Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ο Λομβέρδος ρίχνει γέφυρες στον Ανδρουλάκη....

 

Ο Λομβέρδος βλέποντας ότι η ανταπόκριση στην κίνησή του δεν ήταν η αναμενόμενη, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος», ο επικεφαλής της ΡΙΚΣΣΥ σημειώνει ότι δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις προτάσεις και τις θέσεις του και τονίζει ότι «με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε»
«Με τους πολίτες που ήταν ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουν απομακρυνθεί ήδη συναντήθηκα. Η διαγραφή μου και οι απόψεις μου με έφεραν κοντά τους. Με τον κ. Βενιζέλο δεν ξέρω», υποστηρίζει ο Λοβέρδος.

Παράλληλα,  κάνει ένα άνοιγμα -κάλεσμα στον Μ. Ανδρουλάκη να πάρει πρωτοβουλίες!
Όπως τόνισε ο Λομβέρδος «δεν καλούμε εμείς. Βούληση μας είναι η συμμετοχή, η σύγκλιση, η ένωση μας με άλλους. Ο Μίμης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Στις πρωτοβουλίες εμείς θα ανταποκριθούμε».
 
Καλά πρώην "σύντροφε".... αν περιμένουμε από τον Ανδρουλάκη να αναμορφώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας....
Κάντε καλύτερα την αυτοκριτική σας αντι να ψάχνετε συμμάχους ΄σε ...καιροσκόπους επαγγελματίες της πολιτικής...

ΞΥΝΙΔΗΣ: ΣΤΟ ΠΡΟΓΚΡΟΜ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Από το μπλογκ του ο Σωκράτης Ξυνίδης επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού για την επιλογή του να αφήσει να πλανώνται οι άθλιες κατηγορίες εναντίον της Μαργαρίτας Παπανδρέου και κατ' επέκταση του Γιώργου Παπανδρέου
"Ο κ.Σαμαράς προκειμένου να υπερασπιστεί την προσωπική του επιλογή στην ηγεσία του ΣΔΟΕ, του Καλαματιανού εφοριακού κ. Στασινόπουλου, αφήνει τη λάσπη να αιωρείται στον ανεμιστήρα, θυσιάζοντας για ακόμη μια φορά κάθε αξιοπρέπεια του πολιτικού δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό και το εσωτερικό, στο βωμό των προσωπικών του εμπαθειών και των μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η εμπάθειά του στην δημοκρατική παράταξη λόγω των ακροδεξιών-εθνικιστικών του καταβολών και θέσεων, που η χώρα τις πλήρωσε σκληρά στο παρελθόν με την έμπνευση Μητσοτάκη να τον ορίσει υπουργό Εξωτερικών, επικεντρώνεται στην ηθική και πολιτική εξαφάνιση μιας οικογένειας – σύμβολο για τη δημοκρατική παράταξη. Να δω με τι μούτρα κάποιοι που αυτοαποκαλούνται κεντροαριστεροί ετοιμάζονται να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά του στις επόμενες εκλογές.

Τρίζει το ΠΑΣΟΚ.....

η Μιλένα κάνει ΡΙΚΣΣΥ....
Μεγάλη μεταγραφή ακούγεται ότι ετοιμάζει ο Λοβέρδος για το κόμμα του. Το όνομα της Μιλένας Αποστολάκη ακούγεται στους διαδρόμους ως έτοιμη προς αποχώρηση και συμπόρευση με την ΡΙΚΣΣΥ του Λομβέρδου και τα θεμέλια της Ιπποκράτους τρίζουν.
Η Μιλένα αποτέλεσε αιχμή του δόρατος για το σύστημα που ήθελε την πτώση του Γιώργου Παπανδρέου -ποιός ξεχνά την λάβρα πολεμική της στο δημοψήφισμα- και παρότι διαγράφηκε επειδή δεν ψήφισε το Μνημόνιο, επέστρεψε για να μετέχει στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Θυμίζουμε ένα άρθρο της από  τα ΝΕΑ στις 8/12/11/ με τίτλο "το χρήσιμο κόμμα":
"....Αναφέρομαι στο νέο πολιτικό μανιφέστο που πρέπει πειστικά και αληθινά να παρουσιάσουμε στους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας και στη συνέχεια να δουλέψουμε για να το μετουσιώσουμε σε πολιτική πράξη. .......
Όλα αυτά προϋποθέτουν ασφαλώς νέο ξεκίνημα. Ηγεσία στιβαρή και αξιόπιστη που θα εμπνεύσει τους πολίτες, θα ανατάξει το φρόνημά τους και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της αποκατάστασης του κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση αυτού του νέου ξεκινήματος και βέβαια νέους ανθρώπους που θα συμβολίζουν το πέρασμα από την περίοδο της επετηρίδας στην περίοδο της ανανέωσης και της ουσίας. Προϋποθέτουν όμως και μια αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο άσκησης και διεκδίκησης της εξουσίας. ......Απαιτούνται συμμαχίες και συνεργασίες και η κεντροαριστερά με τις ιδεολογικές ταυτίσεις που παρουσιάζει αποτελεί τον πιο ώριμο και πρόσφορο χώρο για να εγκαινιαστεί η νέα αυτή περίοδος...".
Η Αποστολάκη δυσαρεστήθηκε όπως, και πολλοί που έμειναν εκτός νυμφώνος.
Είναι καιρός λοιπόν, να αποχωρήσει και αυτή μαζί με τους υπόλοιπους, που θέλουν να λειτουργούν ως γκρουπούσκουλα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αυτή της επιλογή, αλλά σίγουρα δεν θα επηρρεάσει τη βάση και τους φίλους του Κινήματος.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει την ιδεολογική του ταυτότητα και να επανακάμψει στην ελληνική κοινωνία με όλους αυτούς τους άχρωμους απολιτικούς και άνευ ιδεολογίας "πολιτικούς".
Το μόνο που θα καταφέρουν αυτοί οι..."Μαυρογιαλούροι" είναι να μαυριστούν από το λαό, ενώ θα παράσχουν τη μέγιστη υπηρεσία στο Κίνημα, να το απαλλάξουν από την περιττή παρουσία τους....

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ο πανικός Σαμαρά και η απρέπεια....


