Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Arrivederci Μόντι- benvenuti Γκριλοσκόνι....

Η Ιταλία ξέρει πάντα να κάνει εκπλήξεις και οι Ιταλοί μπορεί να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση αλλά τουλάχιστον, διαθέτουν χιούμορ.
Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η επικράτηση του νεκρανεστημένου Μπερλουσκόνι, αλλά και του κωμικού Γκρίλο. Η κεντροαριστερά, του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει.

Όμως, το πολιτικό αδιέξοδο, μετά από αυτά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ορατό αφού καμία πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και το παζάρι της συνεργασίας θα είναι σκληρό, παρά την ιταλική παράδοση στο σχηματισμό παρόμοιων κυβερνήσεων.
 
 Εκείνο που έχει όμως, σημασία να τονιστεί είναι το μήνυμα που έστειλε ο ιταλικός λαός στην ΕΕ. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, οι υφεσιακές πολιτικές που βασίζονται στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Ακόμα, κι αν η συμπαθής προσωπικότητα του Μόντι λειτούργησε θετικά, για την χώρα δεν έπαυε να είναι ένας "διορισμένος" πρωθυπουργός  αρεστός στο διευθυντήριο της ΕΕ. Και παρόλο που ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα δεν παύει να εχει υποστεί μια ήττα, όπως μάλιστα πικρόχολα έσπευσε να σχολιάσει ο Paul Krugman, χαρακτηρίζοντας ως πολιτικό θάνατο του Mario Monti – την τέταρτη θέση στις εκλογές. Σύμφωνα με τον Krugman, η φήμη που απολαμβάνει για την σωφροσύνη του ο Monti, είναι εξαιρετικά παραφουσκωμένη. Αντιθέτως, λίγο – πολύ του άξιζε η μοίρα του, γιατί ήταν "στην ουσία ο αποικιακός διοικητής που είχε επιβάλλει η Γερμανία".
Παρά την νευρικότητα των αγορών και την "ανησυχία " της Κομισιόν που χαρακτήρισε το ιταλικό χρέος μη βιώσιμο, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επανάληψη του δρόμου που χάραξε η Ελλάδα, με νέες εκλογές. Όμως, το μήνυμα ότι οι λαοί του Νότου έχουν ξεπεράσει τα όρια τους πρέπει να ληφθεί για τα καλά υπόψη από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.