Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Δημοκρατία και ο ακτιβισμός


Η συλλογική αντίδραση των πολιτών μέσω της συλλογής υπογραφών για καίρια θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη ζωή τους είναι ένας τρόπος "άμεσης" δημοκρατίας, αφού εκφράζεται το λαϊκό αίσθημα

Αυτό όμως, δεν σημαίνει αντίστοιχα ότι ο καθένας και για οποιοδήποτε λόγο κρίνει ο ίδιος μπορεί μέσω αυτής της διαδικασίας να ακυρώσει, να απαγορεύσει να ακουστεί και μια άλλη άποψη με την οποία διαφωνεί.

Στην καθημερινότητα μας δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν πράγματι δηλώνουμε υποστηρικτές του "φασισμού", όσο αν οι ίδιες μας οι πράξεις και η στάση ζωής ουσιαστικά διέπονται από φασιστικές πρακτικές.



Επί του προκειμένου η οργανωμένη κίνηση να μην επιτραπεί σε έναν πρώην πρωθυπουργό να εκφράσει ελεύθερα το λόγο του δεν μπορεί παρά να παραπέμπει σε μια ακραία φασιστική πράξη.

Τι όμως, επιδίωξαν με την πράξη τους αυτή οι σχεδιαστές της συλλογής υπογραφών προκειμένου να μην μιλήσει στο συνέδριο TEDGlobal ο Παπανδρέου στο Εδιμβούργο ;

Επεδίωξαν ουσιαστικά να μην επιτραπεί να ακουστεί η αντίθετη άποψη, μια άποψη όχι ενός δικτάτορα αλλά ενός εκλεγμένου Πρωθυπουργού σε μια χώρα με κοινοβουλευτικό πολίτευμα, μια χώρα που οι αποφάσεις λαμβάνονται από το εκλεγμένο από το λαό κοινοβούλιο.

Επεδίωξαν την επιβολή μιας άποψης όχι μέσω της πειθώ, του διαλόγου και των ελεύθερης έκφρασης (εκλογές) αλλά μέσω υπογραφών.

Η κίνηση αυτή διαδόθηκε τόσο στην Ελλάδα, που δύσκολο μας είναι να πιστέψουμε ότι συγκεκριμένοι κομματικοί χώροι δεν πρωτοστάτησαν σ αυτήν.

Φυσικά, δεν θα είχαμε την απαίτηση αυτή από τους ΑΝΕΛ- Χρυσαυγίτες, αλλά τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε αν θέλει να έχει έστω κατά επίφαση δημοκρατική αναφορά, να καταδικάσει ιδεολογικά την πράξη αυτή.

Ακόμη και για να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που λένε ότι είναι λάθος η ταυτοποίηση Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ. 
Γιατί, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές επαναστατικές δυνάμεις, το θέμα δεν περιορίζεται ,,απλά,, στο Γιώργο Παπανδρέου. 
Είναι η άποψη για την δημοκρατία και την ελευθερία της άποψης και του λόγου.

Τέλος, θα ήταν ενδιαφέρον αν τα ΜΜΕ που έσπευσαν να προβάλλουν αυτή την ενέργεια, αποδεχόντουσαν τέτοιες πρακτικές για τη δική τους δουλειά.....αν μαζεύαμε υπογραφές να σταματήσει η έκδοση της εφημερίδας τους ή η λειτουργία της τηλεοπτικής τους εκπομπής ;


protovoulia.papandreou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.