Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Και οι δημοσκόποι στον αγώνα για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ


Μια δημοσκόπηση στην εφημερίδα «Καρφί» επικεντρώνεται στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν αλλαγή στα σύμβολα και στο όνομα του Κινήματος, αλλά στηρίζουν τον Βενιζέλο και τη συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση.

Η έρευνα της εταιρείας «Μetrisi» για το «Καρφί» δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου και επιζητούν ενεργότερη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στο κυβερνητικό έργο.

Οι ερωτώμενοι εκφράζουν μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης για την τρικομματική κυβέρνηση (17,3%) και μικρότερο για την αντιπολίτευση (11,2%), γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μεγαλύτερη φθορά έναντι των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.



Το ενδιαφέρον εστιάζεται όμως, στο σημείο όπου η έρευνα καταλήγει να εμφανίζεται ο Βενιζέλος ως "ο απόλυτος κυρίαρχος" στο ΠΑΣΟΚ, καθώς 61% των ψηφοφόρων (!)  του Κινήματος τον αξιολογούν θετικά ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θετική είναι και η αξιολόγηση του έργου του και από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων (!), διπλάσια του εκλογικού ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (23,3%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δικαιώνει την πολιτική επιλογή του Βενιζέλου να συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς 77,8% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, ενώ 58,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα, έναντι 31,9% που εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την επιλογή.

Η στήριξη των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση φαίνεται και από το ποσοστό 62,7% που εκφράζει θετική γνώμη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έναντι μόλις του 21,5% που εκφράζει θετική γνώμη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Το όνομα ΠΑΣΟΚ και το σύμβολο του πράσινου ήλιου συνεχίζουν να παραμένουν ιερά για τους ψηφοφόρους του Κινήματος, καθώς 63,6% των ψηφοφόρων του εκτιμά ότι η αλλαγή τους δεν θα βοηθούσε το Κίνημα να ανακάμψει, τονίζοντας την ανάγκη για άσκηση πολιτικής, έναντι των επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Αντίθετα, δεν φαίνεται πια να υπάρχει τάση μετακίνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόνο 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκφράζουν θετική γνώμη για αυτόν, ενώ η προσπάθειά του να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς μόλις 16% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι εκφράζει το κέντρο του πολιτικού συστήματος.

Ενώ, καταλήγει ένα 39,5%, που δεν επιλέγει κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο Κοινοβούλιο, να είναι η κρίσιμη εκλογική μάζα που πρέπει να διεκδικήσει το Κίνημα, στην πορεία ανάκαμψης του.

Αναρωτιόμαστε για το δείγμα αυτής της έρευνας. Τα ευρήματα απηχούν περισσότερο τις ευγενείς φιλοδοξίες της ηγεσίας, παρά την πραγματικότητα. Εκτός από το ΗΛΙΟΥ φαεινότερον ότι ελάχιστοι από τη βάση του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσαν την αλλαγή ονόματος και συμβόλων και πολύ περισσότερο, θα θεωρούσαν ότι το πρόβλημα του Κινήματος είναι αυτά, τα υπόλοιπα περί "απόλυτου" κυρίαρχου και επικρότηση της πολιτικής είναι ευγενείς πόθοι, ενόψει και του Συνεδρίου  γιατί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο και τους όρους της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Εκτός κι αν εννοεί η έρευνα ότι είναι "απόλυτος" κυρίαρχος γιατί έχει μείνει μόνος του και αποφασίζει με την μικρή του ομάδα.
Μάλλον το δείγμα της έρευνα ήταν αυτή η ομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.