Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: στον πάγο κούρεμα, κατοχικό δάνειο κι αποζημιώσεις

Όπως σχολίασε η εφημερίδα Welt η επίσκεψη Σόιμπλε ήταν με δυο λέξεις «καρότο και μαστίγιο». Ο Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.


Ο ξεκάθαρος στόχος ήταν να απευθυνθεί με καθησυχαστικό τρόπο στην εσωτερική κοινή γνώμη της Γερμανίας, λόγω των επερχόμενων εκλογών  αλλά και στις αγορές, που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σταθεροποίησης των οικονομιών του νότου, που έχει εμπνευστεί η Γερμανία.


Παρόλο που πολλά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι για να μην αφήσει παραπονεμένη και την Ελληνική κοινή γνώμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποκλείοντας όμως να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, διαχωρίζοντας τα δυο θέματα, μια προσεκτική ανάγνωση των όσων είπε δεν φαίνεται ότι επιβεβαιώνει.


«Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις» υποστήριξε, ουσιαστικά επιρρίπτοντας ευθύνες στις τότε ηγεσίες.

Ενώ σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Σια Κοσώνη απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συζήτησης, σημειώνοντας ότι και τα δυο θέματα (και οι πολεμικές αποζημιώσεις) έχουν ρυθμιστεί σε νομικό επίπεδο οριστικά, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Πάντως το κεντρικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν το μέλλον των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων και της βιωσιμότητας του χρέους, για τα οποία δεν επεκτάθηκε δημοσίως, αλλά θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές που καραδοκούν, μετά την υποβάθμιση του EFSF και της Γαλλίας, να κτυπήσουν και τη Γερμανία, θέλησε να υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται καλά.

Έτσι, ο Σόιμπλε αρκέστηκε να εκφράσει το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής, καταλήγοντας ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την Ελλάδα. Επίσης απέφυγε κάθε αναφορά σε νέα μέτρα που παραπέμπουν σε αποτυχία, του προγράμματος αλλά και σε σκηνικό τρομοκρατίας στο εσωτερικό, λέγοντας δεν έγινε τέτοια συζήτηση, και τόνισε ότι η Ευρώπη ενέκρινε τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα.

«Ξεχάστε τη συζήτηση για το κούρεμα, δεν σας κάνει καλό», δήλωσε από το βήμα του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος έθεσε θέμα κουρέματος, ανέφερε: «Eγώ υπήρξα ο πρώτος υπουργός που υποστήριξε κούρεμα. Δεν συζητούμε όμως για δεύτερο κούρεμα. Εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους. 
Όμως εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.