Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Βενιζέλος: Αν με ρωτούσε ο Παπανδρέου θα του έλεγα να πάει στην προανακριτική επιτροπή

 
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου πρόεδρος του ΠαΣοΚ όπου σκιαγράφησε την ατζέντα του κόμματος για καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών του κατά τον ίδιο ή φρεσκάρισμα της κυβέρνησης κατά τον Κουκουλόπουλο, με το βλέμμα στο ζήτημα του ανασχηματισμού. 

«Έχουμε ανάγκη από την αξιοποίηση όλου του στελεχικού μας δυναμικού. Τον Ιούνιο είχαμε κάνει μια επιλογή γιατί έπρεπε να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό. Δεν είναι μια ομάδα από θεσιθήρες που θέλουν  πάση θυσία να είναι στην κυβέρνηση. Οι επιλογές μας είναι πολιτικές, στρατηγικές, εθνικές. Και τώρα δεν μιλάμε για αξιοποίηση προσώπων με την έννοια της συντεχνιακής ή κομματικής λογικής, αλλά έχουμε την εθνική υποχρέωση να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα στελέχη που διαθέτουμε ως χώρα ή ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επισήμανε στην ομιλία του ο Βενιζέλος.
Αρκετά ήταν όμως, τα στελέχη που έθεσαν ερωτήματα για αποφάσεις ή για παραλείψεις του κόμματος και της ηγετικής του ομάδας στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης.
«Όλο το πρόβλημα μας είναι ότι ακόμα έχουμε επαμφοτερίζουσα στάση. Ο Σαμαράς έκανε σημαία τον νόμο και την τάξη, τη δημοσιονομική πειθαρχία και το μνημόνιο. Εμείς γιατί τα αφήσαμε;» αναρωτήθηκε ο Βενιζέλος.
 «Είμαστε κόμμα εμείς που χτυπάμε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εν μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;», συνέχισε, καρφώνοντας τον πόλεμο του Μιχ. Καρχιμάκη κατά του  Γ. Προβόπουλου.   

Παρότι η υποτίθεται ότι στο συνέδριο λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις (!;)  η φυσιογνωμία του κόμματος φαίνεται οτι ζητά τον προσδιορισμό της ακόμα....Ο Βενιζέλος έδειξε αποφασισμένος να βάλει τάξη στο «μαγαζί» όταν ο Απ. Κακλαμάνης ζήτησε κατά παρέκλιση τον λόγο, επειδή είχε υποχρέωση να τοποθετηθεί για την επίμαχη τροπολογία που απάλλασε από την απιστία τα διοικητικά συμβούλια τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο Βενιζέλος παρόλο που διευκρίνισε τρεις φορές ότι όσα λέει δεν αφορούν προσωπικά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, και είπε ότι αν ισχύσει η τροπολογία αυτή θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι διευθυντές οικονομικών πριν τον Ν. Σαλαγιάννη και όλοι οι πρόεδροι πριν από τον ίδιο και αντιστοίχως σε άλλα κόμματα, προκαλώντας την νεκρική σιγή στην αίθουσα.

Επειδή όμως, δεν μπορούσε να αρκεστεί σε αυτό ο Βενιζέλος συνέχισε σε αυστηρό τόνο λέγοντας ότι σηκώνει μεγάλο βάρος με την οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε στο κόμμα και ότι αισθάνεται σαν να φόρεσε τον χιτώνα που βούτηξε η Διηάνειρα στο δηλητηριώδες αίμα του Νέσσου. «Εμένα όμως δεν με καλύπτει κανένας. Αν με ρωτούσε ο Παπανδρέου τι να κάνει με την προανακριτική επιτροπή θα του έλεγα να πάει. Ετσι δίνονται οι μάχες. Ετσι θα αποδειχτεί η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η συμπόρευση του με τη Χρυσή Αυγή» τόνισε.

Λίγο αργότερα ο Βενιζέλος επισήμανε στη δευτερολογία του ότι το κόμμα κάνει συμμαχίες για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή μέσα στο ευρώ αλλά δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ και ανέφερε ως παραδείγματα τη διαφορετική θέση του κόμματος για την ύπαρξη δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, την κριτική που άσκησε στο Eurogroup, κ.α. «Πρέπει να σκεφτούμε ποιά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιά κυβέρνηση θέλουμε. Τι θα είναι; ΣΥΡΙΖΑ με Ανεξάρτητους Έλληνες άντε και λίγη ΔΗΜΑΡ;» έθεσε τον προβληματισμό στους παριστάμενους.

Απο την άλλη, από τις τοποθετήσεις των στελεχών και των βουλευτών δύο σχολιάστηκαν πιο έντονα : Η μία ήταν του Χρυσοχοίδη, που σε άλλους φάνηκε «πολύ δεξιά» και σε άλλους «πολύ ενδιαφέρουσα».
Πάντως, ο Βενιζέλος είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνεί με την ανάλυση του πρώην υπουργού και διαφάνηκε μια διάθεση και από τις δύο πλευρές να αναθερμάνουν τη σχέση τους.
Την άλλη τοποθέτηση έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη υποστηρίζοντας ότι «Υπάρχουν δύο απόψεις για τη δημόσια διοίκηση. Η μία λέει να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και η άλλη να μην απολυθεί κανένας», είπε η βουλευτής Πέλλας.
«Σε ποιό σύμπαν συμβαίνει αυτό;» λέγεται ότι της απάντησε ο Βενιζέλος.    
Προφανώς, σε παράλληλο θα λέγαμε ....
Όσο για τη συμβουλή προς τον Γιώργο Παπανδρέου ίσως, να επανεξετάσει αν θυμηθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε από το βήμα της Βουλής και όχι σε προανακριτική επιτροπή. Είναι γνωστοί αυτοί που κατηγορούν τον Γιώργο Παπανδρέου και ο ίδιος έχει απαντήσει κατάλληλα: "είναι τιμή μου να με στοχοποιούν ακροδεξιοί, νεοναζί και καθ' έξιν συκοφάντες"..... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.