Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο Αντετοκούμπο, το πολιτικό «παρεμπόριο» και η άλλη Ελλάδα...

 
ο σημαιοφόρος αυτός μπορεί να μην πολιτογραφηθεί
ποτέ Ελληνας- αν δεν γίνει καλός αθλητής!
του Μιχαλη Κορδαλή
 
Mε μεγάλη μου χαρά αντίκρισα στα πρόσφατα φύλλα εφημερίδων αλλά και στους τηλεοπτικούς ραδιοσταθμούς μια εικόνα που από άποψη σημειολογίας και μετά από καιρό μoυ έδωσε κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Ήταν ένα ψηλό έγχρωμο αγόρι που πανηγύριζε με τη γαλανόλευκη, μια πέρα για πέρα προσωπική του επιτυχία όπως είναι αυτή της επιλογής του απ΄ την δεύτερη επαγγελματική κατηγορία καλαθοσφαίρισης της χώρας μας στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.
Ο λόγος, για το γνωστό σε όλους πλέον Γιάννη Αντετοκούμπο, ένα νεαρό μετανάστη 2ης γενιάς, γεννημένο στην Ελλάδα, που το ζήτημα της πολιτογράφησης του έγινε σήριαλ με την ανάκληση της εφαρμογής του νέου νόμου για την ιθαγένεια.

Ωστόσο, το αδιαμφισβήτητο μπασκετικό ταλέντο του νεαρού Γιάννη έδωσε σ’ αυτόν και στην οικογένεια του μια δεύτερη ευκαιρία, μια ευκαιρία που με το πέρας της ελληνική νομοθετικής άνοιξης του Ν. 3838/2010 δεν θα έχουν κι άλλα παιδιά που όπως κι εκείνος γεννήθηκαν στη χώρα μας.

Τι θα ήταν όμως ο Γ.Αντετοκούμπο χωρίς το ταλέντο του?

Πιθανόν, άλλος ένας "μετανάστης-εισβολέας", που ήρθε να "κατασπαράξει" την Ελλάδα.

Άλλο ένα ίσως θύμα του ρατσισμού και των εγκληματικών επιθέσεων των νεοναζιστικών συμμοριών.

Άλλος ένας "μαύρος" που πουλάει CD και καταστρέφει την οικονομία αυτός, κι όχι το κύκλωμα που τον εκμεταλλεύεται.

Προς το παρόν όμως, είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ υπέρ του Νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια, η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην ξενοφοβική ρητορική. Είναι ένα νέο παιδί με όνειρα και διάθεση για πρόοδο που αποδεικνύει με τη στάση του, με την έμπρακτη θέληση αυτού και της οικογένειας του για ενσωμάτωση του στην ελληνική κοινωνία ότι τελικά, το να είσαι Έλληνας, δεν είναι μοίρα. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός επειδή βρέθηκες χωρίς τη θέληση σου στην κοιλιά της μάνας σου.

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Γιʼ αυτό και πατριώτης είναι όποιος ζει και αγαπάει αυτόν τον τόπο, τον τρόπο ζωής και τους ανθρώπους του. Έλληνας είναι και πρέπει να είναι αυτός που σε μια επιτυχία κρατά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΨΗΛΑ κι όχι αυτός που τη χρησιμοποιεί ως ρόπαλο χτυπώντας πάγκους .

Δυστυχώς σήμερα και σε μια παραξενιά της ιστορίας που θέλει πάντοτε τις αποτυχίες ορφανές αλλά τις επιτυχίες παιδιά πολλών πατέρων υπάρχουν κι εκείνοι που επιδιώκουν να «υιοθετήσουν» την καθαρά προσωπική επιτυχία του Γ.Αντετοκούνμπο μέσα από έναν ιδιότυπο πολιτικό «παρεμπόριο». Προεξάρχων αυτής της διαδικασίας είναι δυστυχώς και ο πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Αντώνης Σαμαράς. Σφοδρός πολέμιος του ν.3838 ο ίδιος, με προεκλογική ρητορική αντίστοιχη της Χρυσής Αυγής και πυροτεχνήματα τρομολαγνίας περί δήθεν «ανακατάληψης»(sic) των πόλεων εξισώνοντας τα αστικά κέντρα με εμπόλεμες ζώνες υποδέχεται τώρα τον Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί στο πλαίσιο του δικού του “success story”. Αφού πρώτα δηλαδή, στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Γιάννη την ελληνική ιθαγένεια, επιχαίρει εκ των υστέρων για το πρώτο ελληνικό Draft στο NBA.

Η διαφορά όμως όσων προτάσσουμε την κοινωνική, επιστημονική αλλά συχνά και οικονομική αναγκαιότητα της επικράτησης του δικαίου του εδάφους έναντι αυτού του αίματος ως προς τη χορήγηση της ιθαγένειας, έγκειται ακριβώς εκεί.

Στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τον κύριο Σαμαρά, δε θεωρούμε επιτυχία την επιλεκτική πολιτογράφηση κάποιου επειδή «καρφώνει» ή «κλωτσά» καλά μια μπάλα. Ο Αντετοκούνμπο για μας δεν είναι Έλληνας γιατί ξέρει καλό μπάσκετ αλλά γιατί διαθέτει επί της ουσίας πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την κοινή πλέον Πατρίδα μας.

Όπως ακριβώς τους ίδιους στενούς δεσμούς διαθέτουν χιλιάδες νέοι που σήμερα στερούνται ιθαγένειας ενώ γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, πήγαν στα ίδια σχολεία με εμάς και σήμερα εργάζονται ή σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του Γ.Αντετοκούμπο φέρει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο πανηγυρισμός του Γιάννη με την Ελληνική Σημαία συμβολίζει μια ΆΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ανοικτή, δημοκρατική, με ευκαιρίες για όλους και κυρίως χωρίς συμπλέγματα και μισαλλοδοξία.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ...

 
*Ο Μιχάλης Κορδαλής είναι φοιτητής Νομικής, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
 
metarithmisi.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.