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξή στην εφημερίδα Muenchner Merkur δηλώνοντας στους Γερμανούς ότι «έρχομαι ως φίλος», σαν να επρόκειτο να θεωρήσει κανείς ότι πηγαίνει ως κάτι άλλο,  ενόψει της επίσκεψής του στην Βαυαρία και της συνάντησης του με τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργό του κρατιδίου

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο  Σαμαράς εκφράζει την πεποίθηση ότι η συνάντησή του με τον Ζεεχόφερ θα ενισχύσει την κατανόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Είμαστε εταίροι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδανικά, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ο ένας από τον άλλο, αλλά έχουμε πολλά να κερδίσουμε, αν συνομιλούμε πιο πολύ. Προσβλέπω σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας», σημειώνει ο πρωθυπουργός και διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά του να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μέτρα.
«Σαφής στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την χρεοκοπία. Θέλουμε ως κράτος να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας - πολιτικά και οικονομικά. Αυτός είναι ένας σκληρός αγώνας. Αλλά θα τον κερδίσουμε και θα γίνει μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ είναι αποστολή μας να αποδειχθούμε από κάθε άποψη αξιόπιστοι».

Δηλώνει δε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα αφήσει πίσω της την δυσκολότερη φάση της κρίσης και ότι περί το τέλος του 2013 θα ζήσει η χώρα μια ανάκαμψη. Ήδη τώρα, αναφέρει, υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα, όπως οι αποταμιεύσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αυξάνονται και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει 11 θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας των χωρών παγκοσμίως. «Η ψυχολογία ήδη αλλάζει», συμπληρώνει.
«Δεν πρόκειται να κρίνω κανέναν μόνο από τους ισχυρισμούς εφημερίδων» απαντά στο ερώτημα για την εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, για να συμπληρώσει ότι
«Όλα ερευνώνται εξονυχιστικά. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αλλά δεν χτυπώ κανέναν κάτω από τη ζώνη. Έχω ήδη προτείνει σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τους πολιτικούς και τη συμπεριφορά τους. Είμαστε Ευρωπαίοι. Έχουμε νόμους και δικαστικές διαδικασίες. Δεν θα καταδικάσουμε ανθρώπους στηριζόμενοι μόνον σε ισχυρισμούς. Θα προχωρήσουμε σε βάθος και θα τους κρίνουμε όλους σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία».

Τέλος, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα επέμβει σκληρά εναντίον φοροφυγάδων και αναφέρει ότι οι απαραίτητοι νόμοι βρίσκονται τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας.

Ας θυμίσουμε στους έχοντες κοντή μνήμη, ότι νόμοι σκληροί και προϋποθέσεις για την δίωξη των φοροφυγάδων έχουν γίνει από την διακυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο Σαμαράς πάνω στον πανικό του να πείσει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους σκληρούς της Γερμανίας για τις καλές προθέσεις του, διολισθαίνει σε ένα πολιτικό ατόπημα. Παρόλο που όλα τα υπεύθυνα χείλη, του υπουργού του επί των οικονομικών συμπεριλαμβανομένου, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα εμπλοκής του ονόματος Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, απαντά σαν να γίνεται έρευνα πάνω σε αυτό. Αντί ο Σαμαράς να διώξει τον φίλο του που διόρισε στο ΣΔΟΕ, ο οποίος διασπείρει αοριστολογίες προς κατασκευή ενόχων, αδειάζει ακόμα και τον Στουρνάρα. Τελικά, η ιστορία θα σας καταγράψει ως μικρόψυχο και δειλό κ. Σαμαρά 


Συνέδριο στο ΑΠΘ: Δημοκρατία Σήμερα


Ο προβληματισμός γύρω από την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο πολιτικό τοπίο της χώρας, μετά την κρίση,  με τις συνέπειες στο επίπεδο της διακυβέρνησης και ευρύτερα της Δημοκρατίας έγιναν αντικείμενο μελέτης του συνεδρίου που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Δημοκρατία Σήμερα: Μύθος ή πραγματικότητα; Συνταγματικές και Πολιτικές Διαστάσεις».
Στις παθολογίες της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, λέγοντας ότι τείνει να μετατραπεί σε εναλλαγή κομματικών ολιγαρχιών στην εξουσία. Μίλησε για «κομματική αριστοκρατία» και σημείωσε ότι η πολιτική τάξη τείνει να διαχωριστεί από την κοινωνία. Ειδικότερα για τον δανεισμό της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της, επισήμανε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο δανεισμός η κυβέρνηση είναι λιγότερο κυβέρνηση και περισσότερο «μεταπράτης» κι εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των δανειστών απέναντι στον λαό.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, υποστήριξε ότι η διαχείριση της κρίσης απειλεί σημαντικά στοιχεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, διαπιστώνοντας αυτονόμηση της ελίτ διακυβέρνησης από την κοινωνία και μια ιδιόμορφη νεοσυντηρητική μετατόπιση προς τα δεξιά.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γεράσιμος Βώκος περιέγραψε μια εικόνα της Βουλής, όπου οι βουλευτές της συμπολίτευσης αγωνίζονται για τη διατήρηση της εξουσίας και της αντιπολίτευσης για να την αποκτήσουν.

Στοιχεία για την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας παρουσίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Σταυρακάκης, στην εισήγησή του «Η μετα-δημοκρατική δυναμική στη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης», ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, μίλησε για «κράτη χωρίς κυριαρχία ή χωρίς δημοκρατία».

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, που συντόνιζε τη συζήτηση, είπε ότι το θέμα του συνεδρίου είναι δύσκολο, λόγω της δύσκολης συγκυρίας, και όχι από μόνο του και παρατήρησε πόσο επικίνδυνο είναι το ξερίζωμα της δημοκρατικής ιδέας μέσα μας από το δόγμα του φόβου και τη διαρκή τρομοκρατία.

Η όποια προσφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει και προβληματίζει τόσο τον πολιτικό κόσμο, όσο και την επιστημονική κοινότητα, αλλά ακόμη περισσότερο τον Έλληνα πολίτη, είναι θετική. Η "ένσταση" είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ότι ο επιστημονικός -πνευματικός κόσμος οφείλει να καταθέτει προτάσεις και όχι απλά να διαπιστώνει το πρόβλημα. Επίσης, με δεδομένο ότι ο επιστημονικός κόσμος τροφοδοτεί το πολιτικό σύστημα με στελέχη, είναι σαφές ότι στα όποια συμπεράσματα καταλήγουν οι μελέτες είναι ή θα έπρεπε να είναι μέσο παρέμβασης στους χώρους που ο καθένας από αυτούς κινείται.

το φορολογικό πυροδοτεί εξελίξεις...


