Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

BBC: Ποιες είναι οι διαφορές Κωνσταντινούπολης, Αθήνας και πλατείας Ταχρίρ

O συντάκτης του BBC, Paul Mason σημειώνει τις διαφορές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις πλατείες της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και του Καΐρου.
"Εχω καλύψει διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Occupy και έχω κάνει ρεπορτάζ στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Τούτο εδώ είναι διαφορετικό από όλα τ' άλλα", υποστηρίζει.
 
Ο δημοσιογραφος σημειώνει ότι:
Πρώτον, είναι μαζικό: Οι αριθμοί και μόνο κάνουν κάθε επεισόδιο κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα να φαίνεται πολύ μικρό.
Δεύτερον, το εύρος της κοινωνικής υποστήριξης -μέσα στον αστικό κλωβό της Κωνσταντινούπολης- είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και πιο κοντά σε αυτό της Αιγύπτου.
''Ολοι βρίσκονται εδώ -εκτός από το κυβερνών κόμμα'' λέει μια γυναίκα. Κι ο κόσμος δίπλα της συμφωνεί.

Στην Ελλάδα η μέση αστική τάξη είναι διασπασμένη, εδώ η κοσμική μέση τάξη είναι ισχυρή κι έξω στο δρόμο, ενωμένη πέρα από πολιτικές διαιρέσεις και, βεβαίως, ποδοσφαιρικά μίση.
Είναι αυτή η τουρκική πλατεία Ταχρίρ;
Οχι, εκτός κι αν έρθουν εδώ και οι εργάτες.
Η Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο εργατικό κίνημα και μεγάλο τμήμα φτωχών εργαζόμενων στις πόλεις και σήμερα είναι Δευτέρα, ημέρα εργασίας οπότε θα δούμε. Είναι βεβαίως ήδη, κάτι μεγαλύτερο από μια απλή εκδοχή του τουρκικού Occupy», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.