Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οικονόμου: H στήριξη της Κύπρου ζωτικό ελληνικό συμφέρον


 Μιλώντας σήμερα στην θεματική διάσκεψη των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Παντελής Οικονόμου εκτίμησε ότι δεν διακυβεύεται απλώς η παραμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ζώνη του ΕΥΡΩ, η οικονομική υπόστασή της ή και η ευημερία της. Αμφισβητείται πια ανοιχτά η ασφαλής επιβίωση του ελληνισμού στη μεγαλόνησο, η συνέχεια της παρουσίας του στην Ανατολική Μεσόγειο και η διαφύλαξη του εθνικού πλούτου με τις απόπειρες λεηλασίας του ήδη εκδηλωμένες.
 
Eπίσης, υποστήριξε ότι εάν η Κύπρος γονάτιζε, αμέσως μετά θα πολλαπλασιάζονταν οι πιέσεις προς την Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και στη Θράκη. Έχουμε λοιπόν ζωτικό εθνικό συμφέρον να στηρίξουμε την Κύπρο τώρα. Αυτή η στήριξη (κατά πρώτον πολιτική και λιγότερο οικονομική) αποσκοπεί στην ακύρωση των ήδη εκδηλωμένων αυτών εις βάρος μας απειλών.
 
Ο Παντελής Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι, κατά μια έννοια, η στήριξη της Κύπρου είναι για την Ελλάδα δημόσια επένδυση. Η μόνη ίσως,  πραγματικά διαθέσιμη, σήμερα. Έχουμε λοιπόν έναν ακόμη λόγο να την βάλουμε μπροστά. Με τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να βγει πέρα:
- να εκτιμήσουμε τα (ευρωπαϊκά ιδίως) πράγματα χωρίς επιζήμιες ιδεοληψίες και αυταπάτες
- να απομονώσουμε όσους επιμένουν μικροκομματικά, σε Ελλάδα και Κύπρο, βάζοντας το δικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό
- να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Ελλάδα και Κύπρος, και να επιχειρήσουμε ως μια οντότητα, όπως δεν κάναμε τα τελευταία χρόνια.
 
Κλείνοντας, εκτίμησε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στη βάση αυτή, χωρίς καθυστέρηση, ανοιχτά, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρώπη, παντού. Διευκολύνοντας έτσι την έξοδο από την κρίση και την επιτήρηση όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.