Παρά την "αισιοδοξία" Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης και τη συμφωνία των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, το φορολογικό αναδείχθηκε σε πρώτου μεγέθους  σημείο τριβής ανάμεσα στους εταίρους αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην τρόικα ότι με το φορολογικό, το οποίο παρουσίασε ως τη μεγάλη μεταρρύθμιση, θα εισπράξει 2,5 δις ευρώ ώστε να επιτύχει μείωση του ελλείμματος τη διετία 2013-2014. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει περιθώρια και οφείλει να βρει τρόπο για να εισπραχθεί το ποσό αυτό.

Ο Στουρνάρας δεν κατάφερε να αποφύγει τη "εύκολη" λύση να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα από τους φορολογούμενους. Αυτό βέβαια, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και η τρόικα αυτόματα θα ζητήσει τα νέα μέτρα, ένα αίτημα που θα κλυδωνίσει συθέμελα την κυβέρνηση συνεργασίας.

Για πολλούς βουλευτές, η επομένη της ψήφισης του μνημονίου σηματοδοτούσε μια "νέα βουλή". Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ψήφισης του φορολογικού;
Η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, υπό την πίεση και των εταίρων της, αλλά είναι αμφίβολο πόσο μπορεί ο καθένας από αυτούς να ενημερώνεται με τον ρυθμό που γίνονται οι αλλαγές.

Ήδη ακούγονται γκρίνιες τόσο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές για τη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών και έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα λόγω της απουσίας ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι η μεσαία τάξη θα χτυπηθεί άλλη μια φορά από τα μέτρα, είναι και ο λόγος που η Ν.Δ βλέπει τις δυνάμεις της να αποσκιρτούν προς την Χρυσή Αυγή. Είναι επίσης, κατανοητό ότι η προσέγγιση Σαμαρά με βουλευτές-στελέχη του ΠΑΣΟΚ δυσαρεστεί μερίδα δεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι στρέφονται στον Καμμένο και την Χρυσή Αυγή.

Είναι δε ορατό πια το ενδεχόμενο, όπως επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, της φθοράς της εικόνας του Αντώνη Σαμαρά.

'Όσο περνά ο καιρός- γίνεται όλο και πιο κατανοητό- ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο Παπανδρέου. Αποδεικνύεται όλο και περισσότερο- κι ας προσπαθούν να το θάψουν τα συμφέροντα- ότι όλοι ακολουθούν την πολιτική που χάραξε ο Παπανδρέου και που αν δεν είχαν την άκρατη φιλοδοξία της αναρρίχησης στην εξουσία, τα δεδομένα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα. Ο Σαμαράς είναι πλέον προδιαγεγραμμένο ότι θα τα βρει όλα αυτά  σύντομα μπροστά του .

Παπανδρέου: Εξάρτηση, η ρίζα της συμφοράς

Μέσα στο κυκεώνα της κρίσης με τα κόμματα και τους πολιτικούς να επιδεικνύουν εξαιρετικές ικανότητες στην γυμναστική, καλό είναι να θυμόμαστε τι υποστήριζε ο καθένας πριν να ξεσπάσει η καταιγίδα.

Δεν θα χρειαστεί να ψάξουμε πολύ  για να βρούμε ποιος ήταν εκείνος που μίλησε πρώτος και ειλικρινά για θέματα διαφάνειας. Ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ένα άρθρο-παρέμβαση στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στις 5 Ιουλίου του 2009 έγραψε για την ανάγκη αυτονομίας της πολιτικής από τα οικονομικά και «μιντιακά» συμφέροντα.
Παραθέτουμε το κείμενο αυτούσιο ώστε κάποιοι να θυμηθούν και κάποιοι άλλοι να γνωρίσουν την αυθεντικότητα του πολιτικού λόγου.

Η αυτονομία της πολιτικής

«Καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή δίχως αυτονομία της πολιτικής από κάθε είδους συμφέροντα», τονίζει σε άρθρο του στην «Κ.Ε.» ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την εξάρτηση «σύγχρονη ρίζα της συμφοράς» και καταγγέλλει ότι σήμερα «η διαφθορά δεν είναι ένα φαινόμενο κυβερνητικής παθογένειας, αλλά πυρήνας άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας». Άποψη του Γ. Παπανδρέου είναι ότι η αυτονομία της πολιτικής χτίζεται μόνο με θεσμικές αλλαγές για τις οποίες, όπως σημειώνει, χρειάζεται «πρώτα απ' όλα πολιτική βούληση». Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλήγει στο άρθρο του ότι αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μια κυβέρνηση που «δεν θα χρωστά σε κανέναν».

Στουρνάρας διαψεύδει τον Στασινόπουλο

Νέα διάψευση για το θέμα της «εμπλοκής» της Μαργαρίτας Παπανδρέου στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, αυτή τη φορά από τον πλέον αρμόδιο τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.


Ο Στουρνάρας «άδειασε» κυριολεκτικά τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τα γνωστά " κατί μου είπαν" "κάτι άκουσα" για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, που απασχόλησαν τον Τύπο.

Έτσι σε συνομιλία με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real fm, δήλωσε κατηγορηματικά:

«Όχι, όχι, δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει ένα τέτοιο όνομα μέσα, αλλά θα ήθελα όμως, έτσι μια καθαρά κοινωνική παρατήρηση να κάνω, ότι ως κοινωνία πολύ εύκολα κρεμάμε ανθρώπους στα μανταλάκια και αυτό πιστεύω δεν είναι σωστό, κατά την άποψή μου».

Και επειδή η απάντηση του υπουργού κρεμάει  τον κατασκευαστή ενόχων στο ΣΔΟΕ, είναι απορίας άξιο ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να σιωπά για τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ που ήταν προσωπική του επιλογή από την εκλογική του περιφέρεια και φέρεται ως πρωθυπουργικός προστατευόμενος...

Η απλή αναλογική για τα μικρά κόμματα

Και ξαφνικά, τέθηκε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα στη κατεύθυνση της απλής αναλογικής στην ατζέντα των κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας. 

Το σύνηθες όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα μικρά κόμματα της Αριστεράς να ζητούν απλή αναλογική και τα μεγάλα κόμματα εξουσίας να προτάσσουν την ανάγκη "στέρεων" κυβερνήσεων. Όπου "στέρεο" βλέπε μονοκομματικό εν Ελλάδι, γιατί σε άλλες χώρες της Εσπερίας λύσεις και συνεργασία κομμάτων υπάρχει από χρόνια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κλυδωνισμών επί κυβερνητικών κρίσεων. 

Βέβαια, η ξαφνική αυτή στροφή προς την απλή αναλογική από τα κόμματα που της προσάπταν την δυνατότητα διάλυσης του πολιτικού συστήματος εξηγείται σχετικά εύκολα. 

Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίζαμε έχει διαλυθεί και τα ποσοστά των άλλοτε κραταιών κομμάτων καταποντίζονται. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, παρότι δεν συνάδουν με τις συνήθειες των Ελλήνων πολιτικών θεωρούνται αναγκαία συνθήκη επιβίωσης.

Η πρώτη πάντως, δημόσια δήλωση επί του θέματος έγινε από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε πάγια θέση υπέρ της απλής αναλογικής. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατά την προσφιλή πρακτική του τον τελευταίο καιρό, διαρρέει ότι έχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο απλής αναλογικής.
Η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά στη φάση αυτή ένα τέτοιου τύπου εκλογικό σύστημα την εξυπηρετεί  πολλαπλά.

Αποτρέπει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρεισφρήσει ένα νέο κόμμα, με αναφορά στο ευρύτατο κοινωνικό κέντρο. 

Σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ κινδυνεύει να μείνει χωρίς κυβερνητικούς συμμάχους, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταρρέουν και δεν θα συγκεντρώσουν "ευπρεπή" ποσοστά. Παράλληλα, το γνωστό bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που προβλέπει ο εκλογικός νόμος δεν εξυπηρετεί πλέον καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβάλει στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Βεβαίως για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων, διαφορετικά εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κλειδί και εδώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει ένα σύστημα «απλής και άδολης» αναλογικής.

H Ν.Δ στριμώχνεται από τη Χρυσή Αυγή


Με μια πρώτη ανάγνωση των νέων δημοσκοπήσεων η Χρυσή Αυγή παγιώνεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί την έκδηλη ανησυχία της Ν.Δ και του Σαμαρά.
Το νεοναζιστικό κόμμα καταλαμβάνει σημαίνουσα θέση σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η εγκληματικότητα, αλλά και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ και οι διαρροές της Ν.Δ προς το κόμμα Μιχαλολιάκου κυμαίνονται στο 5% .

Αυτή η διαρροή αναμένεται να αυξηθεί με την εφαρμογή των νέων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εναπομείνασα μεσαία τάξη που στηρίζει παραδοσιακά την δεξιά παράταξη. Ήδη δημοσκοπήσεις φέρουν τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση να εκτοξεύεται στο 65% έως 85%.

Όλα αυτά έχουν στριμώξει το κυβερνών κόμμα, που είδαμε ξεκίνησε με τον Ξένιο Δία την σκούπα στους μετανάστες, στη συνέχεια να σπεύδει να αποσύρει το νόμο για την ιθαγένεια αλλά και να βγάζει εμφυλιοπολεμικού ύφους ανακοινώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Η ακροδεξιά στο παρελθόν απλά, διοχέτευε δυναμικό στην Ν.Δ, σιωπηρά. Τώρα, ο Σαμαράς, ο οποίος σε πολλά δεν διαφωνούσε ποτέ επί της ουσίας, θα υιοθετήσει σταδιακά ένα μέρος της ατζέντας της Χρυσής Αυγής: «νόμος και τάξη», μεταναστευτικό, «Ξένιος Ζευς» κλπ. Η τάση αυτή ξεκίνησε από τις εκλογές του Ιουνίου όπου έκανε το άνοιγμα στην ακροδεξιά μέσω της «ενσωμάτωσης» των Βορίδη – Γεωργιάδη.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έχοντας δεχθεί τη μοίρα του "μικρού κόμματος", προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με την "ουσιαστική" συμμετοχή στην κυβέρνηση ως "πόλος σταθερότητας". Ο Βενιζέλος παρότι εξαπέλυσε εκστρατεία κατά της Χρυσής Αυγής, θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει τις "προοδευτικές" προτάσεις στο κλίμα της έντονης πόλωσης, το οποίο θα επικρατήσει.


Μαθήματα από Λατινική Αμερική για Ελλάδα

Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την Ελλάδα.

''Για πολλούς παρατηρητές που έζησαν τις πολλές αναδιαρθρώσεις χρεών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη δεκαετία του 1980, τα τελευταία επεισόδια του ελληνικού δράματος δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα déjà vu.

Την προηγούμενη εβδομάδα, για μία ακόμη φορά αναπτύχθηκε σχέδιο από την τρόικα -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ώστε η Ελλάδα να έχει επαρκή χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα, ενώ η οικονομία της συνεχίζει να βυθίζεται χωρίς να διαφαίνεται φως στο τέλος του τούνελ.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρακτικές του οχλου...

Με ανακοίνωσή της η Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση καταγγέλει ότι ο τραμπουκισμός του όχλου έδειξε για μια ακόμη φορά το φασιστικό του πρόσωπο.
Η αντίδραση ήρθε γιατι ο δημοσιογράφος, Ηλίας Κανέλλης δέχθηκε άνανδρη επίθεση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Τα Νέα» όπου εργάζεται, όταν θέλησε να μπει στα γραφεία της εφημερίδας χωρίς να πάρει... «άδεια» από τους «ερυθροφρουρούς» που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, οι οποίοι όχι μόνο δεν του επέτρεψαν την είσοδο στο κτίριο, αλλά προχώρησαν σε προπηλακισμούς, με κτυπήματα και ύβρεις.
"Οι δήθεν υπερασπιστές της ελευθερίας απέδειξαν ότι για όσους διαφωνούν μαζί τους η «απάντηση» είναι η βία, η ανελευθερία, ο εξευτελισμός των σωμάτων, η προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και φυσικά η φίμωση κάθε αντίθετης φωνής.
Ε λοιπόν δεν πρόκειται να φοβηθούμε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στον φασισμό ότι χρώμα και να έχει. Και δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πολλοί και θα νικήσουμε. Γιατί δεν δεχόμαστε ότι η μοίρα της κοινωνίας μας είναι να συμβιβαστεί με τη βία και τους τραμπουκισμούς.
Υ.Γ. Για την ιστορία. Η Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε εκφράσει την συμπαράσταση της στον απολυμένο οδηγό του ΔΟΛ Παναγιώτη Βενέτα και είχε ζητήσει την επαναπρόσληψη του θεωρώντας την απόλυση του άδικη καιν αντισυναδελφική. Τι ειρωνεία! Αυτοί που υποτίθεται αγωνίζονται για τον απολυμένο προπηλάκισαν έναν εργαζόμενο του οποίου η παράταξη στηρίζει τον Παν. Βενέτα".

