Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το “πάρτι” που γκρέμισε την Ελλάδα & οι προσπάθειες νοικοκυρέματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου


To μεγάλο φαγοπότι που προσπάθησε να σταματήσει  η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου:

Είναι πράγματι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010.
Μπορείτε να την διαβάσετε όλη εδώ.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια συνοπτική περιγραφή εξοργιστικών περιπτώσεων σπατάλης, κυρίως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όχι μόνο, εδώ.
Ο συγκλονιστικότερος πίνακας της Έκθεσης όμως είναι στη σελ. 21 όπου συγκρίνονται τα συνολικά ποσά των μη νόμιμων δαπανών που μπλοκαρίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2010, σε σχέση με το 2009.
Ποιο ήταν το συνολικό ποσό μη νόμιμων δαπανών το 2010;  146 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ποιο ήταν το συνολικό ποσό το 2009, τελευταία χρονιά Καραμανλή; 658 εκατομμύριαευρώ! 5 φορές πάνω σε σχέση με την επόμενη χρονιά!
Και αυτό έχοντας ως έτος αναφοράς το 2010 – όπου δεν έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί πλήρως ακόμα δύο σημαντικότατες μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου: ο “Καλλικράτης” και η “Διαύγεια”. Για παράδειγμα οι Δήμοι εντάχθηκαν στη “Διαύγεια” από το Μάρτιο του 2011.
Με λίγα λόγια:
·         Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον πραγματικό λόγο που έφτασε η χώρα στις αρχές του 2010 στο χείλος της χρεοκοπίας. Ήταν το ξέφρενο «πάρτι» εις βάρος της χώρας μέχρι το 2009 με ένα εξοργιστικά πελατειακό και σπάταλο κράτος. Αυτό ήταν το βασικό και μοιραίο “λάθος”, αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Χωρίς αυτό το πάρτι, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ, συνταγές σωτηρίας από τους εταίρους μας.
·         Η ίδια Έκθεση δείχνει την πολύ μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος που άρχισε από τα τέλη του 2009 και το 2010 – δεν εξαφανίστηκαν βέβαια, ακόμα και σήμερα, τα φαινόμενα εξοργιστικής σπατάλης, αλλά περιορίστηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Το “πάρτι” σταμάτησε σε πολλούς τομείς.
·         Η ίδια η Έκθεση αναδεικνύει πόσο εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου με τον «Καλλικράτη» και την «Διαύγεια» που άρχιζαν να εφαρμόζονται πλήρως από το 2011 και τους τελευταίους μήνες του 2010, αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα τέλη του 2009, με την κατάργηση δεκάδων αμειβόμενων Επιτροπών, τον δραστικό περιορισμό στα κρατικά αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο και με την έναρξη εφαρμογής της «Διαύγειας» προς τα τέλη του 2010, οι λειτουργικές δαπάνες του στενού δημοσίου το 2011 σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν 2 δισ. ευρώ: από 9,3 δισ. το 2009 σε 7,3 δισ. το 2011! Και είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι οι εξοικονομήσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» – σε σχέση με το 2009 – έφτασαν το 2011 το 1,5 δισ. ευρώ!
·         Είναι σίγουρο ότι αν αυτά που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν ξεκινήσει το 2004 ή έστω το 2007, δεν θα φτάναμε ποτέ σε Μνημόνια.
Πηγή Smart Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.