Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Εντονη κριτική τοπικών στελεχών σε κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση

Εντονες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εξέφρασαν στελέχη του κόμματος που πήραν μέρος στις συνελεύσεις που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τα στελέχη της κομματικής βάσης διαφώνησαν ανοικτά ενώπιον κεντρικών στελεχών, όπως του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά και του Πάρι Κουκουλόπουλου με την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Δεν έλειψαν αυτοί που έκαναν λόγο ακόμη και για συνιστώσα ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Στην Κρήτη, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που οργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κινήματος για την ολοκλήρωση της οργανωτικής του συγκρότησης, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε και ο κ. Σκανδαλίδης, όπως αναφέρουν τοπικές ιστοσελίδες πολλοί αναρωτήθηκαν: «Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποιες κόκκινες γραμμές; Εχουμε γίνει η καλύτερη συνιστώσα του Σαμαρά».
Ακόμη κι όταν ο πρώην υπουργός στην ομιλία του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να είναι στην κυβέρνηση για να στηρίξει τη χώρα, αλλά «έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές όσον αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς που δεν γίνεται πλέον να περικοπούν», παρενέβη ένας νεολαίος και πολύ δυναμικά του είπε: «Ποιες κόκκινες γραμμές σύντροφε και δεν τις βλέπουμε εμείς; Εχουμε γίνει η καλύτερη συνιστώσα του Σαμαρά».
Δείτε εδώ σχετικά με την διαδικασία στο Ηράκλειο
Αρκετά στελέχη ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσει τη θέση του από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ, παράλληλα, επέμειναν να αναδειχθεί μια νέα γενιά στελεχών «και να μην είναι ίδιοι και ίδιοι σε θέσεις και κομματικά οφίτσια».

Το ίδιο κλίμα και στη σύσκεψη 150 στελεχών του νομού Θεσσαλονίκης στην οποία παραβρέθηκε και ο κ. Ανδρουλάκης, αρκετά στελέχη του κόμματος άσκησαν κριτική στα θέματα συμμετοχής στην κυβέρνηση, για τις σχέσεις με την ευρωπαϊκή και ελληνική αριστερά και την αποξένωση από την Κύπρο.
Ταυτόχρονα, άλλα στελέχη έθεσαν θέματα ιδιωτικοποίησης του κράτους και απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δείτε έδω τα σχετικά με την διαδικασία Θεσσαλονίκης
Τέλος στην παρέμβαση του το μέλος της ΚΠΕ, Χάρης Τσιόκας ζήτησε να συνεδριάσουν τα όργανα και να ληφθούν αποφάσεις σε θέματα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, συνεργασίας με δυνάμεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής αριστεράς και σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση.
Ανάλογο σκηνικό και στη Βέροια όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρόντος του κ. Ανδρουλάκη. Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν στην παρέμβασή της το τοπικό στέλεχος Θούλη Σιδηροπούλου που κάλεσε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να τεθεί προς συζήτηση στο ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και το περιεχόμενο της εθνικής στρατηγικής του κόμματος μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις ομιλίες Ερντογάν και Ομπάμα.
Στην ομιλία της μεταξύ άλλων, ενώ χαιρέτισε την ανάγκη ανανέωσης στην πολιτική, κράτησε αποστάσεις από το περιεχόμενο που της προσδίδει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αφού τα νέα στελέχη της έχουν «δεσμούς με το κράτος και τους Δήμους! Υπηρετούν δε την ίδια πολιτική που στις εκλογές οι πολίτες εξέφρασαν αποστάσεις... με καταψήφιση δυο φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σιδηροπούλου.
Εντονη κριτική, όμως, ασκήθηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των 30 στελεχών που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες παρόντος και του κ. Κουκουλόπουλου.
Στην ομιλία του ο συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Πάρις Κουκουλόπουλος, έθεσε τα εξής θέματα:
1) Βασικό ζήτημα, η Κύπρος: Μήνυμα προς την Τουρκία ότι παρ' όλες τις δυσκολίες δεν νομιμοποιείται να εγείρει ζήτημα συνεκμετάλλευσης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
2) Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Η πολιτική του Νεοφιλελευθερισμού, του Οικονομικού Εθνικισμού και του Προτεσταντισμού δημιουργεί προβλήματα.
3) Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας για την απαραίτητη επιμήκυνση του προγράμματος.
Οσοι έλαβαν το λόγο στη συνέχεια άσκησαν έντονη κριτική. Εκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην εικόνα της ηγεσίας που ταυτίζεται, είπαν, με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη ΝΔ. Βασικά σημεία ήταν:
1) Το μη συνέδριο έχει ως αποτέλεσμα να «συζητάμε» ακόμη για αυτά που έπρεπε να αποφασίσουμε.
2) Μια βασική αντίφαση της πολιτικής της ηγεσίας είναι ότι υπερασπίζεται στην πράξη το νεοφιλελευθερισμό, και αποδέχεται τη λογική του μονόδρομου της ασκούμενης πολιτικής - μάλιστα φαίνεται σαν να βολεύτηκε από το κυπριακό αδιέξοδο... είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση στελέχους.
3) Ζητείται από την ηγεσία χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου επικαιροποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας σε λάθος κατεύθυνση, καθώς επιδιώκεται η κάλυψη διοικητικών θέσεων και μάλιστα η εμπλοκή πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση.
Αντίθετος σε όλα αυτά εμφανίστηκε ο Μιχάλης Τζελέπης, που ζήτησε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του συμμετοχή πολιτικών στελεχών.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.