Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Εορτασμός του πολυτέχνειου 16-17 Νοέμβρη 1981



O πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο- ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μιχάλης Καρχιμάκης : για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου !

Σήμερα θυμόμαστε, τιμούμε και θαυμάζουμε όλους όσους πάλεψαν ενάντια στον αυταρχισμό, την ανελευθερία την καταπίεση, όσους πάλεψαν και έπεσαν για την δημοκρατία για ένα πανανθρώπινο όραμα που 40 χρόνια πριν συμπυκνώθηκε στο τρίπτυχο ψωμί-παιδεία-ελευθερία.
40 χρόνια μετά η δημοκρατία έχει εδραιωθεί και όμως το σύνθημα αυτό είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ άλλοτε στην ιστορία της μεταπολίτευσης.
Ψωμί : Χιλιάδες συνάνθρωποι μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι, οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται και η κοινωνία μας γίνεται πιο ταξική από ποτέ...

Παπανδρέου για Κληρίδη:Έφυγε με τον καημό να δει και πάλι την Κύπρο ενωμένη

Ιστορικό κεφάλαιο για τον Ελληνισμό, ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε αφήνοντας σε όλους μας μια βαριά πολιτική κληρονομιά. Μια κληρονομιά που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και διεκδικητικότητα για το καλό της Κύπρου, για το καλό του Ελληνισμού.
 Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε ήθος και ήταν ένας βαθιά δημοκράτης άνθρωπος και πολιτικός. Ο διάλογος, η μετριοπάθεια και ο ορθολογισμός, ήταν πυξίδα σε όλη του την πολιτική διαδρομή. Ήταν μαζί οραματιστής και πραγματιστής. Αντιλήφθηκε νωρίς τη σημασία του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Κύπρου.
 Ως Υπουργός Εξωτερικών είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του έτσι ώστε να δρομολογήσουμε την πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σκληρή δουλειά το πετύχαμε.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Στη επέτειο του Πολυτεχνείου δημοσκόπηση δίνει πρωτιά στη Χ.Α

Τελικά, οι Έλληνες ξεχνούν... Μέρες επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που σηματοδότησε την πτώση της Δικτατορίας, την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δείχνουν τα αποτελέσματα δύο διαδικτυακών ψηφοφοριών της ιστοσελίδας zougla. Αν τα ευρήματα ισχύουν, τότε η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 26,6%, την ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6% και τρίτο κόμμα έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 19,6%.
 
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και με την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 14,9% τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
  • Χρυσή Αυγή 26,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,6%
  • Νέα Δημοκρατία 19,6%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%
  • ΚΚΕ 5,8%
  • ΠΑΣΟΚ 5,3%
 ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ
 

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο Κρίτωνας φέρνει τις Σκουριές στην Ευρώπη

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτωνας Αρσένης με κατεπείγουσα ερώτησή του θέτει υπόψη της Επιτροπής ότι οι αρχές κατηγορούν κατοίκους για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» με το αιτιολογικό ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσα από συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, καθώς και ότι η ελληνική αστυνομία επιχειρεί να θεμελιώσει τις κατηγορίες με ενοχοποιητικό υλικό τις συνεντεύξεις που δόθηκαν τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ και μιλά για αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να εφαρμόσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να καταστείλει ένα κίνημα πολιτών που υπερασπίζονται τους φυσικούς τους πόρους, το νερό τους, τα δάση τους, τη γη τους απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες».

ΞΥΝΙΔΗΣ: ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

Από το προσωπικό ιστολόγιο του πρώην υπουργού:

Το μιντιακοεργολαβικοπολιτικό κατεστημένο ξεσπάθωσε πάλι προχθές. Δείτε τίτλους:
Δενδροφύτευση η «απάντηση» του Παπανδρέου στην πρόκληση Ερντογάν

Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ: ζητά να υπάρξει διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες

Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και ειδικά από εκείνες που το Δημόσιο έχει κυρίαρχο ρόλο, αφού τα χρήματα προέρχονται από το δάνειο που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και κυρίως οι εύκολοι στόχοι της κρίσης.

