Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ προς Τσίπρα: Εμεις ότι λέμε τα γράφουμε κιόλας...

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον στον οποίο έκανε παράπονα, επειδή στην τελευταία έκθεση του Ταμείου αναφέρεται σε κίνδυνο εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς αυτά που λέμε τα γράφουμε κιόλας» ήταν η απάντηση του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, ο Τσίπρας χαρακτήρισε ως «άκομψη και άδικη» την φράση «ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα» με την οποία χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνταντηθεί δύο φορές με τον Πολ Τόμσεν συμφώνησε να συναντηθούν και στην Αθήνα, παρότι παλαιότερα είχε αρνηθεί να συταντηθεί με τουε εκπροσώπους της Τρόικα.
Πάντως, ο αντιπρόεδρός του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον τον υποδέχθηκε στην έδρα του οργανισμού με ένα απόφθεγμα από την Παλαιά Διαθήκη στις ΗΠΑ. «Καλώς ήρθατε στην κοιλιά του κήτους» του είπε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ως άλλος Ιωβ: «Στην κοιλιά του κήτους είναι καλά, στο στόμα του κήτους υπάρχει πρόβλημα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, στην οποία ήταν παρών και ο Πολ Τόμσεν, έγινε σαφές ότι σε περίπτωση που καταργηθεί το Μνημόνιο το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.
Βέβαια, ο Λίπτον εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους προκειμένου να είναι βιώσιμο, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο πρέπει να γίνει γενναία διαγραφή του χρέους αλλά το υπόλοιπο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί με «ρήτρα ανάπτυξης» κατά το πρότυπο που έκανε η Γερμανία το 1953.
Ο Τσίπρας ανέλυσε τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ότι «το Μνημόνιο τροφοδοτεί την ύφεση» και τόνισε ότι ο κύκλος της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά, ενώ εξεπέλυσε επίθεση στις ελληνικές κυβερνήσεις που ψήφισαν τα Μνημόνια μιλώντας για «σκληρά ταξικές επιλογές».
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο» είπε προς στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις δηλώσεις των κορυφαίων οικονομολόγων του Ταμείου που κάνουν τώρα λόγο για λάθος στον υπολογισμό του ελληνικού χρέους.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού δανειακού προγράμματος. Σε δηλώσεις του ο Τσίπρας είπε ότι «δεν υπήρξε ποτέ πρόταση του ΔΝΤ για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικού τομέα».

Η ΝΔ σήκωσε το γάντι και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί τον Τσίπρα «πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού», υπενθυμίζοντας ότι ουδέποτε καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.