Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αδιέξοδο στην Ιταλία για το σχηματισμό κυβέρνησης

Μπορεί τα φώτα δημοσιότητας να είναι στραμμένα στην Κύπρο, αλλά η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μόνο αυτό το πρόβλημα. Η κυβερνητική κριση ακυβερνησίας στην γειτονική Ιταλία αποτελεί πονοκέφαλο για τους καταπονημένους από τις αλλεπάλληλες κρίσεις μηχανισμούς της ΕΕ.
Είναι γεγονός ότι η Ιταλία έχει παράδοση στις κυβερνήσεις συνεργασίας και άρα κανείς δεν ανέμενε να μη φτάσουν οι ηγέτες της σε συνεννόηση για τόσο μεγάλο διάστημα.
Ως το βράδυ ο Μπερσάνι αναμένεται να πάει στο προεδρικό μέγαρο όπου θα εχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ο Λουίτζι Τζάντα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD στην Γερουσία δήλωσε«Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να βρεθεί μια λύση. Πολύ συχνά οι πιο κρίσιμες υποθέσεις λύνονται άλλωστε την τελευταία στιγμή» ...
Τι μπορούμε να περιμένουμε στην συνεχεια; 

Είτε ο Μπερσάνι θα παραδώσει την εντολή είτε θα ζητήσει από τον Ιταλό πρόεδρο να εξακριβώσει στην γερουσία αν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία—αν και από την μέχρι τώρα τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική, είτε  ο Ναπολιτάνο θα προσπαθήσει να επιτύχει την σύσταση «κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής», ή «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και ανάθεση εντολής σχηματισμού σε πρόσωπο που να μην προέρχεται από κάποιο πολιτικό κόμμα, είτε τέλος να προσφύγουν εκ νέου σε εκλογές
Ο Μπερσάνι απέτυχε στην προσπάθεια του να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο απέρριψε την πρότασή του για συνεργασία. Μια ημέρα νωρίτερα, παρόμοιο αποτέλεσμα είχαν και οι επαφές με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Μόνο ένας παράφρων θα ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπερσάνι. Ο Μπέπε Γκρίλο, από την πλευρά του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί τόσο στον Μπερσάνι όσο και στον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τους ότι κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο την περασμένη Παρασκευή, καθώς είναι ο αρχηγός του κόμματος που έλαβε την πλειοψηφία στη Βουλή. Του λείπουν όμως 35 έδρες για την πλειοψηφία στη Γερουσία και το τελευταίο πενθήμερο των επαφών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.


Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγο καιρό - όταν στην Ελλάδα γίνονταν προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης- η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας υποστήριζε αυτάρεσκα ότι "δεν είμαστε Ελλάδα"....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.