Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Υπογράφουν την ..."προγραμματική" συμφωνία Σαμαράς - Βενιζέλος

Η πολυαναμενόμενη "προγραμματική" συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει πια οριστικοποιηθεί και μπορεί να μην είναι καθόλου "προ- γραμματική" αλλά αποτελεί σίγουρα ανανέωση των δεσμών μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Η συμφωνία αναμένεται να προβάλλει το τρίπτυχο:
Απαγκίστρωση από το Μνημόνιο
Ελάφρυνση του χρέους
«Όχι» σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Βέβαια, η δέσμευση της κυβέρνησης για μη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν τα ήδη αφαιμαγμένα νοικοκυριά, έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για περιθώρια "στοχευμένων παρεμβάσεων σε θεωρούμενα ως «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία" (κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών).
Μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναβιώνοντας τις γνωστές προβληματικές σχέσεις Βενιζέλου – Στουρνάρα, η οποία ακολούθησε τη σύγκρουσης του Βενιζέλου με τον Αβραμόπουλο, μετά τις αποστάσεις τις οποίες τήρησε ο τελευταίος από τους χειρισμούς Βενιζέλου στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί γκρίνια ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάνει πλάτες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μία άποψη την οποία προωθεί άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη στάση του πρωθυπουργού στην εμπλοκή Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Με τη συμφωνία πάντως, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να ξεκαθαριστεί ότι: δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, δε θα μπουν νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και μάλιστα οριζόντια, θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, θα γίνει σταδιακή αποκατάσταση αδικιών, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης, θα υπάρξει στήριξη της πραγματικής οικονομίας, θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση με σκοπό την τελική λύση στο ελληνικό ζήτημα, θα κληθούν οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Παράλληλα, οι πιέσεις των δανειστών για νέα "στοχευμένα μέτρα" εντείνονται, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2014 με ανοιχτό το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, ενώ εκκρεμεί η δόση του 1 δισ. ευρώ αφού δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη 4 βασικά προαπαιτούμενα για την τρόικα που είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και ο Κώδικας των δικηγόρων

Αυτό όμως που αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο τα πράγματα στην κυβερνητική συνοχή είναι η εκ νέου στοχοποίηση του Βενιζέλου από τον  ΣΥΡΙΖΑ  για το "σκάνδαλο", όπως υποστηρίζει, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, προτείνοντας Εξεταστική Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜΑΡ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.