Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ανασχηματισμός ..ή θα αλλάξει ο Μανωλιός....


Κατά τα φαινόμενα ο Σαμαράς δεν αντέχει άλλο την ..."κρεβατομουρμούρα" των δύο εταίρων στην κυβέρνηση, βλέπει και ο ίδιος ότι δεν "τραβάει" το σχήμα και όσο διαρκούν οι φήμες και οι διαρροές για ονόματα που έρχονται και φεύγουν, τόσο μπαίνει φρένο στο βηματισμό της- όχι ότι πήγαινε και με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς.




Ο Σαμαράς είχε αφήσει να φανεί η πρόθεση του αναφορικά με τον ανασχηματισμό, τον οποίο σχεδίαζε για μετά το Πάσχα. Έτσι, ήδη με δική του απόφαση, δημιουργήθηκαν θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και μια νέα θέση υφυπουργού στο Παιδείας-Πολιτισμού. Τότε, μάλιστα είχε αναφερθεί πως ο Σαμαράς έχει αξιολογήσει όλα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά η «γκρίνια» των εταίρων (και το σκληρό πρέσιγκ  του Βενιζέλου) για  υπουργικά ολισθήματα, τον οδηγούν σε πρόωρες αντικαταστάσεις.

Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως θα γίνει πολύ νωρίτερα απ' ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, αφού και στο περίφημο τρίτο υπουργικό συμβούλιο αυτής της εθνοσωτήριας κυβέρνησης, ακόμα και ο ίδιος συνειδητοποίησε το μέγεθος των αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

Στην κορυφή του παγόβουνου η πρόσφατη αντιπαράθεση των κυρίων Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη, καθώς και η γνωστή δήλωση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, για την έλλειψη εμβολίων, η οποία επέφερε την οργή του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση των δύο κυβερνητικών εταίρων προς τον πρωθυπουργό έγινε εμφανής με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, όπου τελικά οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο, επιλύοντας τα ζητήματα που εκκρεμούν όπως η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.
Ο δε  Βενιζέλου, έχει εκφραστεί πολλές φορές- σχεδόν προεξαγγέλοντας τις αλλαγές - υπέρ της εισόδου περισσότερα πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, φαίνεται ότι πείστηκε και επιθυμεί κι αυτός την αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση, με αφορμή και τη διένεξη των δύο υπουργών που πρόσκεινται στο δικό του χώρο.
Έτσι, αμετακίνητος φέρεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ μεγάλη πιθανότητα να διατηρήσουν τις θέσεις τους έχουν και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάννης.
Στις θέσεις τους φαίνεται πως διατηρούνται και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Προς αντικατάσταση είναι στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος και η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη, όπως και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλη, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνης Ρουπακιώτη και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Με προβληματισμό ως προς την αποχώρηση στέκονται και για τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Σϋμφωνα με πληροφορίες ο Σαμαράς θα βάλει "δικούς του ανθρώπους σε νευραλγικά υπουργεία" στο νεο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να έχει πιο «τρανταχτά» πολιτικά πρόσωπα στη σύνθεσή του. Από πλευράς ΝΔ, λοιπόν, κοντά σε υπουργικοποίηση φαίνεται πως βρίσκονται ο Μάκης Βορίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο τελευταίος, ασκεί ήδη εσωκομματική πίεση, όπως φαίνεται από την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση, ενώ όπως σχολιάζεται, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου για την απελευθέρωση της αγοράς του προψημένου ψωμιού.

Από την πλευρά του, ο Βενιζέλος ζητεί περισσότερα υπουργεία και πιο πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που αποχωρήσει ο νυν υπουργός της ΔΗΜΑΡ. Τα ονόματα που ακούγονται από τον ΠΑΣΟΚ είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης (που αναμένεται να αντικαταστήσει τον Λιβιεράτο), ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Θάνος Μωραΐτης.

Ο Φώτης Κουβέλης από τη ΔΗΜΑΡ, επιθυμεί να προωθήσει στην κυβέρνηση τον Νίκο Τσουκάλη και Γρηγόρη Ψαριανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.