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
"Πριν από λίγο, με προπηλάκισαν άσχημα διαμαρτυρόμενοι για μια απόλυση ενός εργαζόμενου (στον οποίον συμπαραστέκομαι), την ώρα που πήγαινα αμέριμνος να μπω στη δουλειά μου. Ο λόγος; Διότι ένα κίνημα συμπαράστασης, με κόκκινες σημαίες, απροειδοποίητα, απαγόρευε την πρόσβαση σε έναν εργασιακό χώρο. Ήταν ένας εφιάλτης. Κατέρρευσα. Αλλά κατάλαβα ότι δεν έχω δυνάμεις να υπερασπιστώ ούτε το αυτονόητο. Και επίσης ένιωσα ότι η βία και η ανελευθερία, ο εξευτελισμός των σωμάτων και η προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης είναι ίδια, είτε γίνεται από χρυσαυγίτες είτε από αριστεριστές είτε από κεντρώους είτε από αναρχικούς. Η κοινωνία μας θα πληρώσει μεγάλο και ακριβό τίμημα στη βία

Αυτά τα νοσηρά φαινόμενα ήταν επόμενο να προκύψουν και σε βάρος δημοσιογράφων. Όταν ξεκίνησαν όλοι μίλαγαν για "κύμα αγανάκτησης" και κάποιοι είχαμε γίνει γραφικοί να υπογραμμίζουμε ότι άλλο η αγανάκτηση και άλλο η απαξίωση των θεσμών.
Είχαμε γίνει γραφικοί όσοι λέγαμε ότι αυτές δεν είναι "αριστερές" προοδευτικές πρακτικές αλλά θα  εκθρέψουν το φασισμό, που θα έρθει να τους "καπελώσει" και να τους ξεπεράσει.
Αλλά τότε, κανείς δεν άκουγε τις καμπάνες να χτυπούν...

Συνέδριο για ποιο κόμμα;

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία σε ένα συνέδριο αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό, ουσιαστικό, όπως το αποκάλεσε.
Ποιοί όμως, και με ποιό κόμμα θα προχωρήσουν σε συνέδριο;
Ο Βενιζέλος υποστήριξε οτι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κατασταση σοκ. Πράγματι, το κίνημα υφίσταται πολλαπλά σόκ εδώ και καιρό, αλλά δεν ειναι μόνο εκείνα που κατέγραψε ο Βενιζέλος. Το κυρίαρχο σοκ είναι ότι οι ίδιοι, η ηγεσία, οι βουλευτές και τα στελέχη του κινήματος, αφού το οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται, λειτουργούν ως επίγονοι για να διαμοιράσουν τα τιμάρια.


Υποστήριξε ο Βενιζέλος ότι κάποιοι προσπαθούν να καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ τον αποδιοπομπαίο τράγο της μεταπολίτευσης, μα ποιος τους έδωσε αυτή την ευκαιρία;
Μήπως η νέα ηγεσία όταν κατήργησε τα όργανα και μίλησε για "σαπίλα" στο κόμμα; 
Ποιός θα υπερασπιστεί πολιτικές και πρακτικές, όταν το ίδιο το κόμμα πότε δια της ηγεσίας του, πότε μέσω κύκλων της ηγεσίας του και πότε μέσω "πρωτοκλασσάτων" στελεχών του, αυτολιθοβολείτε;


Μα και στη συνέχεια, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος είπε:
"Ας πουν καθαρά στους πολίτες τι θα συνέβαινε αν ακολουθούσαμε το 2010, το 2011 ή αν ακολουθήσουμε τώρα την άλλη γραμμή. Θα είναι καλύτερα για τους ανέργους; Θα είναι καλύτερα για τις επιχειρήσεις; Θα είναι καλύτερα για τα νοικοκυριά; Θα είναι καλύτερα για τους φορολογουμένους; Θα αυξηθούν τα εισοδήματα;


Θα υπήρχε μεγαλύτερη προστασία και άρα μικρότερη περικοπή των μισθών και των συντάξεων; Θα υπήρχαν περισσότερες επενδύσεις; Η Ελλάδα θα ήταν περισσότερο ανταγωνιστική, οι έλληνες πιο ευτυχισμένοι, περισσότεροι ασφαλείς; Όχι, τους το είπα στη Βουλή, θα ήμασταν δυστυχώς η Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Αλβανία του Χότζα"
Δεν θα θυμίσουμε τις οργισμένες δηλώσεις των υποστηρικτών της παρούσας ηγεσίας, ακριβώς για αυτό το θέμα, όταν ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ας αρκεστούμε ότι έστω και αργά, μια δήλωση και μια στάση που έπρεπε να έχει τηρηθεί και προεκλογικά, υιοθετήθηκε από τον Βενιζέλο. 
Το ΜΕΓΑ σφάλμα της νέας ηγεσίας ήταν ότι δεν ενδιαφέρθηκε να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον Παπανδρέου. Θεώρησε ότι ρίχνοντας όλα τα σφάλματα στην διακυβέρνηση Παπανδρέου, θα ξεκινούσε άσπιλη και αμόλυντη.
Με τον τρόπο αυτό, ούτε τον λαό κατάφερε να πείσει, ούτε και τους ίδιους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που ένιωσαν μετέωρα, προδομένα.
Δεν καταλάβαμε να επιχείρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του. Αντ' αυτού στράφηκε εναντίον "τετιμημένων του παρελθόντος", "κηπουρών και αλεξιπτωτιστών", που τους τελευταίους πολλούς μήνες δεν έχουν πει ποτέ τίποτα το θετικό για το ΠΑΣΟΚ.


Ας σκεφτεί όμως, λίγο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την πιθανότητα όσοι ΑΚΟΜΑ ανταποκρίνονται στις διαδικασίες του κόμματος είναι κάποιοι "κηπουροί" και οι αποκαλούμενοι παπανδρεϊκοι;


Στοχοποιόντας τους, ότι υπονομεύουν την παράταξη, απευθύνθηκε στο ακροατήριο λέγοντας: 


"Εμείς, εσείς είστε η παράταξη και κανείς δεν μπορεί να σας απαξιώνει ή να σας χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τη μικρή προσωπική του στρατηγική".
Είναι πράγματι συγκινητικό που ο Βενιζέλος θυμήθηκε ποιός ΕΙΝΑΙ το ΚΟΜΜΑ (και ότι σαφώς το ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ)
Είναι όλοι αυτοί που τόσα χρόνια αγωνίζονται για το Κίνημα, ο απλός λαός και οι φίλοι. Ας σταματήσουν λοιπόν, όλοι να τους απαξιώνουν και να προσβάλουν την προσφορά τους και την προσφορά του ίδιου του Κινήματος στην μεταπολιτευτική μας Ιστορία.

