Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος Πάγωσε η αγορά...

Σύμφωνα με την μεγάλη κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η αγορά της χώρας παραμένει «μουδιασμένη», ο κόσμος ξοδεύει με πολύ φειδώ τα ευρώ του, και κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει με την παραμονή των τραπεζών κλειστών και τις επόμενες ημέρες.
Ήδη παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα, πάγωμα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πλήρης παράλυση στην πώληση αυτοκινήτων, έλλειψη μετρητών για αγορά καυσίμων.
Πρόβλημα υπάρχει και με τις προμηθεύτριες εταιρείες που είχαν την ατυχία τα εμπορεύματά τους να παραμείνουν στο λιμάνι, δεδομένου ότι πλέον ναυτιλιακές εταιρείες για να τα παραδώσουν ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς. Κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται απογοητευμένοι από το γεγονός ότι κανένας δεν ανέλαβε τον χειρισμό αυτής της κατάστασης, αφήνοντας ξεκρέμαστους όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, των οποίων οι τραπεζικές κάρτες άδειασαν ή δεν διατηρούν τραπεζικές κάρτες. Οι οικογένειες αυτές δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα στοιχειώδη για τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως ψωμί και γάλα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην εξασφάλιση καυσίμων ακόμα και για να μεταβούν στην εργασία τους.
Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι πρατηριούχοι, καθώς οι καταναλωτές μη έχοντας ρευστό εξοικονομούν στις κινήσεις τους, με τον τζίρο στα πρατήρια να έχει μειωθεί δραματικά και να μειώνεται ακόμα περισσότερο όσο περνούν οι ώρες με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Αυτές είναι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών μετά τις αποφάσεις του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή και τις παρενέργειες σε κυπριακό επίπεδο.
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκιόργκ Άσμουσεν έστειλε προς την Κύπρο ξεκάθαρη προειδοποίηση , αν δεν βρεθεί λύση για την διάσωση της οικονομίας του νησιού μέχρι την Τρίτη που ανοίγουν οι τράπεζες, η ΕΚΤ θα σταματήσει να τις χρηματοδοτεί και αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει χρεοκοπία.
Η προειδοποίηση αυτή του Άσμουσεν από την Φρανκφούρτη , έρχεται να προστεθεί στα σενάρια περί χρεοκοπίας του νησιού, τα οποία πυροδότησαν κύκλοι της Κομισιόν δια του αντιπροέδρου της, Μάρος Σέφκοβιτς να δηλώνει ότι ««η μόνη εναλλακτική, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στην Κύπρο, είναι η χρεοκοπία»

Η σημερινή ημέρα προδιαγράφεται να είναι έντονη και γεμάτη από διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέτει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, που βρίσκονται από τις 9.30 το πρωί στην προγραμματισμένη συνάντηση στο Προεδρικό, μια πρόταση η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση. Αυτό που θέλει τώρα η κυπριακή κυβέρνηση να προλάβει είναι να μη γίνει.... Αργεντινή....

Να θυμηθούμε τι έλεγε ο Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2011 για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες του τί θα ζούσαμε σε ανάλογη περίπτωση.... "Προτιμώ να πάρω το πολιτικό κόστος και να χάσουμε όλοι κάτι παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα.  Θα κάνω ότι απαιτείται για να σταθούμε όρθιοι....Δίνουμε την καθοριστική μάχη. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας βάλει σε θανάσιμο κίνδυνο κατάρρευσης...."


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.