Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Παπανδρέου: Να σπάσουμε την εθνικιστική ρητορική στην Ευρώπη

Στον κίνδυνο της εξάπλωσης του εθνικισμού στην Ευρώπη και στην ανάγκη να υψώσουν οι λαοί ένα τείχος απέναντι του αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο Φόρουμ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Rockefeller Brothers Fund.


«Πρέπει να σπάσουμε την εθνικιστική ρητορική στην Ευρώπη», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Την ζήσαμε στην οικονομική κρίση με τα στερεότυπα για τους δήθεν "τεμπέληδες" ή "σπάταλους" νότιους λαούς. Τώρα ζούμε την εξάπλωση του εθνικισμού στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και τον πυρήνα της Ένωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.


» Η απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα και σε όλα τα επίπεδα δεν είναι η διαίρεση ή ο κατακερματισμός των δυνάμεων, αυτό που απαιτείται είναι μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη. Αυτό ήταν και το νόημα του βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ: "Τα πήγατε καλά μέχρι τώρα, προσέξτε μην χάσετε αυτό που πετύχατε". Αν η Ευρώπη κυριαρχηθεί από εθνικιστικές αντιλήψεις, δεν έχει μέλλον.

» Ο μόνος δρόμος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέους τομείς, η ενίσχυση της δημοκρατικότητας των θεσμών της. Ο μόνος δρόμος για να υπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες μας, τη νέα γενιά, είναι περισσότερη Ευρώπη. Δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη. Όχι λιγότερη Ευρώπη».

Στο ερώτημα «ποια Ευρώπη θέλουμε;» ο κ. Παπανδρέου, στην πρόσφατη ομιλία του Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λισαβόνα, είχε δώσει την εξής απάντηση:

«Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που δεν φοβάται να επενδύσει στο μέλλον. Δεν φοβάται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της. Δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ευρωομόλογα για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. Να επενδύσει σε μία «πράσινη Ευρώπη», στις υποδομές, στα ενεργειακά δίκτυα, στις πράσινες μεταφορές, σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να δημιουργήσουμε μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, με μία ισχυρή ενιαία εσωτερική αγορά, με ανταγωνιστική οικονομία. Και κάνοντας όλα αυτά, να επενδύσουμε στην εργασία και στη νεολαία μας.

» Γιατί μία προοδευτική Ευρώπη, δεν θα καθόταν να βλέπει άπραγη μία γενιά ανέργων να υποφέρει. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που θα δημιουργήσει πανευρωπαϊκά προγράμματα για τους ανέργους.
» Χρηματοδοτώντας ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του Erasmus για όλους τους ανέργους, που θα τους δίνει τη δυνατότητα επανεκπαίδευσης τους στην Ευρώπη. Χρηματοδοτώντας start up επιχειρήσεις. Τα κόστη είναι ελάχιστα μπροστά στο κόστος μίας χαμένης γενιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.