Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Βάζοντας τέλος στον πόλεμο κατά των γυναικών



Αποσπάσματα από το άρθρο που συνυπογράφουν οι Γ. Παπανδρέου και Ουάφα Χάτζι 

«Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αμέτρητα ζευγάρια θα γιορτάσουν τον έρωτά τους υπό το φως των κεριών. Την ίδια ημέρα ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο θα σταθούν και θα ρίξουν φως στη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων των δύο φύλλων», ξεκινά το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Project Syndicate.
Όπως σημειώνεται, στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα ξυλοκοπηθεί ή θα βιαστεί κατά τη διάρκεια του βίου της. Σε κάποιες χώρες αυτό θα συμβεί σε επτά στις δέκα γυναίκες.  Ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο, η βία κατά των γυναικών συχνά μένει ατιμώρητη. Μία στις τρεις γυναίκες που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό δέχονται σεξουαλική επίθεση, συχνά από συναδέλφους τους, όμως ελάχιστοι καταδικάζονται για τις πράξεις τους.

Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες θεωρούν σήμερα τον φεμινισμό «ξεπερασμένο», οι διακρίσεις βάσει του φύλλου συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλο το εύρος της κοινωνίας. Πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί έχουν ένα γυάλινο ταβάνι, που οι γυναίκες δεν μπορούν να περάσουν, σημειώνουν ο Γ. Παπανδρέου και η Ουάφα Χάτζι. Οι γυναίκες αμείβονται όπως οι άντρες, αλλά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.
«Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία από τη βία», γράφουν και υπογραμμίζουν ότι στις 14 Φεβρουαρίου άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία One Billion Rising, η οποία είναι αφιερωμένο στο ένα δισεκατομμύριο γυναίκες που έζησαν τη βία και την κακοποίηση.
Είτε επιλέξτε να απεργήσετε, να χορέψετε, να μιλήσετε ή απλώς να σηκωθείτε πάνω, η συμμετοχή σας θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο τέλος αυτόυ του φονικού πολέμου κατά των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.