Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνηση θέλει το ΠΑΣΟΚ

Ανασχηματισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, θέλει το ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβει την ενόχλησή του από την απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών, ερήμην της Ιπποκράτους.
Στελέχη του κόμματος, εκτιμούν ότι τυχόν εστίαση της δημόσιας συζήτησης σε αυτή, ευτελίζει την ανάγκη που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων. Σε αυτήν εντάσσει και νέους κανόνες λειτουργίας, αλλά και αλληλοσεβασμού μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ώστε αυτοί να έχουν την ίδια ενημέρωση, αλλά και τη δυνατότητα συναπόφασης σε μεγάλο βαθμό.
Εντάσσει ακόμα το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που έχει ήδη αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι θα υπηρετηθεί από ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα, ένδειξη της επιθυμίας του για ανασχηματισμό, που όμως προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να …βολεύει στελέχη, αλλά να είναι λιτό, λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Στην πραγματικότητα, η Ιπποκράτους επιθυμεί ανασχηματισμό που θα επιτρέψει την συμμετοχή πολιτικών στελεχών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σε κρίσιμες όμως θέσεις και όχι σε κάποιες άνευ ουσίας που θα θεσπιστούν μόνο και μόνο για να τους κάνουν το … χατήρι. Θέλει την ευθύνη θέσεων-κλειδιά στην κυβέρνηση, ώστε ναι μεν να χρεώνεται την όποια αποτυχία (όπως θεωρεί πως ήδη συμβαίνει) σε αυτές, αλλά και να καρπώνεται τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας των υπουργών του. Η χαρακτηριστική φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «δεν χαρίζουμε την κυβέρνηση στη ΝΔ» είναι αποκαλυπτική των πραγματικών του επιθυμιών, να πάψει το κόμμα του να σηκώνει το βάρος τυχόν αποτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης ως ταυτισμένο πλήρως με το μνημόνιο. Αντίθετα, επιχειρεί να αρχίσει να καρπώνεται την μεταστροφή της χώρας προς την ανάπτυξη, για την οποία πιστεύει ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει…
Στο μεταξύ, στους διαδρόμους της Ιπποκράτους, αποτιμάται θετικά η επίσκεψη του Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες, πριν ακόμα αυτή πραγματοποιηθεί. «Εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει στην κατανόηση της ανάγκης να γίνουν ευρύτερα δεκτές οι προτάσεις μας για τον ρόλο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τις προοπτικές της ελληνικής κεντροαριστεράς», λένε, προκαταλαμβάνοντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στα όσα έχει να μεταφέρει στους συνομιλητές του στην Ευρώπη. Στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν βαθειά την ένταξη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στην ίδια ευρωομάδα με αυτό (κάτι που κατά πολλούς διαφαίνεται από την επιλογή προσώπων που θα συναντήσει στις Βρυξέλλες ο κ.Κουβέλης, όπως ο Χάνες Σβόμποντα, ο Μάρτιν Σουλτς κ.α.), θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει επιπλέον σύγκληση απόψεων και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και μεγαλύτερο επίπεδο συνεργασίας και εκτός κυβέρνησης, ως πρώτο βήμα προς την επίτευξη της μεγάλης κεντροαριστεράς. Στόχος, εξακολουθεί να είναι άλλωστε η κοινή εκλογική τους κάθοδος, ως αντίβαρο στο δίπολο που σχηματίζεται με ραγδαίους ρυθμούς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή κατά πολλούς, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.