Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ...

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε δια στόματος Πρωθυπουργού με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των απεργών, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις.
«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι' αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!» ήταν η δήλωση του αποφασισμένου για όλα Σαμαρά, λίγο πριν την εισβολή των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό.

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. δίνει διαπιστευτήρια, σώφρονος πολιτικής και φαίνεται πως αποζητά την συναίνεση των ΗΠΑ για την αναρρίχησή του στην εξουσία, προσπαθώντας να πείσει ότι είναι νοικοκύρης και όχι τόσο ριζοσπάστης αριστερός.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ και τις «διάφορες φήμες» που ακούγονται κατά διαστήματα, είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».

Για τις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες: Τερματισμός προγράμματος λιτότητας -  Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας - Ανάπτυξη.

Ο Τσίπρας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι:

- Η κρίση είναι δομική και αφορά την Ευρώπη (!). Εγκυμονεί κινδύνους αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.

- Οι ομογενείς μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής Να παραμείνει δημοφιλής η Ελλάδα, αλλά την αρνητική εικόνα να τη μετατρέψουμε σε θετική. Να έχουμε εθνικό συλλογικό όραμα. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.
- Προσπάθειά του είναι να μπορέσει να βρει ως "αντικαπιταλιστής", διαύλους επικοινωνίας.
- Το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο.
- Το σύστημα στις ΗΠΑ είναι ανοικτό. Οι Αμερικανοί προτιμούν να φτιάχνουν φίλους παρά να διατηρούν εχθρούς.
- Συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
- Να καλλιεργηθούν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τους ίδιους φίλους, ούτε τις ίδιες στοχεύσεις, ούτε τους ίδιους εχθρούς.


Και φυσικά  ότι μέχρι να "γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό, πρώτη προτεραιότητά μας είναι πως θα σταματήσει αυτή η τραγωδία".

- Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες.

Ενώ, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η τωρινή του θέση για ΑΟΖ: " Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει όλοι να το τηρούν. Και η κάθε χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό το θέμα και επανέλαβα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας. Αλλά, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έκανε η Κύπρος με αποτελεσματικές κινήσεις".

Αναφέρθηκε και στα ζητήματα της αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας: «Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά. Έχουμε αναπτύξει πολυδιάστατο πλαίσιο αλληλεγγύης σε όλη την χώρα. Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά και με την εκκλησία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε αξίες, αλληλεγγύη και ανθρωπιά»


Από τη μια λοιπόν, μας εμφανίζεται ο Σαμαράς να "λαϊκοποιεί" τα ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ ανήκουν στο λαό για το λαό- ίσως για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ανυπέρβλητο Στυλιανίδη, επεχείρησε να διορίζει ΟΛΟ τον ελληνικό λαό σε αυτά.

Από την άλλη, ο νοικοκύρης αντικαπιταλιστής Αλέξης να προσπαθεί να επαναλάβει τα επιχειρήματα που είχε εδώ και τρία χρόνια θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου (η κρίση δεν είναι ελληνική, αλληλεγγύη) και να κάνει στροφή 180 μοιρών σε θέματα όπως η επιστροφή στην δραχμή, αλλά και το θέμα χειρισμού της κρίσης από την Κύπρο.
Όπως λέει και εκείνο το παλιό τραγουδάκι του Σαββόπουλου:
Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία
και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία;
τώρα κοκορεύεσαι απάνω στον εξώστη
και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.
Στη φοιτητριούλα που σ' έχει ερωτευτεί
θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.