Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ και η επιστολή των "11"

Όταν το αυτονόητο αντιμετωπίζεται ως είδηση συνωμοσίας, τότε απλά επιβεβαιώνεται το έλλειμμα δημοκρατίας.

Τον Γενάρη του 2012 , τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της παράταξης υπέπεσαν σε ένα στρατηγικό λάθος. Πίστεψαν- με το άγχος της επόμενης μέρας- ότι η άρον - άρον αλλαγή του Προέδρου θα αποτελούσε  την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους ίδιους, επειδή  η κοινωνία θα είχε ικανοποιηθεί από τον εξοβελισμό του "μοναδικού" και "απόλυτου" φταίχτη, που ήταν ο τότε Πρόεδρος.
Από τότε και μετά την εκλογή του νέου Προέδρου οι προσωπικές στρατηγικές περισσεύουν.
Έτσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διεργασίες παράλληλα από το επίσημο ΠΑΣΟΚ διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ τα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος βρίσκονται σε κατάσταση "ανάπαυσης".

Mια Συνεδρίαση κρίνει το αύριο του ΠΑΣΟΚ;

Μεγάλη αναστάτωση εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ από την επιστολή των 11 που ζητήσαν από τον Βενιζελο να συγκληθεί η ΚΠΕ.
Η αποστολή της «χάλασε τη σούπα» στο κόμμα, που όπως έσπευσε να απαντήσει σχεδίαζε τη σύγκληση του οργάνου για το επόμενο Σαββατοκύριακο, αφού θα είχαν περάσει σειρά «δύσκολων» νομοθετημάτων από τη Βουλή.
Στο επίκεντρο, πάντως, αυτού του «πολέμου ανακοινώσεων» βρέθηκε τόσο η λειτουργία του κόμματος, όσο και το «ποιος παίρνει τις αποφάσεις» στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς.
Από τους υπογράφοντες την επιστολή, οι δύο πρώην υπουργοί, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από "κύκλους" της Χαρ. Τριπούπη και μερίδας του τύπου περί «πολέμου παπανδρεϊκών εναντίον βενιζελικών» και τόνισαν την ουσία των πραγμάτων.
«Χρήσιμοι οι “κύκλοι”, αλλά στις μαντικές τους ικανότητες περί προθέσεων και απόψεων των “υπονομευτών”, πέφτουν σε όλα έξω. Αν γινόταν η αυτονόητη θεσμική συζήτηση, θα απέφευγαν και την έκθεσή τους», σημείωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.
«Αυτονόητο» χαρακτήρισε από την πλευρά του το αίτημά τους να λειτουργήσει το κορυφαίο όργανο του κινήματος και να συζητηθεί εκεί όλο το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων ο Θάνος Μωραΐτης, καταδικάζοντας το «γαϊτανάκι απίθανων και επικίνδυνων διαρροών σε ΜΜΕ» από την Χαριλάου Τρικούπη, σε μία προσπάθεια –όπως λέει- να στηθεί ένα «πολεμικό κλίμα» εντός ΠΑΣΟΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠΑΣΟΚ.  «Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να την “διαπραγματευτούμε” όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης». Κατόπιν τούτου, ζητά να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, αλλιώς «η ευθύνη για τις εξελίξεις θα τους ανήκει εξ ολοκλήρου».
Τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι σοβαρές αποφάσεις για την πορεία του κόμματος δεν έκρυψε και η πρώην υπουργός, η Κατερίνα Μπατζελή. «Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεδριάσει για να συζητήσει και να αποφασίσει… Αντ’ αυτού ενημερωνόμαστε από την Γραμματεία του Οργανωτικού ότι υποστηρίζουμε τους “58″ ή για άλλα ζητήματα πολιτικής εμβέλειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρά τη διαβεβαίωση που είχαν τα μέλη της ΚΠΕ ότι αυτή θα συνεδρίαζε στις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή σήμερα, αυτό δεν έγινε για ακόμα μία φορά και τώρα παίρνει αναβολή για τις 21 και 22 Δεκεμβρίου «και αν…», όπως λέει. «Ας κοιτάξουν την ουσία και ας αφήσουν τα “παπαγαλάκια” να τιτιβίζουν ότι αυτοί που αντιδρούν είναι του Παπανδρέου», λέει προχωρώντας σε ευθεία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Αν υπάρχει κόμμα αυτή την στιγμή και το έχει “κάποιος”, οφείλεται σε ορισμένους που αγωνιούν για τον κοινωνικό χώρο μιας μεγάλης παράταξης. Αν κάποιοι δεν αγωνιούν αλλά το χρησιμοποιούν ας επιλέξουν την ειρηνική έξοδό τους…», καταλήγει.

Κίνηση 75: Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής

Στη σημερινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ανακοίνωση της «Κίνησης των 75» η οποία αναφέρεται στον ρόλο και την αποστολή του κόμματος. 
Όπως τονίζεται, «όσοι βολεύονται με ένα «μικρό» ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο. Διαμόρφωσε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, γιατί εξέφρασε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και συνδέθηκε μαζί τους. Την κοινωνία που ασφυκτιούσε έξω από τα «συστήματα», τη νεολαία και τους μη προνομιούχους».
«Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε όμως την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας,  που έκανε τα πάντα για να ρίξει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και - ακόμη και όταν εκλέχτηκε - διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ. Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την Ν.Δ», αναφέρεται χαρκατηριστικά.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζετια πως «υπήρχαν εναλλακτικές που αποκλείστηκαν».

