Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Φαρμακονήσι...όπως Λαμπεντούζα....το ναυάγιο της ανθρωπιάς

Τι συνέβη στο Φαρμακονήσι; Είναι υπερβολές όσα υποστηρίζουν κάποιοι επιζώντες για τη συμπεριφορά των Λιμενικών- "διασωστών"; 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία έγιναν αντικείμενο κριτικής από τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης». Αφού, δεν φαίνεται να τον πείθουν οι εξηγήσεις του Λιμενικού και οι διαβεβαιώσεις ότι είναι αναληθείς οι κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται σε στελέχη του από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την τραγωδία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους».
Επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες όπως επισημαίνει, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Οι μαρτυρίες αυτές, επισημαίνει, μαρτυρούν «τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία, «άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας».
Να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας ζητά και ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του:  «Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Λόρενς Ζολς, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
«Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί....Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα».

Η χώρα σίγουρα έχει πολλά άλλα προβλήματα που μπορούν να τύχουν "χαζής εκμετάλλευσης" και σίγουρα κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλοι οι μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν άσυλο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα τους ρίχνουμε στη θάλασσα. 
Ο ένας από τους δύο άνδρες που δηλώνουν ότι έχασαν τις οικογένειές τους καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στη βάρκα του λιμενικού και τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό. Ο δεύτερος είπε ότι οι λιμενικοί τους πέταξαν επίτηδες στην θάλασσα και τους έβριζαν.
«Μας κλωτσούσαν και μας φώναζαν “Φ@κ γιου μ@λ@κ@»

H χώρα μας βρίσκεται σε κρίση και αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι ο εθισμός στη σκληρότητα και τη  βία, ακόμα και τη λεκτική.
Βέβαια, αυτή η  εγκληματική συμπεριφορά των αρχών δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, ποιος ξέχασε το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, που προσπαθεί να αποκτήσει βάσεις λειτουργώντας εκφοβιστικά ως προς την ασφάλεια των πολιτών που κινδυνεύουν από τους μετανάστες . 
Όμως αυτό δεν δικαιολογεί ούτε τους ενεχόμενους στο συμβάν ούτε το Υπουργείο. 
Γιατί άσχετα αν ο Υπουργός δεν το καταλαβαίνει, αυτό είναι γεγονός που δυσφημεί τη χώρα διεθνώς, περισσότερο από το αν χάσει τους στόχους του σε οικονομικό επίπεδο.
Για μας το θέμα δεν περιορίζεται στην ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών. Πρέπει να αντιδράσει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία. Να αποδείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε φασίζουσες και απάνθρωπες συμπεριφορές. Να αντιδράσουμε και να δράσουμε μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες ενάντια σε μια πολιτική που μετατρέπει τη Mare Nostrum σε υγρό τάφο για χιλιάδες Αφρικανούς και Ασιάτες, που το μόνο που ζητούν είναι μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.