κάποιο στέλεχος που μόλις έγινε Υπουργός πίστεψε, λόγω της μωροφιλοδοξίας του, ότι μπορεί να ηγηθεί τάσης στο κόμμα. Όφειλε να μείνει στο χώρο και να δώσει τη μάχη για τις προσωπικές της απόψεις και θέσεις μέσα από το ΠΑΣΟΚ

Αλλά ακόμη, και αν δεν επέλεξε αυτό το δρόμο, η επικείμενη συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, αποτελεί κατά τη γνώμη μας μεγάλο πολιτικό λάθος.

Αλήθεια (πρώην) συντρόφισσα τι σχέση έχεις εσύ με το <<Δεν πληρώνω>>, με τους οργανωμένους τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επί 2 χρόνια, με την πολιτική υποκρισία όσον αφορά την οικονομική κρίση με το κατέβασμα του διακόπτη της ΔΕΗ και με αυτούς που δεν καταβάλλουν το ΦΠΑ ;
Protovoulia Papandreou

Η διαπραγμάτευση του Σαμαρά


Πως συμβαίνει στον Σαμαρά να είναι αποδεκτό ότι <<Τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων>> ενώ στον Παπανδρέου αυτό θεωρήθηκε υποτέλεια;

Ο Πρωθυπουργός στια διάγγελμά του μετά την απόφαση του Eurogroup είπε μεταξύ άλλων όσον αφορά την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης.

“Ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης - πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, σε διαδοχικές φάσεις, σε πολλά επίπεδα και σε όλα τα σημεία του κόσμου. Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν ήταν απλό αυτό. Μετατρέψαμε πολλούς εχθρούς σε φίλους. Επιτύχαμε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούσαν απίθανα μέχρι πριν λίγο. Κι ανοίξαμε το δρόμο για ακόμα περισσότερα… Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. Κι αυτό αποδείχθηκε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα…Τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων. Δεν την ξεφωνίζεις σε κάθε ευκαιρία. Και κυρίως, δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδια…”

Θα πρέπει να συγχαρούμε τον Σαμαρά -και όλους τους άλλους της αντιπολίτευσης- για την δήλωσή του, γιατί επιτέλους κατάλαβε το «λάθος» που έκανε όσο ήταν αντιπολίτευση και φώναζε ότι ο Παπανδρέου ΔΕΝ διαπραγματεύεται. Ναι, κ. Σαμαρά, ήρθε η ώρα να καταλάβετε ότι όταν διαπραγματεύεσαι δεν μιλάς....

Το καθήκον της Ελλάδας που δηλώσατε ότι έκανε, ήταν αυτό που είχατε δεσμευτεί πριν μήνες αλλά δεν ενδιαφερθήκατε να το εκπληρώσετε τότε γιατί θέλατε να γίνετε πρωθυπουργός, στη θέση εκείνου που πραγματικά διαπραγματεύθηκε σκληρά, από το μηδέν.

Και επίσης, χαιρόμαστε που καταλάβατε ότι την διαπραγμάτευση δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιχνίδια, γιατί με τέτοια λειτουργούσατε τόσο καιρό εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου.

Εκτός αν τα ΜΜΕ μας πείσουν ότι το ότι την διαπραγμάτευση δεν την διαφημίζεις ισχύει μόνο για τον Σαμαρά. Δεν αποκλείεται να το ζήσουμε και αυτό.

ΑΠΟ Protovoulia Papandreou

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ για τον Γιώργο Παπανδρέου

Μιά συνέντευξη που δόθηκε στην Καθημερινή στις 20/11/11, αλλά παραμένει επίκαιρη.


Ο Παπανδρέου μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός


Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρίτσαρντ Πάρκερ φέρνει παράδειγμα το οικογενειακό παρελθόν
Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις


Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να έκανε εσφαλμένους υπολογισμούς σχετικά με το δημοψήφισμα, αλλά ακολουθώντας το παράδειγμα του παππού και του πατέρα του μπορεί να επιστρέψει και πάλι στην πρωθυπουργία, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο στενός του σύμβουλος και καθηγητής του Χάρβαρντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ. Φίλος της Mαργαρίτας και του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του Γιώργου, για τέσσερις δεκαετίες, ο κ. Πάρκερ γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο σκέψης του τέως πρωθυπουργού. Μιλά για το παρασκήνιο της απόφασης για το δημοψήφισμα, δεν αποκλείει διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και ανακατατάξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, υπονοώντας και ρόλο για την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ χαρακτηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο τον «σωστό άνθρωπο στη σωστή στιγμή».
– Γνωρίζετε καλά τον Γ. Παπανδρέου. Θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία;
– Να ρωτήσω εγώ εσάς: πόσες φορές έγιναν πρωθυπουργοί ο παππούς και ο πατέρας του; Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι ότι οι ηγέτες επιστρέφουν. Και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησαν τον ελληνικό λαό ως πρωθυπουργοί περισσότερες από μία φορά. Δεν βλέπω κάποιο στοιχείο στην ελληνική Ιστορία που να μην επιτρέπει να συμβεί το ίδιο και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Νομίζω ότι μπορεί να είναι ξανά ένας μεγάλος ηγέτης της Ελλάδας. Εκανε το καλύτερο που μπορούσε κάτω από απίστευτες συνθήκες. Οι Ελληνες θα αρχίσουν τα επόμενα χρόνια να αντιλαμβάνονται πόσες μεταρρυθμίσεις έθεσε σε κίνηση κατά τη διάρκεια της διετίας που κυβέρνησε.

