Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Προϋποθέσεις για ένα συνέδριο ουσίας - Του Γιάννη Παρασκευά


Προς: Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ευάγγελο Βενιζέλο
ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΥΣΙΑΣ

Η αναγκαιότητα διεξαγωγής του Συνεδρίου δεν αμφισβητείται από κανένα. Η σύγκλιση του ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει την περίοδο κατά την οποία οι οικονομικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες απαιτούσαν επαναξιολόγηση πολιτικών θέσεων και λειτουργίας Κυβέρνησης και Πολιτικού φορέα. Αυτή όμως η αναγκαιότητα δεν πρέπει να οδηγήσει στη διεξαγωγή συνεδρίου απλά και μόνο για την ικανοποίηση του αιτήματος των μελών του Κινήματος η προσωπικών στοχεύσεων αλλά θα πρέπει να είναι Συνέδριο απαρχής νέων λειτουργιών, νέας δομής, νέων πολιτικών κατευθύνσεων και πρόδρομος αναδιάταξης του Πολιτικού Συστήματος.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Α. Χρόνος Διεξαγωγής Συνεδριου
Έχετε ανακοινώσει κύριε Πρόεδρε του Κινήματος ως χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου το Φεβρουάριο. Οι υφιστάμενες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες σε συνάρτηση με το αβέβαιο των εξελίξεων απο την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν τεθεί λόγω δανειακής σύμβασης δεν διαμορφώνουν ευνοϊκό περιβάλλον.
Ο χρόνος που απομένει ειναι περίπου 30 εώς 40 μέρες προσυνεδριακής διαδικασίας, σήμερα, συνέδριο με τους όρους και τις διαδικασίες των προγενέστερων συνεδρίων δεν καλύπτει τα ζητούμενα της εποχής και θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση του Πολιτικού φορέα. Σοβαρή προετοιμασία, σοβαρός εσωκομματικός διάλογος, σοβαρές διαδικασίες επιλογής συνέδρων, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ουσιαστικό συνέδριο και όχι φιέστα χειροκροτητών.

Β.Εκλογή Συνέδρων - Αριθμός Συνέδρων
Είναι εύκολα αποδεκτό και κατανοητό ότι φιέστα με τη συμμετοχή 6000 η 7000 μελών δεν είναι συνέδριο πολιτικού φορέα και μάλιστα σε χρόνους που απαιτούν ουσιαστικές πολιτικές συζητήσεις αλλά κοσμικό γεγονός για την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας των πρωτοκλασάτων δήθεν στελεχών και του Προέδρου.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα πρέπει να ειναι αυστηρά καθορισμένος χωρίς τη δυνατότητα ξεχυλώματος με την προσθήκη των άριστινδην μελών, κολλητών και παρατρεχάμενων της απομείνασας γραφειοκρατικής κομματικής νομεγκλατούρας. Όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να εκλεγούν. Εκλέκτορες σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να είναι όλοι όσοι σημερα φαίνονται εγγεγραμμένοι στους άσχετους καταλόγους μελών και φίλων.
Προσυνεδριακά οφείλουμε να δώσουμε τα πρώτα δείγματα σεβασμού των οργανων.
Η προσωπική απόφαση του Προέδρου διάλυσης των Οργάνων ειναι αντίκαταστατικη και δεν ισχύει, το Εθνικό Συμβούλιο, το Πολιτικό Συμβούλιο, οι Νομαρχιακές και περιφερειακές Επιτροπές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι υφιστάμενα Όργανα και θα πρέπει θεσμικά να συμμετάσχουν στον προσδιορισμό των διαδικασιών και της προετοιμασίας των κειμένων του Προσυνεδριακού διαλόγου.
Η συγκρότηση ΚΟΕΣ δεν ειναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου.
Άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για τη λήψη αποφάσεων, χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου, διαδικασίες εγγραφής μελών, συγκρότηση ΚΟΕΣ, συγκρότηση προσυνεδριακών περιφερειακών Οργάνων, διαδικασίες εκλογής συνέδρων, συγκρότηση επιτροπών σύνταξης εισηγήσεων Προσυνεδριακού διαλόγου.




Γ. ΕΙΔΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το συνέδριο θα πρέπει να είναι Καταστατικό - Πολιτικό συνέδριο.
Τα κόμματα ως πολιτικοί οργανισμοί έχουν λόγο ύπαρξης εάν και εφ όσον έχουν σαφή αντιστοίχιση με συγκεκριμένες κοινωνικά ομάδες και στρώματα και πολιτική εξομάλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Κοινωνίας.
Το συνέδριο καλείται να αποφασίσει
1. Τι είδους κόμμα είναι ικανό να ανταποκρίθει στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου.
2. Τι είδους κόμμα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του σημερινού φθαρμένου πολιτικού συστήματος.
3. Τι είδους κόμμα δίνει απάντηση στην εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και στην καταπολέμηση των φαινομένων, φαυλοκρατίας, πελατοκρατίας, αδιαφάνειας, παραγωγής πολιτικής και ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής.
4. Τι είδους κόμμα διασφαλίζει το σεβασμό των μελών του, των οργάνων, των αποφάσεων των οργάνων, την περιφερειακή του συγκρότηση, τη συλλογικότητα σε επίπεδο κορυφής και περιφερειακών οργάνων, τον έλεγχο τήρησης των αποφάσεων των οργάνων, την αυστηρή τήρηση των καταστατικών των διαδικασιων και τη θέσπιση του Προέδρου ως πρώτου μεταξύ ίσων χωρίς αρμοδιότητες ηγεμόνα και διαχωρισμό των ιδιοτήτων του Προέδρου του κόμματος και του υποψήφιου Πρωθυπουργού. Εκχώρηση στα μέλη του δικαιώματος προσφυγής στα Δικαστήρια σε περιπτώσεις καταστρατήγησης του Καταστατικού η αποφάσεων των Οργάνων.
5. Τι είδους κόμμα δίνει απαντήσεις στη διαχείρηση των οικονομικών του χωρίς σκιές, χωρίς υπονοούμενα με στόχο την λειτουργία του κομματικού φορέα και την κάλυψη των αναγκών του. Έλεγχος των οικονομικών του Πολιτικού φορέα απο ανεξάρτητες αρχές.
6. Το συνέδριο αποφασίζει για την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του Πολιτικού φορέα σε επίπεδο πολιτικών αρχών και θέσεων που είναι συμβατά με τα ζητούμενα των κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων που εκπροσωπεί και εκφράζει.

Εν κατακλείδι κύριε Πρόεδρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως την περίοδο της ίδρυσης του έχει χρέος να συμβάλλει στην αναμόρφωση του Πολιτικού μας συστήματος και αυτο θα προκύψει με την δημιουργία κομμάτων αρχών και όχι προσωποπαγών ασύντακτων ομάδων άτακτων.

Με εκτίμηση

Παρασκευας Γιάννης,
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου.
16.01.2013

Πηγή VERENA  http://www.verena.gr/node/12190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.