Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σαχινίδης:Το ποσοστό της ΝΔ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση, ούτε της στρατηγικής της σκληρής αντιμνημονιακής στάσης, ούτε και της προσχώρησης στην στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

 Από 45% το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 12%. Από αυτοδύναμη κυβέρνηση έγινε κυβερνητικό συμπλήρωμα. Που πάει το ΠΑΣΟΚ;
Στις εκλογές του Μαΐου που τις θεωρώ πιο αντιπροσωπευτικές η ΝΔ πήρε 18,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8% και το ΠΑΣΟΚ 13,2%. Για το ΠΑΣΟΚ, όντως το τίμημα υπήρξε βαρύ και δυσανάλογο και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε. Η συνέπεια όμως στις απόψεις μας, η υπεύθυνη  στάση στις επιλογές μας και η ανάδειξη της διακριτότητας των απόψεων μας στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη μας. Το ποσοστό της ΝΔ προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση, ούτε της στρατηγικής της σκληρής αντιμνημονιακής στάσης, ούτε και της προσχώρησης στην στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.
Παρότι είστε πλέον μικρό κόμμα σας είναι δύσκολο να τα βρείτε μεταξύ σας. Όλο για ραντεβού και ομαδοποιήσεις διαβάζουμε...
Στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν παράταιρο για να μην πω επικίνδυνο, να μην γίνονται συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων για το πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και εμπρός. Άλλωστε ο κόσμος που είχε συνδεθεί ιστορικά με το ΠΑΣΟΚ αλλά αποστασιοποιήθηκε στις τελευταίες εκλογές, παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες και τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο διάλογος και η κατάληξη του είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας πολιτικός φορέας που εξακολουθεί να παράγει πολιτικές προτάσεις για την χώρα και τους πολίτες. Η σιωπή θα έπρεπε να μας τρομάζει και να μας ανησυχεί γιατί χαρακτηρίζει τα κοιμητήρια.
Την ώρα που φουντώνουν τα άκρα, είναι δυνατόν στο ΠΑΣΟΚ να είναι θέμα αντιπαράθεσης το αν θα συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση;

Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει τεράστιες πολιτικές ευθύνες συμβάλλοντας στην συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ανάγκης και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση για τις προτεραιότητες της χώρας. Η επιλογή μας υπήρξε στρατηγική και ειλικρινής. Διότι παρά το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκαν οι απόψεις μας και οδηγηθήκαμε μετά τις συζητήσεις σε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα βαρύ σε μέτρα για το 2013 στηρίξαμε την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι ορθώς προτάθηκαν άτομα με τεχνοκρατική επάρκεια τον Ιούνιο για τη στελέχωση της κυβέρνησης. Τώρα που η στάση της ΝΔ είναι καθαρή, ως προς την ακολουθούμενη πολιτική, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επανεξετάσει τη θέση του για συμμετοχή με πολιτικά στελέχη.
Θα συμφωνείτε μαζί μου ότι τα λόγια δεν αρκούν. Τι θα κάνετε για να αποκαταστήσετε μισθούς και συντάξεις;
Τόσο το μέγεθος της ανεργίας, όσο και οι απώλειες σε εισοδήματα δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Για αυτό επιμένουμε σε κάθε συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγνοήσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης. Χρειάζεται αναθεώρηση της αναπτυξιακής στρατηγικής κυρίως γιατί η ύφεση στην Ευρώπη και η ανατίμηση του ευρώ ακυρώνουν πυλώνες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Χρειάζονται μέτρα για άμεση ανάσχεση της ύφεσης και παρεμβάσεις στήριξης των ανέργων. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος.
Βλέπετε κοινωνική έκρηξη;
Οι προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας και η παράταση της ύφεσης για έκτη χρονιά πρέπει να μας προβληματίζουν σοβαρά. Το κοινωνικό πρόγραμμα της χώρας έχει αποδυναμωθεί μετά τις περικοπές και η προστασία που παραδοσιακά προσέφερε η ελληνική οικογένεια στα μέλη της αγγίζει τα όρια της.  Με ανησυχεί το ενδεχόμενο να περάσουμε σε θετικούς όρους ανάπτυξης χωρίς όμως αυτό να συνοδευτεί από αύξηση των θέσεων εργασίας. Είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε δει σε πολλές χώρες που βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα σε ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι για να επανέλθει η ανεργία σε επίπεδα κάτω του 10% ίσως περάσουν πολλά χρόνια και δεν ξέρω αν υπάρχουν περιθώρια αντοχής. Για αυτό επιμένω ότι χρειάζεται να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας αντισυμβατικά και όχι με μια λογική που σταδιακά θα μας εξοικειώνει με την συμβίωση με υψηλά επίπεδα ανεργίας.

 
Πηγή : "Το Καρφί" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.