Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ένα δάνειο, μια υπεράσπιση, μια επίθεση και μια διάψευση...


Κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ συνήψε η εταιρεία «Τηλέτυπος», ιδιοκτήτρια του “Mega Channel”, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτηθεί ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός και να χρηματοδοτηθούν νέα επιχειρηματικά σχέδια. Αυτή η είδηση χαροποίησε την ελληνική κοινωνία, η οποία είδε ένα δείγμα της ρευστότητας την οποία υποσχέθηκε για την αγορά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Στο παρασκήνιο βέβαια, ακούστηκε ότι αυτή η κίνηση είναι η κυβερνητική αντιπαροχή προς τους επιχειρηματίες πίσω την εταιρεία «Τηλέτυπος» για τη στήριξη των πολιτικών της, αλλά αυτό είναι το σενάριο των κακόπιστων.

Τα προβλήματα ρευστότητας του “Mega Channel” είναι γνωστά από παλιά και χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για διάφορες επιχειρήσεις «εθελουσίας εξόδου» και απολύσεων προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχετικά παζάρια για το δάνειο - μαμούθ άρχισαν λίγο πριν τελειώσει η προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν, δηλαδή στα μέσα Μαΐου, όταν άρχισε να καλλιεργείται κλίμα «αγωνίας» για τα προβλήματα που προκαλούσε η καθίζηση της διαφήμισης στη ρευστότητα του Μέσου. Ακόμα και οι ψίθυροι για τη βιωσιμότητα του καναλιού είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν κυβερνητική εύνοια και χρηματοδότηση από κρατική τράπεζα έναντι, φυσικά, πλήρους στήριξης.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι βασικοί μέτοχοι του “Mega Channel” είναι οι όμιλοι «Πήγασος Εκδοτική» και «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη», δηλαδή οι Φώτης Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης και οι θέσεις τους απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση και σε καθέναν από τους κυβερνητικούς εταίρους είναι πλέον γνωστές.

Επίσης, κάποια δημοσιεύματα θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να γευμάτισε μαζί με τον ισχυρό άνδρα του «Πήγασου», τον Φώτη Μπόμπολα και τον διευθυντή του «Έθνους», Θανάση Τσεκούρα, μια κίνηση που δεν είναι βέβαια, καταδικαστέα, αλλά εγείρει κάποια ερωτηματικά.

Το Μega τήρησε την  "υπερασπιστική" γραμμή υπέρ του Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας Λαρκάρντ, προκαλώντας την μήνη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έσπευσε να διαψεύσει τα περί δανεισμού.
Βέβαια, το Δελτίο Τύπου του Χ.Α άλλα ανακοινώνει, όμως μάλλον πρόκειται περί λάθους (; του Χ.Α)....

Το MEGA υποστηρίζει ότι δεν δανείστηκε 98 εκατ., αλλά 10 εκατ. εκ των οποίων εκταμιεύτηκε μόνο το ποσό των 8,5 εκατ. Με τα υπόλοιπα κατά δήλωση του σταθμού αποπληρώθηκαν προμήθειες των τραπεζών, και ο σταθμός προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 10 εκατομμύρια.

Βέβαια, σύμφωνα με το δελτίο του Χ.Α ο δανεισμός ήταν 98 εκατομμύρια και το δάνειο ήταν ομολογιακό.
Αν πράγματι έλαβε, όπως ισχυρίζεται 8,5 εκατομμύρια ως τελική εκταμίευση δανείου, αναγκαζόμενο να πληρώσει προμήθεια της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου, μάλλον έπεσε θύμα τοκογλυφικού εκβιασμού της τράπεζας και πρέπει να ελέγξει εισαγγελέας τόσο την τοκογλυφική ενέργεια όσο και το  αν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του σταθμού είναι πραγματική ή μόνο λογιστική απεικόνιση.
Αυτό βέβαια, που παραμένει καυτό ερώτημα πέρα από τα οικονομικά, είναι γιατί ο σταθμός δεν απάντησε για τον μεγαλομέτοχο του που είναι (αν είναι - αν ήταν) στη λίστα Λαγκάρντ.

Το παιχνίδι με την διαβόητη λίστα έχει καταντήσει ανέκδοτο. Ο μηχανισμός της πολιτείας κρίνεται παντελώς αδύναμος να χειριστεί και να φέρει σε πέρας την υπόθεση.
Τα ΜΜΕ όσο τους "έπαιρνε" να πετούν λάσπη, είχαν στρέψει τον ανεμιστήρα προς τον Γιώργο Παπανδρέου και όλη την οικογένεια του. Τώρα σιωπούν και βολεύονται στην ανθρωποφαγία του Παπακωνσταντίνου. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Παπανδρέου και ιδιαίτερα, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν υποστεί όλη αυτή την φθορά επειδή εφάρμοσαν δύσκολη και αντιδημοφιλή στρατηγική, αντιλαϊκά μέτρα, αλλά γιατί δεν υπέκυψαν σε συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.