Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πως έπεσε το παλαι ποτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ

Ένα άρθρο για την άνοδο και την πτώση του ΠΑΣΟΚ δημοσιεύει το βρετανικό BBC, τονίζοντας ότι "έχει γίνει θύμα της πολιτικής κρίσης στην οποία συνέβαλε και η οποία απειλεί να το εξαφανίσει".

Το κείμενο κάνει λόγο για τα άδεια καθίσματα στο τελευταίο συνέδριο, όπου έδωσαν το "παρών" μόνο λίγες χιλιάδες πιστών υποστηρικτών, ωστόσο η πληθώρα των άδειων θέσεων "μιλά για ένα κόμμα που πλησιάζει τη λήθη".

Το άρθρο αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου για πάνω από τρεις δεκαετίες, "παραλαμβάνοντας" μια Ελλάδα "τραυματισμένη" από την Επταετία και μεταμορφώνοντας την σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος, "χτίζοντας" ένα κράτος πρόνοιας που έλειπε.

Ωστόσο σήμερα βρίσκεται στο 6% στις δημοσκοπήσεις, καθώς του καταλογίζονται εκτεταμένη διαφθορά και λήψη μέτρων λιτότητας που πόνεσαν τον ελληνικό λαό.

"Για την ώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη ως μέρος της κυβέρνησης συνεργασίας, ωστόσο λίγοι πιστεύουν ότι θα ανακάμψει" αναφέρει ο δημοσιογράφος, Μαρκ Λοουεν, προσθέτοντας ότι εντούτοις το κόμμα αυτό - υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου - στηριζόταν από σχεδόν τους μισούς Έλληνες πολίτες.

Μιλώντας για τον Παπανδρέου, το παλιό στέλεχος του κινήματος, Σήφης Βαλυράκης αναφέρει ότι "ήταν ευφυΐα". "Το ΠΑΣΟΚ ήταν έρωτας, είχε να κάνει με το όνειρο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, ενός καλύτερου μέλλοντος".

"Σήμερα όμως νιώθω κάπως απογοητευμένος γιατί το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα. Έχουμε μία χώρα υπό χρεοκοπία, διεφθαρμένη, χωρίς να λειτουργεί όπως θα έπρεπε" και καταλήγει "Εν μέρει φταίει για όλα αυτά και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι πια το κόμμα που ερωτευτήκαμε" καταλήγει.
Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ευθύνη για όλα όσα πήγαν στραβά στην Ελλάδα, αλλά πληρώνει το τίμημα να κυβερνά πάνω για τρεις δεκαετίες.

Από το Καλέντζι, γενέτειρα των Παπανδρέου, η Μαρία Λεβέντη θυμάται την οικογένεια.

"Τους αγαπούσαν όλοι εδώ, γιατί μας έδωσαν μία καλύτερη ζωή όταν είμαστε φτωχοί, μας έδωσαν χρήματα για να αγοράσουμε τροφή και ρούχα" αναφέρει και προσθέτει χαμογελώντας: "Και χρήματα για να αγοράσουμε τέσσερις τηλεοράσεις και τέσσερα αυτοκίνητα".

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, το ΠΑΣΟΚ εκμοντέρνισε το ελληνικό κράτος, αλλά παράλληλα το κακοδιαχειρίστηκε, καθώς επί των κυβερνήσεών του κόμματος το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε, ενώ κυριάρχησε ένα πελατειακό σύστημα που συνεχίστηκε και επί των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατευθύνονται τώρα μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.