●   Θυμίζουμε ότι, οι τράπεζες ενώ έλαβαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους, αρνήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο έλεγχό τους μέσω των κοινών μετοχών και ακόμη και σήμερα αρνούνται να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Καλούμε τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ακόμη και τώρα, να μας πουν πόσα χρήματα εξ αυτών έχουν διαθέσει στην πραγματική οικονομία και πόσα προγραμματίζουν να διατεθούν το επόμενο διάστημα. Έχουν υποχρέωση να προχωρούν σε κουρέματα δανείων και σε συνεχείς ρυθμίσεις. Είναι αδιανόητο να δέχονται να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια, στο 30% της αξίας τους, σε distress funds του εξωτερικού  και να μην κάνουν   κούρεμα χρεών στους Έλληνες δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα καθιστά το υπόλοιπο των μη διαγραφέντων οφειλών βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

●   Το τραπεζικό σύστημα επιμένει επί μακρόν σε διαδικασίες απομόχλευσης.
Το ζήτημα της ρευστότητας καθίσταται κορυφαίο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία ελπίδας στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Το πιθανότερο είναι, το τραπεζικό σύστημα να επιμείνει σε στρατηγική απομόχλευσης. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαίο και εθνικά επιτακτικό να διασφαλιστεί η διοχέτευση στην αγορά νέας χρηματοδότησης με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών φορέων. Όχι ασφαλώς με τη δημιουργία νέων τραπεζών, αλλά νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών φορέων, σε εθνική και περιφερειακή εμβέλεια, οι οποίοι θα πρέπει να διοχετεύσουν στην αγορά, σε νέες παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, κεφάλαια τουλάχιστον 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία, με στόχο τη δημιουργία 150.000 μικρών και μεσαίων νέων επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τουλάχιστον 500.000 θέσεις εργασίας. Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να εξασφαλίσει το 50% του ποσού (10 δις ευρώ) από διεκδίκηση πρόσθετων κεφαλαίων για τον Ευρωπαϊκό Νότο ή το νέο ΕΣΠΑ.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η λιτότητα απέτυχε...

Υπήρξαν πολλοί αναστεναγμοί ανακούφισης στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Χώρες όπως η Βρετανία και η Ισπανία, οι οποίες βρίσκονται από καιρό σε ύφεση, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

Ο ρυθμός αυτής της ανάκαμψης δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, είναι μεγάλη η πολιτική ανάγκη υποστήριξης του επιχειρήματος ότι όλη η δυστυχία που προκλήθηκε από τις φορολογικά σφιχτές οικονομικές πολιτικές άξιζε τον κόπο και ότι τα χειρότερα είναι πλέον στο παρελθόν και ότι η λιτότητα, συνεπώς, λειτούργησε.  

Παπανδρέου: Η κρίση που περνάει η Ευρώπη είναι πολιτική

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (11-12 Νοεμβρίου),  με τη συμμετοχή  περισσότερων από 300 εκπροσώπων κομμάτων από όλο τον κόσμο. Στην κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, είπε μεταξύ άλλων:

"Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ ως Έλληνας, ως γείτονας. Πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε αδύνατο οι δυο χώρες μας να μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Όμως σήμερα, παρά τα θέματα που μας χωρίζουν, όπως η Κύπρος, είναι ενθαρρυντικό ότι χιλιάδες Τούρκοι έρχονται στα νησιά μας ως τουρίστες...

Και με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τιμήσω τη μνήμη του Ισμαήλ Τζέμ, με τον όποιον εργαστήκαμε για την ελληνοτουρκική προσέγγιση...

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Παπανδρέου: Μαζί μπορούμε να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε σε δεντροφύτευση στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στην περιοχή. «Θεωρώ ότι είναι μία συμβολική κίνηση για τους πολίτες όλου του κόσμου που έχουν μία φωνή για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, να αποφασίσουν οι ίδιοι για την τύχη τους. Είναι μία ηθική αρχή που ξεπερνά κάθε έθνος», δήλωσε από το πάρκο ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ουμούτ Οράν.

Γ.Παπανδρέου: Υπονομεύει την ΕΕ η ανισότητα και η έλλειψη αξιών

Η ανισότητα στην Ευρώπη, τα τεκταινόμενα στη Συρία και οι καλοκαιρινές διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκέζι κυριάρχησαν στην συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρευρέθη ο Γ. Παπανδρέου. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.
Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ζήτησε από την Σοσιαλιστική Διεθνή (SI) να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο και τη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της συνόδου του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη.

ΞΥΝΙΔΗΣ: ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ένα μικρό ερώτημα απηύθυνε ο Σωκράτης Ξυνίδης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

 Στο κλείσιμο της ομιλίας Σαμαρά στη Βουλή (http://www.youtube.com/watch?v=N6hY85zwDUE) ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τουλάχιστον επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν (έστω και δειλά) τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Για όσα είπε ή ως αρχηγό της κεντροδεξιάς; 


Θα απαντήσει άραγε κανείς;


http://xinidis.blogspot.gr/

Θάνος Μωραΐτης στο ΜΕΓΚΑ: «Βάζουμε κόκκινες γραμμές στη σύμπλευση με ΝΔ»



·             Αν έρθει ξανά το ίδιο σχέδιο δεν ψηφίζουμε τον ενιαίο φόρο ακινήτων

