Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ρεπορτάζ NewsVoice.gr: «O Παπανδρέου κατηγορεί τον Gabriel για διάσπαση της Aριστεράς»

Τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το SPD, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δύναμης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ενόψει των εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Πόσο μάλλον με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αποθαρρυντικές για το SPD. Ωστόσο ο γερμανικός τύπος ασκεί κριτική σήμερα στο SPD, με αφορμή την ανοικτή επιστολή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που υπογράφει ο Πρόεδρος της,Γιώργος Παπανδρέου.
Στην επίσημη τελετή θα παρευρεθεί  ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας αλλά και η Καγκελάριος Μέρκελ. Όμως, όπως σημειώνει και η εφημερίδα Wirtschaftswoche, οι εορτασμοί επισκιάζονται από το θέμα που προέκυψε με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ίσως γιατί η διαμάχη γύρω από τη Διεθνή δημιουργεί την αφετηρία για μια μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο και τον προσανατολισμό των σοσιαλιστικών κομμάτων. Επίσης, διότι η ηγεσία της Διεθνούς αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις λίγες φωνές που τολμάει να αντιπαρατεθεί σε έναν Γερμανό πολιτικό όπως ο  Sigmar Gabriel και στις αντιλήψεις του περί Ευρώπης, διεθνούς συνεργασίας και δημοκρατίας.
Όλος ο γερμανικός τύπος περιλαμβάνει ολόκληρο το κείμενο της ανοιχτής επιστολής του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου. Ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα, δίνεται στην παράγραφο: «Είναι λυπηρό, η ηγεσία των Γερμανών μελών μας να  επιδιώκει τη διαίρεση του διεθνούς προοδευτικού κινήματος αντί να προωθεί τη συσπείρωση και την ενδυνάμωση του. Εξίσου λυπηρό είναι να καταφεύγει κανείς σε ψευδή επιχειρήματα για να πετύχει κάτι τέτοιο».
 Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η έγκυρη εφημερίδα Die Welt τονίζει με σημασία ότι σύμφωνα με το SPD «ο Βαγγέλης Βενιζέλος, διάδοχος του Παπανδρέου στην ηγεσία των Ελλήνων Σοσιαλιστών, θέλει να συμπράξει με την Προοδευτική Συμμαχία».
Ενδιαφέρον είναι ότι προς το παρόν η όλη πρωτοβουλία για την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας καθώς και οι επιθέσεις προς την Σοσιαλιστική Διεθνή εκφράζονται στο πλαίσιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών αποκλειστικά από τον Sigmar Gabriel. Ουδείς εκ των Peer Steinbrück ,  Frank-Walter Steinmeier ή σημαντικών βουλευτών του SPD δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα και μοιάζουν να κρατούν διακριτικές αποστάσεις από τον Sigmar Gabriel.
Πηγές κοντά στον Sigmar Gabriel είχαν δηλώσει τελευταία στον γερμανικό τύπο ότι προσπαθήσαμε να αναμορφώσουμε 4 φορές τη Διεθνή χωρίς επιτυχία γι αυτό ιδρύουμε την Προοδευτική Συμμαχία. Έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη ότι το SPD συμμετείχε ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες που έγιναν στη νότιο Αφρική υποστηρίζοντας τη Σουηδή Μόνα Σαλίν για τη θέση του Γραμματέα και μάλιστα ο Διεθνής Γραμματέας του SPD ήταν επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής καταμέτρησης των ψήφων. Αυτή η περίεργη αντίληψη περί δημοκρατίας ανησυχεί πολλά προοδευτικά κόμματα που σημειώνουν ότι η Προοδευτική Συμμαχία ιδρύεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη διαδικασία δημοκρατικής λήψης αποφάσεων σε ότι αφορά τη δομή, τις ευθύνες, τη χρηματοδότηση και το έλεγχο αυτής.
 
newsvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.