Αν τον Δεκέμβριο του 2009.....

Ένα πολύ ενδιαφέρον και πολλαπλά επίκαιρο σχόλιο μετά και την αποτυχία του Eurogroup

 

Αν τον Δεκέμβριο του 2009.....

 

Η Ευρώπη των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων ηγεσιών (Γερμανίας και Γαλλίας) είχαν κατανοήσει - παραδεχθεί ότι η δημοσιονομική κρίση δεν ήταν ελληνικό αλλά ευρωπαικό πρόβλημα, όπως τους έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου.....  


Η Ευρώπη είχε συνειδητοποιήσει ότι για την πάταξη των δομικών προβλημάτων της ελληνικής κρατικής μηχανής. όπως φοροδιαφυγή, δημόσια σπατάλη κλπ χρειαζόταν χρόνος για τη δημιουργία υποδομών και όχι περικοπές μισθών στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις της κοινωνίας....  

Αν ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και η Παπαρήγα είχαν καταλάβει την ανάγκη της κοινής ενωτικής στάσης και δεν λειτουργούσαν με το βλέμμα στην επόμενη μέρα με κριτήρια ψηφοθηρικά....και δημιουργούσαν ένα κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας, παράλληλα, σε επίπεδα λογικά τις προτάσεις τους....  τότε, σήμερα, όλα θα ήταν καλύτερα και πιο απλά.....  και δεν θα μιλούσαμε ούτε για ,,αναξιοπιστία,, της χώρας, αλλά ούτε θα παραδεχόμασταν ότι ,,ουδείς αναμάρτητος,, ...γιατί τις αμαρτίες κύριε Σαμαρά τις πληρώνει ο ελληνικός λαός...

απο protovoulia papandreou 

Το αδιέξοδο στο Eurogroup


Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που δημοσιεύθηκε στην Αυγή της Κυριακής.
http://www.xenogiannakopoulou.gr/index.asp?pathID=1_2_12_18&art=1795

Το αδιέξοδο στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οδηγεί σε τρεις θλιβερές διαπιστώσεις.

Πρώτον. Η κυβέρνηση όχι μόνο εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προχώρησε στη ψήφιση των επαχθέστερων μέτρων και παραμέρισε τη Βουλή επιβάλλοντας τις απαράδεκτες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων μια στοιχειώδη συμφωνία. «Συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις» χωρίς διαπραγμάτευση, συνειδητά εγκλωβισμένη στην πολιτική που ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η ίδια όφειλε να θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Όταν θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός στο Eurogroup δεν θα αποτυπώνει την ουσιαστική λύση του προβλήματος, αλλά μια προσχηματική διαχείριση της προοπτικής του χρέους. Θα παρατείνει έτσι την εκκρεμότητα, επιβάλλοντας δυσμενέστερους όρους ως προς την εκταμίευση της δόσης  και την κηδεμονία της Ελλάδας, ενώ σε λίγους μήνες το πρόβλημα θα ανακύψει εκ νέου. Χωρίς στρατηγική διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή πολιτικής θα ζήσουμε άλλη μια φορά ό,τι έγινε με το PSI.  Δέκα μήνες μετά η επανακεφαλαιοποίηση είναι σε εκκρεμότητα, η οικονομία βυθίζεται, η αγορά έχει στεγνώσει και η αυξανόμενη ύφεση ακυρώνει στη πράξη τα όποια οφέλη του «κουρέματος».

Όταν ο Τσίπρας κατηγορούσε τον Παπανδρέου επειδή δεν δανείστηκε από αλλού όπως η...Κύπρος


Πολύ κοντά σε συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ για την υπογραφή μνημονίου βρίσκεται η Κύπρος μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με την τρόικα.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου του 2012 από τις Βρυξέλλες.

Υπάρχει άραγε καλύτερη...
...στιγμή να θυμηθούμε τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγους μήνες πριν, στις 29 Φεβρουαρίου του 2012;

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real Fm και στο Νίκο Χατζηνικολάου:


Τσίπρας: «…Όταν πρωτομίλησα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάγκη η χώρα να διεκδικήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού και να μην πάει στο ΔΝΤ ή για να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου, θυμάστε τι μου είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου;  Ότι αυτά που λέω είναι επικίνδυνα γιατί εκθέτουν τη χώρα και μας κάνουν αναξιόπιστους στις αγορές. Αν η Ελλάδα το 2010 αρχές όταν τα έλεγα αυτά είχε ακολουθήσει αυτούς τους δρόμους, θα είχαμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα σήμερα. Έρχομαι όμως στο τώρα…»