Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Παπανδρέου : Οι αγορές ζητούσαν αίμα..

Όπως δημοσιεύσαμε στο χθεσινό άρθρο  μας ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη στοαμερικανικό κανάλι  NBC.
Άλλη μιά φορά ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της Ελλάδας στη σωστή του διάσταση, προκειμένου να διασαφηνιστεί στην αμερικανική κοινή γνώμη.
Υποστήριξε λοιπόν ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα, κλήθηκαν να διαχειριστούν το χάος που τους άφησαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις. Παρά το ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν τεράστιες διαφορές, έχουν και αρκετές ομοιότητες, σημείωσε.

Ο  Παπανδρέου υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα λιτότητας, εξαιτίας του χάους που κληροδότησαν οι προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αντίστοιχα." Όταν ανέλαβα τα ηνία της χώρας οι αγορές σφυροκόπησαν την Ελλάδα", δήλωσε ο Παπανδρέου. "Έπρεπε να λάβω μέτρα λιτότητας γιατί οι αγορές ζητούσαν αίμα",


Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική και στους ηγέτες της Ε.Ε..

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, "οι Ευρωπαίοι έπρεπε να πουν κάτσε κάτω, έχετε σοβαρό πρόβλημα με το δημόσιο έλλειμμα και πρέπει να πάρετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτό το σύμπτωμα και θα εγγυηθούμε για τα ελληνικά ομόλογα". "Πήραμε σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν δηλώσαμε πτώχευση και δεν αφήσαμε την Ευρωζώνη ", συμπλήρωσε. Ωστόσο, "οι Ευρωπαίοι πήραν λάθος αποφάσεις επιβάλλοντας πολύ σκληρή λιτότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, χωρίς να εξετάσουν πώς θα κάνουμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη".

Καλούμενος να απαντήσει στη ρητορική των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος προκειμένου να μην έχουν την τύχη της Ελλάδας, ο Παπανδρέου δήλωσε ότι "οι Ρεπουμπλικάνοι κάνανε τις ΗΠΑ να μοιάζει με την Ελλάδα και η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση έφερε το χάος στην Ελλάδα".

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι για την κρίση δεν ευθύνεται το κοινωνικό κράτος, αλλά η συμπαιγνία των κυβερνήσεων με τις επιχειρήσεις, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερες δαπάνες προς όφελος των ισχυρότερων και εις βάρος των ασθενέστερων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για τις φαρμακευτικές δαπάνες, "υπήρχε τεράστια αδιαφάνεια και διαπλοκή με αποτέλεσμα να ανέβει στα ύψη. Κάναμε πιο διαφανές το σύστημα στην Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις των γιατρών, με τη χρησιμοποίηση υπολογιστών και μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 30%. Αυτό σημαίνει καλή διακυβέρνηση και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, ο Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ένας από τους πρώτους νόμους που θέσπισε ήταν αυτός για το μεταναστευτικό, όπου έδινε τη δυνατότητα στους μετανάστες να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, προκαλώντας έντονη αντίδραση των ακροδεξιών στοιχείων - όπως αυτά της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, τόνισε ότι τα δόγματα ενισχύονται από την κρίση και τη μεγάλη ανεργία που έχει επιφέρει η λιτότητα, καθώς και από την απελπισία των πολιτών - οι οποίοι στρέφονται στα άκρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.