Οταν η φιλοδοξία είναι μεγαλύτερη από το σχέδιο....

Μήνες τώρα η κυβέρνηση συζητά το φορολογικό νομοσχέδιο. Διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους. Φήμες που διασπείρουν τρόμο στους πολίτες....
Το φορολογικό νομοσχέδιο υποτίθεται ότι ήταν από τα ουσιώδη της συζήτησης και προϋπόθεση για να εκταμιευτεί η δόση.
Μετά το Eurogroup η κυβέρνηση επανέρχεται και υπό την πίεση των εταίρων της -οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν ήδη συμφωνήσει- υπαναχωρεί και επανεξετάζει σημεία στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Σαμαράς εκφωνεί ενα "δακρύβρεκτο πανηγυρικό" για να μας πληροφορίσει ότι είναι στο πλευρό της μεσαίας τάξης -όπως γίνεται πάντα όταν ένα είδος τελεί υπό εξαφάνιση. Στο μεταξύ τα προβλήματα αθροίζονται, η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο σκοντάφτουν σε ανυπέρβλητα εμπόδια και οι αντιδράσεις στο κοινωνικό μέτωπο διευρύνονται καθημερινά.

Είναι μέγιστη αποτυχία για την κυβερνηση και μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία της το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αδυνατώντας να συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που να μην πλήττει και πάλι μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όμως, όλο αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Τι οδήγησε τη χώρα σε αυτό το σημείο; Μήπως η φιλοδοξία ενός που ήθελε να γίνει οπωσδήποτε πρωθυπουργός; Που δεν μπορούσε να περιμένει γιατί φοβόταν ότι η καρέκλα του έτριζε; Μήπως η φιλοδοξία κάποιων άλλων να δουν τους εαυτούς τους αρχηγούς κόμματος εξουσίας ή έστω συνιστώσα εξουσίας;
Η φιλοδοξία στην πολιτική είναι απόλυτα θεμιτή αρκεί να μην είναι μεγαλύτερη από το σχέδιο που έχει κατά νου ο φέρων αυτή. Διαφορετικά όταν κατορθώσεις να φτάσεις το στόχο διαπιστώνεις ότι δεν μπορεί υπάρξει συνέχεια και καταδικάζεσαι στο κενό...

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Παπανδρέου για τη Διαφάνεια...

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ανακοίνωσε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς είναι ένα από τα κλειδιά για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Η οργάνωση χαρακτήρισε "απογοητευτικό" το επίπεδο της διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η θέση της Ελλάδας έπεσε από πέρυσι 14 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 94η στον κατάλογο.

Ας θυμηθούμε λοιπόν, τι έλεγε ο πρώτος (και ως φαίνεται χωρίς επόμενο) πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ανέλαβε την προσπάθεια να καταπολεμήσει την Διαφθορά.
Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας
20-04-2010

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.

Κατ’ αρχήν, θέλω για μια ακόμη φορά να συγχαρώ τη «Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς» και τον κ. Μπακούρη για την ενεργή παρουσία, καθώς και για τη σημερινή πρωτοβουλία, με την οποία φέρνει και πάλι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ζήτημα της διαφάνειας.
Να καλωσορίσω και την Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας, κυρία Huguette Labelle, που βρίσκεται ξανά στη χώρα μας. Η αγάπη της για τη χώρα μας δεν αποδεικνύεται μόνο στο ότι είναι η τρίτη φορά σε δύο χρόνια που την επισκέπτεται, αλλά και στο ότι για να φθάσει σήμερα εδώ, αναγκάστηκε να πάρει τρία τρένα από το Βίλνιους, ένα αυτοκίνητο από το Βελιγράδι και, στο τέλος, ένα αεροπλάνο από την Θεσσαλονίκη. Την καλωσορίζουμε λοιπόν στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε για την αγάπη της.

Να ξεκινήσω, κυρίες και κύριοι, λέγοντας πως το θέμα της διαφάνειας αποτελεί κορυφαίο για εμάς ζήτημα, όσο και αν αυτό ακούγεται τετριμμένο. Κι όμως, έτσι είναι.

Είμαι Πρωθυπουργός της χώρας εδώ και έξι μήνες και το πρώτο που κλήθηκα να αντιμετωπίσω είναι μια οξύτατη και πολύπλευρη κρίση. Κρίση, στο άμεσο σύμπτωμά της οικονομική, αλλά που τα αίτιά της είναι πολύ βαθύτερα και χάνονται στην ιστορία των λαθών, των συμβιβασμών και των παραλείψεων εκ μέρους της Πολιτείας, εδώ και πολλές δεκαετίες θα μπορούσε να πει κανείς, παρά τις αναλαμπές και εξαιρέσεις.
Κρίση τέτοιου μεγέθους, ώστε η χώρα μας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, δυστυχώς με αρνητικό πρόσημο, με καθημερινές αναφορές στο πρωτοφανές δημοσιονομικό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Ό Τζαβάρας για επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ- φορείς

To  iefimerida δημοσίευσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας διαβίβασε στη Βουλή τον κατάλογο με τις επιχορηγήσεις που έλαβαν την τελευταία τριετία οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα σωματεία, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού, μετά από αίτημα του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Λαμπρόπουλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το 2010 το ύψος των επιχορηγήσεων ανήλθε σε 109.227.050 ευρώ. Το 2011  σε 70.640.083 ευρώ, ενώ το 2012 η αξία των επιχορηγήσεων περιορίστηκε στα 43.393.357 ευρώ.
Αυτό αποδεικνύει την σοβαρή  μείωση ως και 60%, της τελευταίας τριετίας, επί κυβέρνησης Παπανδρέου και στη συνέχεια  Παπαδήμου. 
Βέβαια, ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία για αντίστοιχες επιχορηγήσεις επί κυβέρνησης Καραμανλή, ώστε να υπάρξει συγκριτικό στοιχείο, αλλά τότε υπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και η οικονομία της Ελλάδας θωρακισμένη .....

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την Χρυσή Αυγή

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνέντευξή του για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή και το φαινόμενο του νεοναζισμού αποφάνθηκε ότι μόνο ποινικά μπορεί να αντιμετωπισθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, δεδομένου ότι «το άρθρο 29 του Συντάγματος δεν προβλέπει απαγόρευση πολιτικού κόμματος».

