Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ο Βαγγελης βγηκε στην αντίσταση ...


για να σώσει ...ότι σώζεται και...να σωθεί...
Όπως ενημερώσαμε στο χθεσικό δημοσίευμα ο Βενιζέλος με αιφνίδια παρέμβαση -για την πρόθεσή του δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο Σαχινίδης, ως εκπρόσωπος του κόμματος - τιναξε στον αέρα την συνάντηση με τον Στουρνάρα για το πολυνομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ δυναμιτίζει το κλιμα με την κυβέρνηση κλιμακώνοντας αφνιδιαστικά τη στάση του.  Με εντολή του Βενιζέλου ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την «έκπληξη και απορία» στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες θεωρεί άκομψο από μεριάς του ΠΑΣΟΚ να θέσει από το «παράθυρο» θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, επειδή πιστεύει ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να τεθεί τέτοια συζήτηση με την Τρόικα.
Αντίθετα η πλευρά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα γιατί έχει υποστεί το κόστος από την αύξησή του που ήταν αναγκαία το 2011.

Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πια ότι το Μαξίμου -όπως είναι φυσικό- επιχειρεί να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (όπως η μείωση του ελλείμματος και το πρωτογενές πλεόνασμα) επιδιώκοντας να διαμορφωθεί η άποψη ότι η ΝΔ έχει επιτυχίες και διαπραγματεύεται σωστά, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε όλα τα "κακά και ανάλγητα μέτρα".
Στην Ιπποκράτους έχουν θορυβηθεί από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν πολύ χαμηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης και η έντονη κριτική όπου υπάρχει διαφωνία, ξεχνώντας προφανώς τις δηλώσεις τύπου "δεν μας χωρίζει τίποτα από τη ΝΔ"

Μάλιστα σε σύσκεψη του νεοσύστατου συντονιστικού οργάνου της Βουλής όλοι  επικρότησαν τη στρατηγική της σκληρής γραμμής και ασκήθηκε έντονη κριτική στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου τόσο για το θέμα του διοικητή του ΟΕΑΔ, Ηλία Κικίλια όσο και για την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών υπουργών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον τρόπο που κινείται τα τελευταία 24ωρα ο Βενιζέλος ως προς την κατάρτιση αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αν και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε σήμερα να χαμηλώσει τους τόνους και με δημόσιες παρεμβάσεις τους (όπως αυτή του βουλευτή Τάκη Ρήγα) έγινε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να μείνει στον «αφρό» της επικαιρότητας πιέζοντας για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όσο διαισθάνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει προτεραιότητά του τον ανασχηματισμό τόσο θα ανακινεί ζητήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ήδη στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε η κυβέρνηση να εμφανιστεί με τα λιγότερα το δυνατόν προβλήματα στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα στη Βουλή, ωστόσο το πρόβλημα συνοχής είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.
Βέβαια, ο Βενιζέλος προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις, βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά δεν κερδίζει αλλά χάνει από την πορεία της συγκυβέρνησης. Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί η άποψη πως με τη τακτική που ακολουθήθηκε, έγινε "ουρά του Σαμαρά και της ΝΔ".
Ακόμα, ο Βενιζέλος βλέπει τον Σαμαρά να πιστώνεται προσωπικά και για το κόμμα του όλα τα θετικά σημεία της συγκυβέρνησης, ενώ μοιράζει το πολιτικό κόστος σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ετσι θα προσπαθήσει να σύρει τον Σαμαρά σε μια συνολική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας και βέβαια, την άμεση πραγματοποίηση του ανασχηματισμού.
Έστω και αργα κατάλαβαν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι ο εξοβελισμός του έργου της διετίας έφερε περαιτέρω πτώση και αποσύνθεση, καθώς τα όποια οφέλη προκύπτουν μακροπρόθεσμα από τις πολιτικές εκείνες τώρα τις καρπώνονται οι άλλοι.... Αν και η μανία του κυβερνητισμού φαίνεται ότι διαθέτει μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη από την δημοσκοπική πενία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.