Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μπορεί η Κύπρος να διαλύσει την Ευρωζώνη;


Η Κύπρος δεν κατάφερε να "σωθεί" από την κρίση, όπως κάποιοι πίστευαν από τα ρωσικά και κινέζικα δάνεια, ούτε από την ΑΟΖ. Αναπόφευκτα κατέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και στην τρόικα.

Η ιδέα βέβαια, ότι η μικρή Κύπρος - πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίων, που είναι λιγότερο από ό,τι στο Ντάλας, του Τέξας – θα μπορούσε να διασπάσει την ευρωζώνη ακούγεται γελοίο, και μάλλον είναι, αλλά δεν είναι αδύνατο, όπως συζητείται.

Ο Marc Chandler, ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος στη Brown Brothers Harriman, στη Νέα Υόρκη, σε ένα ερευνητικό σημείωμα με τίτλο «Γιατί η Κύπρος είναι σημαντική,» έγραψε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι το πιο πιεστικό ζήτημα για την ευρωζώνη. “Ναι είναι μικρή και λίγοι διεθνείς επενδυτές έχουν οποιαδήποτε έκθεση. Ωστόσο, η σημασία της εκτείνεται πέρα από το μέγεθος της,” υποστηρίζει.

Μάλιστα ο Chandler περιέγραψε τέσσερα κύρια ζητήματα:
α) το ποσό της συνδρομής στις ανάγκες της Κύπρου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
β) Αναφορές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στα τέλη του περασμένου έτους, προειδοποίησαν ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποφύγουν τους φόρους και τη νομιμοποίηση, κυρίως ρωσικών χρημάτων.
γ)Οι ρωγμές είναι εμφανείς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν την Κύπρο.
δ) Η ΕΕ έχει κατηγορηθεί ότι πολιτικά, παιζει ευνοϊκά στις σχέσεις της με την Κύπρο.

Ο Chandler συνόψισε ότι: “Ενώ πέρυσι είμασταν εναντίον της ευρέως διαδεδομένης άποψης μιας ελληνικής εξόδου, δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι για την Κύπρο … Υποψιαζόμαστε ότι οι κίνδυνοι από μια κυπριακή έξοδο είναι μεγαλύτεροι από ό,τι επί του παρόντος εκτιμάται.”

Η νευρικότητα για την Κύπρο αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα με το άρθρο στο περιοδικό Der Spiegel  που ανέφερε ότι απαιτείται επειγόντως η διάσωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου διότι κινδυνεύει να ασκηθεί βέτο από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ενώ, αυξήθηκε περαιτέρω όταν η Moody την Πέμπτη μείωσε τη βαθμολογία της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, υποστρίζοντας ότι ένα αυξανόμενο βάρος των επισφαλειών για το τραπεζικό τομέα της χώρας έχει ωθήσει την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων σε 50%.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι συνόψισαν το πρόβλημα: “Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες εκφράζουν όλο και περισσότερες επιφυλάξεις για την παροχή βοήθειας για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών της Κύπρου, αμφισβητώντας αν το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να εγκρίνει πακέτο βοήθειας για την οικονομικά προβληματική χώρα,”

Αν η Κύπρος εργαστεί πάνω σε μια μέθοδο για να βγει από την ευρωζώνη και να επαναφέρει το προηγούμενο νόμισμά της, αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Θα ήταν η Lehman Bros. της ζώνης του ευρώ, όχι τόσο σημαντική για τις αγορές, αλλά από μόνη της ένας παίκτης αλλαγής του παιχνιδιού για το τι σημαίνει για την επίσημη πολιτική στο μέλλον.

Η Γερμανία και οι άλλες πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρουν τα χρήματα στο τέλος, αποδεχόμενες ότι είναι αδύνατον να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ, αφού προσχώρησε, και θα πρέπει να θεωρείται πιο σημαντικό αυτό από το να δαπανηθούν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, η γερμανική έγκριση δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί.

“Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορώ να φανταστώ τους Γερμανούς φορολογούμενους να διασώζουν τις κυπριακές τράπεζες, των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο εξαρτάται από τη συνενοχή της φοροδιαφυγής,” ο Sigmar Gabriel, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης, δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung σε άρθρο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ “θέλει στήριξη του SPD για ένα πακέτο βοήθειας στην Κύπρο, θα πρέπει να έχει άριστα επιχειρήματα. Προς το παρόν, όμως, δεν βλέπω ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.