Σάββατο 18 Μαΐου 2013

3 μονάδες χάνει το ΠΑΣΟΚ σε διάστημα μόλις 2 μηνών #4,2%

Παραθέτουμε τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της εταιρίας Metrisi:
 
18/05/2013 [via]: Οριακό προβάδισμα κατά μια μονάδα δίνει το «βαρόμετρο» της Metrisi στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η απόκλιση διευρύνεται στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», όπου ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 20,4%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 10%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,6%, το ΚΚΕ 4,6% η Δημοκρατική Αριστερά 4,5% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 4,2%...
 
15/03/2013 [via]: Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metsisi. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά στην πρόθεση ψήφου (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) η ΝΔ λαμβάνει 22,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ 21,9%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,3%, το ΠΑΣΟΚ με 7,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%, η ΔΗΜΑΡ με 3,9% και Άλλο Κόμμα με 4,2%. Αδιευκρίνιστη ψήφος 21,7%.
 
Όπως διαπιστώνετε ιδίοις όμμασι, το εντυπωσιακό εύρημα που προκύπτει από τη σύγκριση είναι η δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ από το 7,2% στο 4,2%! Η απώλεια 3 ολόκληρων μονάδων σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών σηματοδοτεί την ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ προσπαθήσει να συντηρηθεί χωρίς αλλαγή του επικεφαλής και σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση, οι ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου θα γίνουν το σημείο μηδέν για το ιστορικό προοδευτικό κόμμα.
 
Είναι πια φανερό ότι ο Βενιζέλος δε μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Ίσως επειδή ο ίδιος δηλώνει προοδευτικός κατ' επίφαση. Η αμφισβήτηση δια της σιωπής δε μπορεί να συνεχιστεί όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του *πρώην* κινήματος. Είναι η ώρα για ανάληψη δράσης, ακόμη και από αυτούς που σιωπούν περιμένοντας κάποιο υπουργείο στον ανασχηματισμό. Αν η κοινοβουλευτική ομάδα δεν αφυπνιστεί τώρα, το ΠΑΣΟΚ θα κλείσει με τον πλέον άδοξο τρόπο τον ιστορικό του κύκλο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.