Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Έλλειψη στρατηγικής για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Διασποράς.

O αποκλεισμός των συνέδρων του Απόδημου δεν είναι μια οργανωτική διαδικασία, είναι η απόδειξη έλλειψης στρατηγικής για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Έχουμε οδηγηθεί σε έναν de facto αποκλεισμό των συνέδρων από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στον Ελληνισμό της Διασποράς, αφού 8 μέρες μετά τη διαδικασία εκλογής τους, δεν έχουν πιστοποιηθεί οι σύνεδροι και κατά συνέπεια η μετακίνησή τους στην Αθήνα είναι από οικονομική άποψη αδύνατη καθώς οι τιμές των εισιτηρίων είναι πλέον απρόσιτες.

Θα ήταν πολιτικό λάθος αν τον αποκλεισμό αυτό τον περιορίσουμε μόνο στην ανικανότητα και την προχειρότητα της ΕΚΑΠ ή και στους σχεδιασμούς των υμετέρων που είναι στην ΕΚΑΠ και πιστεύουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες  στην ηγεσία, αν αποκλείσουν 50 συνέδρους, επειδή μπορεί να μην ακολουθήσουν την «γραμμή».



Το ίδιο ισχύει και για την εγκύκλιο κάλυψης εξόδων μετακίνησης των συνέδρων, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι Απόδημοι, όπως και η διαγραφή από το σχέδιο καταστατικού της ρύθμισης που προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Απόδημο στα κεντρικά όργανα.

Ο αποκλεισμός επιβεβαιώνει απλώς,  την παντελή έλλειψη  στρατηγικής της κεντρικής ηγεσίας για τον Ελληνισμό της Διασποράς, για το ρόλο του και τις στρατηγικής σημασίας πολιτικές επιλογές που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αλλά και να αξιοποιηθεί για τον ίδιο τον Ελληνισμό της Διασποράς και πρωτίστως για την Ελλάδα.

Αν δηλαδή η κεντρική ηγεσία και οι κύριοι σχεδιαστές του πιο κρίσιμου συνεδρίου στη ιστορία του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιληφθεί, ή έστω προβληματιστεί, για το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Ελληνισμός της Διασποράς, καμία ΕΚΑΠ και κανένα στέλεχός της δεν θα έμπαινε στη διαδικασία αναζήτησης «μαθηματικού τύπου» για το πως θα «κόψει» συνέδρους από τη Γερμανία, και πως θα ταλαιπωρήσει τους συνέδρους για να τους αποθαρρύνει από τον να παραστούν στο συνέδριο.

Αν η ηγεσία είχε αντιληφθεί ότι το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι πολλών άλλων χωρών είναι ακριβώς τα εκατομμύρια του Ελληνισμού της Διασποράς, που παραμένει εκτός ελάχιστων περιπτώσεων αναξιοποίητο, τότε δεν θα τολμούσαν να σχεδιάσουν ερασιτεχνικά, πρόχειρα και με δόλο.

Αν η επιλογή των υπευθύνων για τους Απόδημους είτε σε επίπεδο Τομέα, είτε σε επίπεδο ΕΚΑΠ, γινόταν μέσα από τη διαδικασία να δουν τον εαυτό τους όχι ως ομαδάρχη που έχει να χειριστεί κάποια ,,κουκιά,, αλλά ως πολιτικά στελέχη που χειρίζονται ένα πολιτικό κεφάλαιο, τότε είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ήμασταν θεατές  αυτού που ζούμε το τελευταίο 10ήμερο.

Προσπαθήσαμε με πολλούς και διάφορους τρόπους να σας επισημάνουμε όλα τα παραπάνω. Με επιστολές, διαμαρτυρίες, εσωτερικές και δημόσιες, με τηλεφωνικές επικοινωνίες, με παρεμβάσεις τρίτων. Εσείς όμως επιλέξατε μια συγκεκριμένη στάση έχοντας προφανώς, την ψευδαίσθηση ότι θα μας θέσετε στο περιθώριο και θα μας προκαλέσετε.

Σύντροφοι,

Το πολιτικό ζητούμενο δεν είναι αν η ΕΚΑΠ δεν μπορούσε ή δεν είχε τελικά την ικανότητα να πιστοποιήσει σε 8 μέρες 50-60 συνέδρους, ούτε εάν θα καλύψετε μέρος των εξόδων μετακίνησης. Δεν κατανοήσατε ότι για εμάς δεν ήταν αυτό το μείζον. Αυτό που προσπαθούσαμε να σας μεταφέρουμε  ήταν να κατανοήσετε την πολιτική διάσταση της ένταξης του Ελληνισμού της Διασποράς από την παράταξή μας στη συνολική στρατηγική και τον σχεδιασμό για την Ελλάδα του αύριο. Και αυτό όχι για να ,,εξυπηρετήσει,, τις ανάγκες του ίδιου του Απόδημου αλλά τις αναπτυξιακές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της πατρίδας μας.

Ένα κόμμα που θέλει να έχει καθοριστικό ρόλο τη διαμόρφωση της ζωής και του μέλλοντος της χώρας μας δεν δικαιολογείται να μην έχει και να μην προβάλει την πολιτική του για 7 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που ζουν εκτός των συνόρων της και μάλιστα σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση θα μπορούσε να τους κάνει στρατηγικούς συμμάχους των πολιτικών κατευθύνσεων του Εθνικού –Μητροπολιτικού Κέντρου.

Και είναι κατανοητό, ότι θα υποβιβάζαμε τη σημασία των παραπάνω λόγων αν καταλήγαμε σε μια οργανωτικού τύπου καταγγελία για τον αποκλεισμό των Απόδημων από 2-3 «σοφούς» που θα θέλουν στις 4 Μαρτίου να πιστωθούν τα αποτελέσματα της εκλογής οργάνων ή το θόρυβο των χειροκροτημάτων στο συνέδριο.

Καταγγέλλουμε όμως, την απουσία πολιτικής πρότασης και θέσης και ακόμα περισσότερο  καταγγέλλουμε την απροθυμία να κατανοηθεί η σημασία των μηνυμάτων που διατυπώνουν  τις τελευταίες μέρες οι οργανώσεις μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε στην ιστορία, αλλά προπάντων στις καρδιές όλων μας, επειδή είχε και αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα:  Να σχεδιάζει με όλο το ΠΑΣΟΚ για όλη την Ελλάδα.
 

Κώστας Τάτσης

Mέλος ΚΟΕΣ
πρ. Γραμματέας Τομέα Αποδήμου Ελληνισμού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.