·        Ότι διεκδικούμε είναι εντός του ιδεολογικού πλαισίου της παράταξης

·        Απαράδεκτα τα σεξιστικά υπονοούμενα για την Τσάγκρη και οι ψευτομαγκιές

·        Το δίλημμα είναι μεταξύ μιας κακής κυβέρνησης και του άλματος στο κενό

New York Times: Το σκηνικό στην Ελλάδα είναι έτσι στημένο που μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου



Σε άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα αλλά και των δύο μελών της Χρυσή Αυγής και θεωρούν ότι σε περίπτωση εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. ίσως βγουν πολύ ενισχυμένοι. 
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι στο άρθρο γίνεται λόγος ακόμα και για έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου μετά από δεκαετίες ειρήνης. "Το σκηνικό είναι στημένο με τέτοιο τρόπο που στηρίζει πολλά ανάλογα στο τι θα επιλέξουν να κάνουν οι ηλίθιοι που κρατούν όπλα".

Πεταλωτής κατά πάντων

Λάβρος κατά …πάντων εμφανίζεται ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής που διαφωνεί με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, αλλά και με τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του συγκυβερνά με τη ΝΔ, ενώ στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για «πιρουετική στάση και μετάλλαξη της τραγικά ανεύθυνης ΝΔ που μετατράπηκε σε «υπεύθυνη» κυβέρνηση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά ακροβατεί στον άκρατο λαϊκισμό και την επιτηδευμένη σοβαρότητα, για τα οποία όμως δεν πείθει», προειδοποιεί πως όλοι θα κριθούν για τη διαχρονική στάση και τη συνέπειά τους.

ΣΔΟΕ: «Καθαρό» το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου  «η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατόπιν σχετικού εγγράφου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, διενήργησε έλεγχο επί συγκεκριμένων τραπεζικών συναλλαγών του αναφερόμενου Ιδρύματος, ο οποίος περαιώθηκε χωρίς να διακριβωθεί τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος».

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα που γυρνάει ξανά σε «καθεστώς ειδικής περίπτωσης»

Όσο τα "παιδία" στη Βουλή έπαιζαν κλέφτες κι αστυνόμους, μονομαχία στο Ελ Πάσο ή το "γελά ο μωρός καν τι μη γελοίο εί"...ανησυχητικά μαντάτα έρχονται απο τις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ του Μανώλη Σπινθουράκη αποκαλύπτει ότι:
«Βρισκόμαστε εκεί όπου ήμασταν το 2010». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τη σημερινή φάση των σχέσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη διπλωματικός παράγων των Βρυξελλών που δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η χώρα, έπειτα από ένα εξάμηνο «μορατόριουμ» κατά τη διάρκεια του οποίου - κυρίως λόγω των γερμανικών εκλογών - εμφανιζόταν ως «παράδειγμα επιτυχίας», επιστρέφει σταδιακά στο καθεστώς της «ειδικής περίπτωσης».

H Θοδώρα πήρε τ' όπλο της

Η Θεοδωρα Τσάγκρη ψήφισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης συνεργασίας και, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, με συνοπτικές διαδικασίες διεγράφη από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. H διαγραφή της ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Πλέον η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 154 βουλευτές.

Δεν είχε δοθεί κανένα σημάδι για το ότι η Τζάκρη σκόπευε να .....διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει τις διαφωνίες της στα όργανα για διάφορα θέματα.

Αμέσως μετά τη διαγραφή της η Τζαγκρη δήλωσε:

"Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα email των δανειστών.
Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση".

Είναι άραγε μια "απλή" απώλεια ή η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τον κυβερνητικό συνασπισμό;

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Προειδοποίηση και «βόμβες» Μωραΐτη: «Δίνω ψήφο επώδυνης ανοχής. Ας μην δοκιμάζουν άλλο την αντοχή της»

·        
Ο Σαμαράς δεν μας κάνει κάποια χάρη. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μπορεί να βρεθούν άλλες λύσεις
·         Η ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης μας οδηγεί στην ανοχή μια κακής κυβέρνησης.
·         Δεν θεωρούμε μεταρρύθμιση την  επίδειξη τσαμπουκά και την διευθέτηση συμφερόντων
·         Ο κυβερνητικός συμβιβασμός έχει συγκεκριμένο χρονικό και πολιτικό ορίζοντα. Ο τόπος έχει ανάγκη προοδευτικό μέτωπο
·         Εκτός τόπου και χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει σχέδιο, υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Δεν είναι προοδευτική αντίληψη για το μέλλον της χώρας. Είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Τεράστιες οι ευθύνες του. Πατάει όποια πεπονόφλουδα του ρίξουν. Δεν είναι προοδευτικό μέτωπο ο Καμμένος.