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μωραΐτης: Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά.

 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ανήρτησε την παρακάτω δήλωση πριν λίγο στην ιστοσελίδα του και στα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δήλωση αφορά στις πρωινές «διαρροές» σε ΜΜΕ που σχολίαζαν την πρωτοβουλία 11 μελών της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ να συγκληθεί η ολομέλεια του οργάνου.
«Χθες, 11 μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε μια θεσμική πρωτοβουλία,  ζητώντας το αυτονόητο: Να λειτουργήσει το κορυφαίο  όργανο του κινήματος και να συζητήσουμε όλο το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.
Γύρω από αυτή την ξεκάθαρη θεσμική πρωτοβουλία, η οποία περιγράφεται λιτά και ξεκάθαρα σε 84 και μόνο λέξεις, σήμερα το πρωί στήθηκε από κάποιους ένα γαϊτανάκι απίθανων και επικίνδυνων διαρροών σε ΜΜΕ  που απηχούν, όπως ισχυρίζονται, την Χαριλάου Τρικούπη.
Η προσπάθεια ήταν να στηθεί ένα «πολεμικό κλίμα» εντός ΠΑΣΟΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, κάποιοι, στις πιο κρίσιμες ώρες, διαχειρίζονται την εικόνα της παράταξης με παιγνίδια ανώνυμων διαρροών.
Εμείς θα επιμείνουμε στη θεσμική λειτουργία και δεν θα μας παρασύρει κανένας στο «ανταλλακτήριο» των παραπολιτικών στηλών και στο «πλυντήριο» της παραπολιτικής.
Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη «διαπραγματευτούμε» όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά.

Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις εξελίξεις θα τους ανήκει εξολοκλήρου».

Μωραΐτης, Σαχινίδης, Ντόλιος και 8 ακόμη στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος

Mία επιστολή από 11 βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανάψει φωτιές στον Ευάγγελο Βενιζέλο στο εσωτερικό του κόμματος. 
Με μία αιφνιδιαστική επιστολή τους 11 κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο την άμεση σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς όπως σημειώνουν, το επιβάλλουν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους.

Οι 11 βουλευτές και μέλη της ΚΠΕ ζητούν στη συνεδρίαση να συζητηθούν όχι μόνο τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο το κόμμα, κάτι που από πολλούς εκφράζεται και ως ένδειξη αμφισβήτησης του προσώπου και των χειρισμών του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Για πολλούς η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και πιθανότατα να δρομολογήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. 

Τη συγκεκριμένη επιστολή υπέγραψαν και έστειλαν τα παρακάτω στελέχη του ΠΑΣΟΚ:

Κελεπούρης Ανδρέας
Κίτσιος Βασίλης
Μακρυπίδης Ανδρέας
Μωραΐτης Θάνος
Ντόλιος Γιώργος
Ξεκαλάκης Στέφανος
Όθωνας Μανώλης
Παπαθανάση Αφροδίτη
Πεταλωτής Γιώργος
Σαχινίδης Φίλιππος
Τάτσης Κωνσταντίνος

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Παπανδρέου στη Science Po: «Δημοκρατία στην Ευρώπη: Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές»

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι στη Science Po. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να μελετά κανείς Πολιτική Επιστήμη από τις περιόδους κρίσης.
Πριν από μερικές μέρες ήμουν στη Κορέα, όπου συναντήθηκα με επισήμους, με πολιτικούς και ακαδημαïκούς της περιοχής, για να συζητήσουμε το μέλλον της Ασίας και την άνοδο της Κίνας. Είναι προφανές πως βιώνουμε τον επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας ισχύος.
Και το γεγονός αυτό, μπορεί να πάρει τη μορφή μιας νέας κούρσας για την παγκόσμια υπεροχή.
Πέρα όμως από αυτόν τον αγώνα για ισχύ, αυτό που είναι πιο σημαντικό – πιο σημαντικό από το ποιος είναι ο πιο ισχυρός – θα είναι η πάλη για τις αξίες που θα αντιπροσωπεύει αυτή η νέα ισορροπία ισχύος.
Ποιες αξίες θα κυριαρχήσουν και θα χαρακτηρίσουν την παγκόσμια κοινότητα αύριο;
Μπορεί αυτή η νέα πάλη να μην αποτελέσει μία βίαιη «σύγκρουση πολιτισμών» αλλά θα γίνει μέσω των διάφορων ανταγωνιστικών μοντέλων διακυβέρνησης.
-      Ζητήματα Δημοκρατίας
-      Ζητήματα Πρόνοιας
-      Ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την απεξάρτησης της οικονομίας από     επιβαρυντικές για το περιβάλλον δραστηριότητες
-      Ζητήματα ειρήνης και πολέμου
Αυτό είναι το μέγεθος του διακυβεύματος.
Παραδοσιακά η Ευρώπη ήταν μία «δύναμη καλού» υποστηρίζοντας τέτοιες ανθρωπιστικές αξίες. Οι Ασιάτες, ωστόσο, παρότι θετικά διακείμενοι στα κεκτημένα μας, όσο αφορά τη διατήρηση της Ειρήνης στην ήπειρό μας, δεν θα μας περιμένουν.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ 58 ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Γυρίζουμε ολοταχώς στην δεκαετία του 60; Δεν ξέρω αλλά υποψιάζομαι πως αν το κάνουμε το κάνουμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Γιατί αυτή τη φορά λείπουν τα θετικά συστατικά στοιχεία μιας εποχής που σημαδεύτηκε από δημοκρατικούς λαϊκούς αγώνες αλλά και  αποστασίες, βασιλικά πραξικοπήματα, πολιτικές δολοφονίες  κλπ.κλπ. Δεν υπάρχει ας πούμε σήμερα η έντονη παρουσία του πνευματικού κόσμου, των συγγραφέων, των ποιητών, των εικαστικών, των μουσικών που σημάδεψαν, εμπνεύσανε,  ξεσήκωσαν  και στήριξαν έναν λαό τις δύσκολες στιγμές.
Παραμένει αναλλοίωτο ωστόσο το στοιχείο της εξωθεσμικής παρέμβασης των διάφορων κέντρων και παράκεντρων στις πολιτικές εξελίξεις.
   
