Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Αναστασιάδης: Σκληρή, οδυνηρή και τολμηρή η συμφωνία για την Κύπρο - Αποφύγαμε τη χρεοκοπία


 

Διάγγελμα στον κυπριακό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι δόθηκε μια σκληρή μάχη, με οδυνηρές συνέπειες, ωστόσο αποφεύχθη η χρεοκοπία και οι τραγικές συνέπειες αυτής.

«Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία του κράτους. Η αποστολή στις Βρυξέλλες ήταν δύσκολη. Στόχος μας η σωτηρία της πατρίδας και ο εξορθολογισμός του τραπεζικού μας συστήματος. 

Οι ώρες ήταν δύσκολες και δραματικές. Φτάσαμε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Δώσαμε σκληρή μάχη συναίσθημα ευθύνης σε ένα όχι ιδανικό περιβάλλον. Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή».

Με τη δανειακή σύμβαση που επετεύχθη, συνέχισε ο Αναστασιάδης διασφαλίζονται οι προοπτικές της χώρας, ενώ τόνισε ότι: «Η συμφωνία ήταν οδυνηρή μεν, αλλά η καλύτερη που μπορούσαμε να κάνουμε. Αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία».

«Αισθανόμουν την αγωνία σας, η σκέψη μου ήταν συνεχώς μαζί σας. Δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη, λαός και πολιτική εξουσία, βγήκαμε λαβωμένοι αλλά αποφασισμένοι για μια νέα αρχή. Κοιτάζουμε μέλλον με αισιοδοξία. Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα» πρόσθεσε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές αλλά και τολμηρές αποφάσεις» ανέφερε.

Ο Κυπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει περιοριστικά μετρά στις οικονομικές συναλλαγές, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο «θα χαλαρώνει σταδιακά».
 
«Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα πετύχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε και συνέχισε: «Διασφαλίζεται πλέον η ρευστότητα από την ΕΚΤ και θα αντλήσουμε 10 δισ. ευρώ. Αποκαθιστάται η αξιοπιστία της Κύπρου και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι δανειστές εμπιστεύονται την αξιοπιστία της οικονομίας και του λαού μας. 

Είναι υποχρέωση μας να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες που θα έχουν ανάγκη. Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό όσων υποστούν συνέπειες της σύμβασης. Παρά την πικρία και απογοήτευση που όλοι νιώθουμε για τη στάση των εταίρων μας, η έξοδος από το ευρώ δεν θα απαντούσε στην κρίση. Κατανοώ το αίσθημα οργής που σας διακατέχει και δεσμεύομαι ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν».

«Δώσαμε μάχη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Ο κυπριακός λαός θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και θα μπει στο δρόμο της δημιουργίας. Με κουράγιο και δύναμη, θα πετύχουμε και θα νιώσουμε και πάλι περήφανοι» κατέληξε.

http://www.youtube.com/watch?v=OpV0JiCeFmM&list=FLJ2gVRbpGXjPlJnJ2DhVpzQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.