Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δημοψήφισμα για λύση εντός ή εκτός Τρόικας, προτείνει το ΑΚΕΛ

Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εμμένοντας σε λύση εκτός Τρόικας και προτείνοντας δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για το αν η επιδιωκόμενη λύση θα 'ναι εντός ή εκτός της Τρόικας.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού χαιρέτισε το πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας. «Εύχομαι και ελπίζω αυτό το κλίμα να υπάρξει και στη συνέχεια», είπε.
Η απόφαση, είπε, για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα μαζικής στήριξης σε αυτήν την προσπάθεια, «αφού το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του λαού μας είναι πολύ ψηλό».
Ο δρόμος, συνέχισε, μέχρι τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα πολύ μακρύς και επανέλαβε την έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι προφανές, ανέφερε, ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά κυρίως κριτήρια και όχι μόνο οικονομικά. «Στόχος είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του κυπριακού λαού».
Η αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας στην απόρριψη της απαράδεκτης συμφωνίας τους με την κυπριακή Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι αν την αποδεχόμασταν δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων δεινών για τον κυπριακό λαό, είπε ο κ. Κυπριανού. «Τυχόν αποδοχή των πρωτοφανών απαιτήσεων της Τρόικα, που παραβιάζουν αποφάσεις σωμάτων της ΕΕ, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο νέων οδυνηρότερων απαιτήσεων. Είναι προφανές στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ επιλέγουν να κινούνται εκδικητικά εναντίον της Κύπρου την ίδια στιγμή που θωπεύουν την Τουρκία που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους».
Είναι γι αυτά, είπε ο κ. Κυπριανού, που ως ΑΚΕΛ επιμένουν ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας έξω από τα πλαίσια της Τρόικα. Στηριζόμενοι, πρόσθεσε, στις δικές μας δυνάμεις, αλλά και στη στήριξη χωρών που έχουν λόγους να μας βοηθήσουν.
«Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θα ναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός». Είναι απαραίτητο, εκτίμησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα «που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν».
Από την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, πρότειναν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέβαλε στο να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εξέφρασε ετοιμότητα να μεταβεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Ρωσία, όταν θα καθοριστεί η συνάντησή του με τον κ. Πούτιν. «Θεωρούμε ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Μόσχα, θα διευκολύνει τη λήψη άμεσων αποφάσεων εκεί, αν απαιτηθεί».
Το ΑΚΕΛ, είπε, καλεί τον κυπριακό λαό να παραμείνει ψύχραιμος αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικός. «Είμαστε όντως ενώπιον πολύ δύσκολων στιγμών που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ενωμένοι και με συλλογικότητα αντιμετωπίσαμε και  ξεπεράσαμε παρόμοιες δυσκολίες».
Σχολιάζοντας την δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Σόϊμπλε για «δήθεν συμφωνία» με την προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σχολιάζοντας τις πιέσεις από την Διευθύντρια του ΔΝΤ για περικοπές από 40% έως 60%, είχε αναφέρει ότι αυτό είναι αδιανόητο. «Ζητάτε από εμάς που είμαστε 15 ημέρες κυβέρνηση, αυτό που δεν ζητήσατε από κανέναν προηγουμένως» ανέφερε το απόσπασμα των δηλώσεων του Προέδρου που ανέγνωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «και η απάντηση βεβαίως είναι ότι τα είχαν εγείρει και δεν υπήρξε απάντηση και ως εκ τούτου σταμάτησαν τις διαβουλεύσεις και ανέμεναν να εκλεγεί νέα κυβέρνηση για να προβάλλουν αυτές τις αξιώσεις». Θεωρώ, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ξεκάθαρος και οτιδήποτε λέγεται πέραν αυτού συνιστά προσπάθεια να παρουσιάσει διαστρεβλωμένα τα γεγονότα στον κυπριακό λαό και να μεταθέσει τις ευθύνες κάπου αλλού.
Ερωτηθείς γιατί να το κάνει αυτό ο κ. Σόιμπλε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως δεν είναι βέβαιος αν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε κάτι τέτοιο.
Σε ερώτηση εάν έγινε ενημέρωση στην πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό για τις επαφές του ΥΠΟΙΚ στη Ρωσία, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά λέγοντας πως γι’ αυτό θεωρεί ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία με τη Ρωσία.
Ερωτηθείς πότε βλέπει να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία γενικά, με ή χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, είπε ότι δεν θα ήθελε να κάνει τον προφήτη.
Σε παρατήρηση ότι ο Διοικητής της ΚΤ εξέφρασε βεβαιότητα ότι τη Δευτέρα θα υπάρχει πρόγραμμα για την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να πει από πού αντλεί αυτή τη βεβαιότητα. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί κλεισίματος της Λαϊκής που έχει προκαλέσει ουρές στα ΑΤΜ της συγκεκριμένης τράπεζας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό και θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι προσπάθεια όλων είναι να σωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου.
Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα εφόσον οι Ευρωπαίοι δίδουν τελεσίγραφο μέχρι την Δευτέρα, ο κ. Κυπριανού είπε πως μπορεί να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό, δεν χρειάζονται πολλές διαδικασίες παρά μόνο η έκδοση των σχετικών ερωτημάτων. Σε ερώτηση εάν αυτό αποδυναμώνει όμως τη θέση της κυβέρνησης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αντιθέτως «θα την ενισχύσει. Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αντικείμενο πολλών εκβιαστικών πιέσεων που ασκούνται πάνω της από διάφορους». Πρέπει να φύγει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, είπε, ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε κάτω από την πίεση των όποιων εκβιασμών και απειλών.
Οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν και με τους εταίρους μας, συνέχισε, πρέπει να λαμβάνονται μέσα σε ένα πνεύμα συνεννόησης και βοήθειας που θα πρέπει να μας παρέχουν και όχι να μας εκβιάσουν για να μας επιβάλλουν τη δική τους άποψη.
Κληθείς να σχολιάσει τους άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέστησε να περιμένουμε την έγκρισή του από την Βουλή το απόγευμα. Η νομική υπηρεσία έχει καταθέσει κάποιες καταρχήν σκέψεις, είπε και το ΑΚΕΛ έχει κάποιες άλλες σκέψεις που μπορούν να το εμπλουτίσουν. Θα δουν αυτά τα πράγματα, ανέφερε, στην Ολομέλεια.
Ξεκάθαρα, είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, το ΑΚΕΛ είχε προτείνει πορεία εκτός Τρόικας αφού έχουν πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι απαιτήσεις τους ξεπερνούν κατά πολύ τις βαθιές κόκκινες γραμμές «και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το διάλογο όταν επιχειρούν με τους εκβιασμούς να μας επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές. «Αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα», είπε.
Ερωτηθείς εάν το οικονομικό επιτελείο του ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί σχέδιο σε περίπτωση που βγούμε εκτός Τρόικας, ο ΓΓ του κόμματος απάντησε ότι έχουν επεξεργαστεί μερικά σενάρια τα οποία πήρε στο Προεδρικό αλλά με παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν κατατέθηκαν στην πρωινή σύσκεψη. Αυτή η συνεδρία, είπε, επικεντρώθηκε στο θέμα της δημιουργίας του Επενδυτικού Ταμείου και τις επαφές στη Μόσχα. 

Πηγη Φιλελευθερος www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.