Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Χάμπερμας: Η αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής, η μόνη λύση για την Ελλάδα

O καθηγητής Φιλοσοφίας, Γιούργκεν Χάμπερμας βλέπει ως τη μόνη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Ο Χάμπερμας υα έρθει σε λίγες μέρες στην Αθήνα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζει ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα «θυμίζουν όψιμη Δημοκρατία της Βαϊμάρης που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από τον φασισμό».
«Μόνο μία Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό» τονίζει.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επισημαίνει πως «στην περίπτωση που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο».

Προσθέτει ότι «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ασκεί μία πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές και να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών .... Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη».

3 σχόλια:

  1. Ο καθηγητής κύριος Χάμπερμας το θέτει το ζήτημα σίγουρα επάνω σε σωστή βάση.Δυστυχώς όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο ζήτημα της οικονομικής κρίσεως της Ευρώπης, το δυσάρεστο γεγονός της έλλειψης ηθικής και για τους δύο τομείς. Η οικονομία έχει τους δικούς της κανόνες και δεν βασίζεται επάνω στην κλασσική ανθρώπινη ηθική. Η πολιτική πάλι έχει και αυτή τις δικές της διαστάσεις, οι οποίες οφείλουν να συμπεριλαμβάνουν όλες μία ανάλογη ποσότητα ηθικής, έτσι ώστε τα πολιτικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται, να είναι προς όφελος της ανθρώπινης κοινωνίας, η τουλάχιστον για ένα μέρος από αυτήν. Για να μπορέσει όμως υπερισχύσει η ηθική της πολιτικής, δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται κερδοσκοπικές τάσεις των αρμόδιων πολιτικών με βασικές ανθρώπινες ανάγκες των πολιτών και ιδίως αυτών που αντιπροσωπεύουν την βάση, δηλαδή τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Μπορεί λοιπόν να επικρατήσει ο ιδεαλισμός, ή ας πούμε ο αλτρουισμός, κατά την κερδοσκοπία και τα προσωπικά συμφέροντα των πολιτικών μας στην εποχή που διανύουμε; Ο κύριος Χάμπερμας θα μπορούσε σίγουρα να μας δώσει πολύτιμες απαντήσεις επάνω σε αυτό το ερώτημα, το οποίο εγώ το βρίσκω πολύ βασικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καίριος προβληματισμός σας. Το πρόβλημα της κρίσης σε απλή γλώσσα είναι η επικράτηση του πλούτου (των τραπεζιτών) πάνω ΄στους πολιτικούς. Οι κοινωνιες που δοκιμάζονται θα δείξουν αντοχές; Θα στηρίξουν ο ένας τον αλλο με αλτρουισμό ή θα περιχαρακωθούν στο ατομικισμό. Το ερωτημα δεν μπορεί να απαντηθεί φιλοσοφικά, αλλά στην πράξη. Οψόμεθα.

      Διαγραφή
  2. Τι σημαίνει μια ισχυρή Ευρώπη;
    Ομιλία του Γιούργκεν Χάμπερμας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας
    Στα ελληνικά, συντομευμένη μορφή της ομιλίας:
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.