Αν και ο Βενιζέλος είχε προετοιμάσει για κατάθεση αιτήματος να τεθεί το φασιστικό κόμμα εκτός νόμου, προφανώς συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν ήταν συνταγματικά εφικτό.
Βέβαια, ακόμη και να ήταν, η απαγόρευση δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αφού θα ίδρυαν άλλο κόμμα΄, κι άλλο, κι άλλο.

Έτσι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι: «πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι κρίσιμες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και να γίνουν τροποποιήσεις για τα εγκλήματα που διαπράττει η Χρυσή Αυγή».
«Τα εργαλεία για την καταπολέμηση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κανονισμός της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε την άμεση ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, ώστε να υπάρξει μια διακομματική πρωτοβουλία εναντίον του ακροξεδιού κόμματος.
«Προτείνουμε να συσπειρωθούν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ανεξάρτητα από τις μνημονιακές ή αντιμνημονιακές απόψεις τους. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχτεί τα φαινόμενα αυτά του ναζισμού. Δεν παίζουμε με αυτά», τόνισε υπογρμμίζοντας, παράλληλα, την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην επικίνδυνη επιρροή της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία, τα σχολεία, την εκκλησία και τα ΜΜΕ.

Βέβαια, ανταπόκριση στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε.: «Ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του για το ότι πριν λίγο καιρό αισθανόταν ευχαριστημένος που είναι η Χρυσή Αυγή «στη μόδα» και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το γεγονός ότι το μνημονιακό μπλοκ προσπάθησε και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θεωρία των δύο άκρων για να εξομοιώσει τη φασιστική βία με τις λαϊκές κινητοποιήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «οι αιτίες της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς πρέπει να αναζητηθούν πρώτα και κύρια στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία και στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική που περιθωριοποιεί τα ασθενέστερα στρώματά της.
Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η θεσμική της απαγόρευση δεν πρόκειται να ανακόψει την άνοδο του φασισμού, αντίθετα θα ενισχύσει το εξολοκλήρου ψεύτικο, αντισυστημικό της προφίλ. Τα μνημόνια θρέφουν το φασισμό και απειλούν τη δημοκρατία. Η απάντηση στην Χρυσή Αυγή θα έλθει μέσα από την ενωτική συμπόρευση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, από την αποκάλυψη του βαθύτατα συστημικού της ρόλου» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Από την πλευρά της Ν.Δ δεν είναι τυχαίο που δεν καταγράφηκε κάποια αντίδραση.  
Παράλληλα δημοσιοποιήθηκε έκθεση του  Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αθηνά, με έδρα τη Βουδαπέστη για δέκα ακροδεξιές ομάδες που ασκούν εξτρεμιστική βία στην Ελλάδα. (Το Αθηνα είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε μετά τους έξι φόνους Ρομά στην Ουγγαρία, τους οποίους διέπραξαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς Ομάδας Θανάτου.)
Το Ινστιτούτο κατέγραψε τις ομάδες αυτές που βρίσκονται σε άνθιση στην Ελλάδα και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως «δορυφόροι» της Χρυσής Αυγής.

Η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού δεν μπορεί να γίνει με απλά νομικά μέτρα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αφελή συνθήματα και απολιτικό λόγο. Δεν μπορεί να αποτελεί ή να ένέχει θέση εργαλείου επιβίωσης ενός πολιτικού αρχηγού.
Χρειάζεται συστράτευση κοινωνική και πολιτική. Λόγο πολιτικό και πειθώ. Οφείλει όλος ο δημοκρατικός χώρος να συνειδητοποιήσει ότι ανεξαρτήτως φάσματος ιδεολογικής τοποθέτησης μεταξύ τους, η συνεργασία είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί το μόρφωμα του νεοφασισμού. 
Η κοινωνία είναι εκείνη που θα απομονώσει τα φαινόμενα αυτά. Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με την συνεχή αμφισβήτηση των θεσμών αυτό είναι δύσκολο εγχείρημα που όμως αποτελεί πρόκληση για τις δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Kαι ο Ραγκούσης κατά Σαμαρά για την μη απομάκρυνση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με την νέα προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος Παπανδρέου, προκάλεσαν την αντίδραση και του Γιάννη Ραγκούση.
Ο πρώην υπουργός σε συνέντευξή του στον Real FM μεταξύ άλλων είπε:
«Λοιπόν υπάρχει μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα και κατά τη γνώμη μου ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι από χτες μέχρι σήμερα που έχει ξεσπάσει αυτό το σκάνδαλο με αυτή την κλασσική περίπτωση του να στηθεί μία υπόθεση από το μηδέν, δηλαδή να έχει τα χαρακτηριστικά μίας σκευωρίας, δεν υπάρχει αντίδραση από τον κο Σαμαρά. Λοιπόν υπάρχει μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. δεν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει έτσι. Ο κος Σαμαράς πήρε την πρωθυπουργία και αμέσως φρόντισε να βάλει το φίλο του τον καλαματιανό επικεφαλής του ΣΔΟΕ, να βάλει το φίλο του τον καλαματιανό επικεφαλής στην ΕΥΠ και να βάλει και τον φίλο του τον καλαματιανό επικεφαλής στην Εθνική Τράπεζα. Δεν έχουν ματαξαναγίνει αυτού του είδους οι πρακτικές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. κανείς πρωθυπουργός δεν έχει λειτουργήσει το κράτος, όχι ως κομματικό φέουδο, αλλά ως προσωπικό φέουδο. Και έχουμε τώρα τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση».
 

