Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Διέγραφαν δάνεια σε κομματικά στελέχη και παράγοντες

Οι τράπεζες που παρέσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.
Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.
Το ζήτημα είναι πολιτικό, ηθικό αλλά έχει και σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις καθώς οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Ηδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν τους λόγους της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών.
Ο Πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Πικής τα μέλη της, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, θα εξετάσουν ζητήματα που αρχίζουν από την αποχώρηση της HSBC από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2006, την αγορά και πώληση ομολόγων ελληνικού δημοσίου, την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την επιλογή του οίκου Pimco για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου, την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA.
Όπως αναφέρει η εφημεριδα "ο Φιλελεύθερος" στους όρους εντολής, περιλαμβάνονται οι μισθοί και τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών, η τήρηση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου των τραπεζών, καθώς και η επάρκεια των αποφάσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τραπεζών και των ΔΣ τους,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.