Δεν τα έχω δει όλα στα 55 χρόνια της ζωής μου. Έχω δει και ζήσει όμως αρκετά ώστε να μπορώ να υποψιάζομαι, να φοβάμαι αλλά κυρίως να ελπίζω.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ : Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και η ιστορική αποστολή της Δημοκρατικής Παράταξης

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ.
Όσοι βολεύονται με ένα «μικρό» ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο.
Διαμόρφωσε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, γιατί εξέφρασε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και συνδέθηκε μαζί τους. Την κοινωνία που ασφυκτιούσε έξω από τα «συστήματα», τη νεολαία και τους μη προνομιούχους.

Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε όμως την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας,  που έκανε τα πάντα για να ρίξει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και - ακόμη και όταν εκλέχτηκε - διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ.

Γιάννης Ραγκούσης: Το αδηφάγο τέρας του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Η ΧΑ ως κόμμα, ως οργάνωση με ηγετική πυραμίδα, με στελέχη και μέλη, βαρύνεται πλέον με την κατηγορία ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση και βρίσκεται στην κρίση των δικαστών. Στην πολιτική κρίση όλων μας βρίσκεται η ΧΑ ως φαινόμενο, πολιτικό και κοινωνικό.

Η κατ’ ουσίαν χρεοκοπία της Ελλάδας, που εξελίχθηκε σταδιακά στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πενταετία 2004-2009, δεν έφερε στη ζωή των Eλλήνων μόνο το μνημόνιο που επιδείνωσε δραματικά το επίπεδο διαβίωσής τους. Έφερε και το «όχι» του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο.
Τον Μάιο του 2010, η τότε αντιπολίτευση εν μέσω χρεοκοπίας –άρα χωρίς κανένα ελαφρυντικό που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στις εκάστοτε πριν το 2010 «εύκολες» απόψεις– ουσιαστικά ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και δήλωσε στον ελληνικό λαό το «εναλλακτικές υπάρχουν» υπονοώντας ταυτόχρονα ότι «κάποιοι», δηλαδή η κυβέρνηση, δεν ήθελαν να τις εφαρμόσουν. Έτσι γεννήθηκε το αδηφάγο τέρας του αντιμνημονιακού λαϊκισμού, γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης που μας χρεοκόπησε.

Ψέματα, μισές αλήθειες, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, υποκρισία, καθώς και εναλλακτικές που δήθεν υπήρχαν, αποτελούν το μενού που τρέφει αυτό το τέρας. Ένα τέρας που όταν θα πάψει να βρίσκει την τροφή του, τελικά θα στραφεί εναντίον αυτών που το έφεραν στη ζωή και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο.
 

Ο Καρχιμάκης διερωτάται για τη ...γυναίκα του Καίσαρα

Αναπόφευκτα ερωτηματικά διατυπώνει ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, αφού όπως είναι γνωστό "η γυναίκα του καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει....

"ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ : ΑΡΑΓΕ ΤΙΣ 300.000ευρω ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ


Του Σταύρου Στραβόλαιμου

 

    Χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για τα πραγματικά συμβάντα, ορισμένοι καλοπροαίρετα και άλλοι κακοπροαίρετα, ασκούν κριτική στον Παπανδρέου γιατί παραιτήθηκε χωρίς να αντιδράσει.

    Αυτό που ισχυρίζονται για την ακρίβεια είναι το εξής. Αντέδρασαν, λένε, οι Μερκοζί για το δημοψήφισμα και μαζί τους οι εγχώριοι αντιμνημονιακοί σωτήρες, συνεπικουρούμενοι και από ψυχοπονιάρηδες βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ. Εντάξει,  καμιά αντίρρηση.