Το περιεχόμενο της ανανέωσης στο χώρο της κεντροαριστεράς


Η συμφωνία που αποτυπώνεται μέσα από το τρίτο μνημόνιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές είναι πλέον σε μια  εξέλιξη εφαρμογής....με ετεροβαρή χαρακτηριστικά 
Η δέσμευση για τα «τελευταία μέτρα», γίνεται ανατρέψιμη και από τα περιεχόμενα των όρων που προκύπτουν από τη ''διαχείριση  βιωσιμότητας του χρέους'', αλλά και από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δίνουν την δυνατότητα, όταν διαπιστώνονται αστοχίες να μετακυλίονται κόστη. 
 Οι αποφάσεις του Eurogroup σε συνδυασμό με τη μονομερή δημοσιονομική πειθαρχία γεννούν όχι μόνο το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να γίνει ''προσχηματική'' η διαχείριση του χρέους αλλά  και πως θα υπάρξει οριστική απόσχιση από την ιδιότυπη σχέση "ομηρίας" που διαμορφώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και στη νεοφιλελεύθερη επέλαση.
Το πλαίσιο "συμβιβασμού" στο Eurogroup, δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για καταστροφολογία. Στο έλλειμμα ανάπτυξης και δικαιοσύνης ,που επιδεινώνεται με το τρίτο μνημόνιο δίνεται η δυνατότητα να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πολιτική, με νέα κοινωνικής συμμαχίας
     Ο "συμβιβασμός" είναι "εργαλείο" που μπορεί να  εξυπηρετήσει διαφορετικές χρήσεις, ανάλογα με  το χρήστη. Γι αυτό το θέμα είναι πως και με ποιους ορίζεται η οικονομική και κοινωνική πολιτική των "νέων" δεδομένων.
      Στην αναμέτρηση αυτή εισέρχεται και η σκληρή μάχη ''εικόνας'' και ''ενημέρωσης'' προκειμένου να "διαμορφώσει" η ''κοινή γνώμη'' τις επιλογές της!  Είναι εμφανείς δύο τύποι προσέγγισης, με διαφορετικές επιδιώξεις διαχείρισης της εξόδου από την κρίση!
 Ο κυρίαρχος "τύπος" είναι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι η λύση του προβλήματος περνά με την προώθηση και ανάδειξη μιας "νέας γενιάς πολιτικών" που θα υπηρετήσουν πιο τολμηρά την διαχείριση των επιλογών που καθορίστηκαν ως μονόδρομος. Το επιχείρημα είναι απλοϊκό.. "έφταιγαν.. οι προηγούμενοι"!
    Πρόκειται για μια πρακτική που δοκιμάστηκε σχεδόν στις φάσεις κρίσης στην ιστορία από τις συντηρητικές δυνάμεις και είχε ως βασική επιδίωξη, την ανακατανομή μεριδίων αγοράς και πλούτου υπέρ των ολίγων, τη πειθάρχηση της πολιτικής στην οικονομική εξουσία και την υποκατάσταση των συλλογικών θεσμών διαβούλευσης και απόφασης.
   Η λεγόμενη «νέα γενιά πολιτικού προσωπικού» επιλέγεται? με βάση την ικανότητα να διαχειρίζεται το πλαίσιο των επιδιώξεων που προαναφέρθηκαν. Χρήσιμο εργαλείο γίνεται το γεγονός ότι οι δημοκρατίες στην εποχή μας μεταλλάχθηκαν σε ''επικοινωνιακές'', χάρη στην απευθείας πρόσβαση που προσφέρουν στον πολίτη - τηλεθεατή. Αυτό δίνει την δυνατότητα να ''βραχυκυκλώνουν'' επικοινωνιακά, τα δημοκρατικά αντιπροσωπευτικά σώματα... 
  Σε αυτό το περιβάλλον αναπτύσσεται & η θεωρία ''μη διαφοράς'' στις πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων. Η πολιτική ζωή και δράση-όπλο της κοινωνίας- υποβαθμίζεται και αντικαθίσταται απ τους τεχνοκράτες και  “γνώστες”  που καλούνται να υπηρετήσουν ''ηρωικά '' μονόδρομους αλλά χωρίς την κοινωνική και παραγωγική βάση!!
Υπάρχει και άλλος τύπος ''παρουσίασης'' της  εξόδου .  Αυτός που αναζητεί το νέο μέ την αλλαγή του περιεχομένου των ασκούμενων πολιτικών. Για δικαιότερη διαχείριση των επιπτώσεων και προσδοκιών!
    Αναφέρομαι σε μια αντιπαράθεση που αξιολογεί το νέο όχι μόνο ηλικιακά-επιδερμικά αλλά με βάση το εναλλακτικό αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος που δημιουργεί. Είναι ο δρόμος που η οικονομική μεγέθυνση συμπορεύεται με την κοινωνική ανάπτυξη.
          Είναι προφανές λοιπόν ότι, με αφορμή τις επιπτώσεις των εφαρμογών του μνημονίου της κυβέρνησης Σαμαρά ,το ''νέο'' στην προοδευτική σκέψη δεν περιορίζεται:
             - σ ένα ανταγωνισμό μιας καλύτερης υπουργικής διαχείρισης των υφιστάμενων μέτρων(συντηρητική ή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή), 
            -ούτε να είναι ένα αίτημα "επαναφοράς της ζωής" σε ένα καθεστώς προηγούμενης εποχής που έχει ήδη παρέλθει(αριστερά της οπισθοφυλακής).
 Θυμίζω ότι η εναλλαγή "νέων προσώπων" στην ιστορία όταν στόχευε στην "καλύτερη" διαχείριση των πολιτικών και δομών που παράγουν ανισότητες ποτέ δεν αποτιμήθηκε ως ανανέωση. Καταγράφηκε ως συντηρητική παλινόρθωση. Γιατί επρόκειτο για ανασχηματισμούς που έδειχναν μόνο αλλαγή φρουράς
 Για την κεντροαριστερά ,τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού η νέα επιλογή είναι εναλλακτική  μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

του Χάρη Τσιόκα

Νέα μέτρα λιτότητας στην Ιρλανδία στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας από Ε.Ε και ΔΝΤ

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα ένα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Ρόιτερς.
Τα μέτρα αναμένεται να δοκιμάσουν τόσο την υπομονή των πολιτών όσο και να αποτελέσουν ένα τέστ για την ελαστικότητα της οικονομίας. 

Η Ιρλανδία, της οποίος το πρόβλημα προσδιοριζόταν στο τραπεζικό σύστημα, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων. Είναι μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη, όμως διατηρεί ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. 

Ο υπουργός εξωτερικών, Ίμον Γκίλμορ, δήλωσε ότι «Ο προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85 τοις εκατό των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν».
Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων –τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. 

Η προσεκτική εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας της Ιρλανδίας, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τις εντυπώσεις των επενδυτών και έχει βοηθήσει τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων για το 2020, στο 4,5 τοις εκατό. 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, παρά την ανεργία που έχει φτάσει στο 15% και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να πληρώσουν τα δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δοκιμάσει ακόμα περισσότερο την υπομονή των πολιτών. 

Ο Μάικλ οΡάιλι, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι :«Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις».
Είναι πλέον προφανές ότι η έξοδος από την κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ, όπως είχε προτείνει και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από το 2010 με ευρωομόλογα, φόρο Τομπιν κλπ.
Σύμφωνα με τον Παπανδρέου άλλωστε, δεν είναι μόνο κρίση χρέους και δεν αφορά μόνο στις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά " είναι και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη αναπτυξιακή ανάπτυξη, με ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την εκπαίδευση και την έρευνα".