Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

OpenGov και φαύλη κομματοκρατία


Η πανταχόθεν λοιδορούμενη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρά τις αναμφισβήτητες παραλήψεις και αδυναμίες της, είχε κατορθώσει -έστω και απρόθυμα, με εσωτερικές αμφιταλαντεύσεις και παλινωδίες- να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού για την στελέχωση του δημοσίου τομέα με πρόσωπα άξια και ικανά, μακριά από τη λογική των κομματικών εγκάθετων.

Η διαδικασία γνώρισε ακόμα και τραγελαφικά περιστατικά στο ξεκίνημα της και φυσικά χλευάστηκε από την πλειοψηφία των Μέσων. Επί τω πρακτέω όμως και στους τομείς που επικράτησε ως λογική, απέδωσε, προσφέροντας τα μέγιστα στο δημόσιο συμφέρον. Η κομματική λογική στελέχωσης του Δημοσίου φυσικά δεν ξεριζώθηκε, άρχισε όμως να ξεθωριάζει σοβαρά.

Σήμερα, από μεριάς της «τρικομματικής», το περί ου ο λόγος «opengov», δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί, δίνοντας την θέση του στην παλιά κομματική νομενκλατούρα των ως επί το πλείστον αποτυχόντων πολιτευτών -με τη μόνη διαφορά πως πλέον εντάσσονται στη λογική της ποσόστωσης, που αντικατοπτρίζει την εκπροσώπηση του κόμματός τους στην κυβέρνηση. Εξέλιξη που φαίνεται να δημιουργεί αρρυθμίες, ασοβαρές διαφωνίες και αυταπάτες πολιτικής δυναμικής, που κανείς αυτή την στιγμή δεν διαθέτει.

Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη κάθε κυβερνητικός εταίρος να προβεί στις απαραίτητες εσωτερικές διαπιστώσεις, με άξονα ευθυκρισίας. Η ΝΔ να αντιληφθεί πως δεν κυβερνάει μόνη της, το ΠΑΣΟΚ πως δεν μπορεί να λογίζεται ως ο βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής και η ΔΗΜΑΡ πως έχει ουσιαστικά αυτό-εγκλωβιστεί στη λογική της συμμετοχής στην άσκηση πολιτικής με παράλληλη «διατήρηση της πολιτικής της αυτονομίας». Τα παραπάνω σηματοδοτούν βήματα προς τα πίσω, που εγκαταλείπουν οριστικά την εμπέδωση της αξιοκρατίας, επαναφέροντας στην απολυτότητά της, την επάρατο κομματοκρατία.


Πηγή : newsplus  (το κείμενο ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.