Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Φίλιππος Σαχινίδης: Το βλέμμα στον άνεργο

Άρθρο στην εφημερίδα larissanet, στις 03-01-2014


Το εορταστικό κλίμα των φετινών Χριστουγέννων σκιάστηκε  από τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Έτσι, η κατάθεση εκτιμήσεων για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την χρονιά που έρχεται αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία καθώς οι προσδοκίες να αναδειχτεί το 2014 σε έτος εξόδου από την κρίση είναι μεγάλες.

1) Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 η ανάπτυξη θα είναι οριακά θετική. Αν η χώρα διασφαλίσει ότι δεν πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό και δεν έχουμε πολιτικές εξελίξεις που τροφοδοτούν την πολιτική αστάθεια τότε είναι πιθανό να περάσουμε σε μικρό θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2008.


2) Τα θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση θα έρθουν με καθυστέρηση καθώς το πέρασμα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να μην συνοδευτεί από αύξηση της απασχόλησης. Για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει το 2014 να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

3) Πολλά κρίσιμα θέματα που αφορούν τις προοπτικές της Ελλάδας πολύ πέρα του 2014 εκκρεμούν και θα οριστικοποιηθούν κατά την διάρκεια του. Παραμένουν σε εκκρεμότητα: αν η χώρα θα συζητήσει ένα νέο Πρόγραμμα, αν θα καταφέρει μια έξοδο στις αγορές με ένα εύλογο επιτόκιο, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση που οι προτάσεις που έχει καταθέσει δεν γίνουν τελικά αποδεκτές.

4) Στις αρχές του 2014 θα οριστικοποιηθούν επίσης οι  συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2017.

5) Σε ότι αφορά τον ρόλο των τραπεζών στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας τον Ιανουάριο θα οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση της αντοχής των 4 συστημικών τραπεζών και θα προσδιοριστεί αν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

6) Ως προς το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, οι εταίροι μετά την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μας επιδόσεων του έτους 2013 θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το χρέος μας. Αυτές θα επηρεάσουν τη στάση των αγορών ως προς την βιωσιμότητα του χρέους, προϋπόθεση για να μειωθούν τα πραγματικά επιτόκια με τα οποία θα μπορεί να δανείζονται το Ελληνικό Δημόσιο και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

7) Η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ γεγονός που θα μας δώσει την δυνατότητα να επηρεάσουμε την συζήτηση σε θέματα όπως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση που αφορούν το μέλλον και την προοπτική της ΕΕ.

8 ) Τέλος, οι διπλές εκλογές το Μάιο εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις αφού τα αποτελέσματα τους θα επηρεάσουν τις επιλογές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και αυτών της αντιπολίτευσης.

9) Με το νέο έτος πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που προσδοκούν οι πολίτες.

10) Πέρα από τις όποιες προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, οι μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί συμπολίτες μας καθιστούν αναγκαία την στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη. Έτσι η συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης του δημοσιονομικού πλεονάσματος στο οποίο φτάσαμε με την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.