Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καμίνης «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε πολίτες δυο κατηγοριών»

Παρέμβαση στο ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας έκανε, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικό το μεγαλύτερο μέρος του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών. 

«Δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως φιλοδοξούμε να είμαστε, να δημιουργεί πολίτες δυο κατηγοριών» σημειώνει ο Καμίνης.


Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Οπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει επ'ευκαιρία του θέματος της ιθαγένειας, δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως φιλοδοξούμε να είμαστε, να δημιουργεί πολίτες δυο κατηγοριών. Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για την προϋπόθεση του "ελληνικού γένους" ως προαπαιτούμενο εισαγωγής στο σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, νιώθω την υποχρέωση να επισημάνω τα ακόλουθα:

Η προτεινόμενη ρύθμιση, αυτό που μας λέει στην ουσία της, είναι ότι οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ελληνική καταγωγή είναι εξ ορισμού "εθνικώς ύποπτοι" αφού τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε θέσεις σχετικές με την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη χωρίς καμία ειδική αιτιολογία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση ακόμα κι αν υιοθετηθεί από την Βουλή, δεν θα ευδοκιμήσει αλλά οπωσδήποτε θα καταπέσει ενώπιον της εθνικής ή ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

Η αιτιολογία είναι ότι αντιβαίνει ευθέως στις προβλέψεις του νόμου 3304 ο οποίος ενσωματώνει κοινοτική νομοθεσία υπέρτερης τυπικής ισχύος που απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις στην πρόσβαση στην εργασία λόγω φυλετικής καταγωγής.

Πολλοί, αρνούνται να δουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας, αντιδρούν φοβικά απέναντι σ'αυτές και υιοθετούν τη λογική των αποκλεισμών αντί αυτή της ενσωμάτωσης. Ωστόσο ακόμη και η λογική αποκλεισμών έχει κάποια όρια: ενώ είναι κατ’ αρχήν θεμιτό να τίθενται αιτιολογημένοι περιορισμοί λόγω ιθαγένειας προκειμένου περί θέσεων σε τομείς όπως η άμυνα ή η δημόσια εξουσία, διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων πολιτών είναι αδιανόητες.

Ευελπιστώ ότι τελικά θα επικρατήσει η σύνεση και θα διαλυθούν οι θελημένες ή αθέλητες παρεξηγήσεις ως προς το ποιούς ακριβώς αφορά η επίμαχη τροπολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.