Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο World Post




Η νέα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αριάννα Χάφινγκτον "World Post" είναι πια στον αέρα κι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου συμμετέχει με μια τοποθέτηση για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι:

Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως ένα σχέδιο ειρήνης, ώστε να μην προκληθεί ποτέ πάλι ένας παγκόσμιος πόλεμος και αυτό σταδιακά, εξελίχθηκε σε μια συνεργατική προσπάθεια όπου όλοι οι λαοί της Ευρώπης, παρά τις όποιες διαφορές τους, δούλεψαν μαζί, παραχωρώντας μέρος της κυριαρχίας τους με σκοπό να γίνουν ισχυρότεροι- να ενισχύσουν τα κοινά συμφέροντά τους.
Επίσης, επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεργασίας, ώστε να υπάρξουν κοινές αξίες για μια πιο "ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση". Αυτές οι κοινές αξίες θα καταπολεμήσουν τον σωβινισμό, τον νεοεθνικισμό και τον εξτρεμισμό, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Εξέφρασε την διαφωνία του στο υπάρχον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, όπου η ανταγωνιστικότητα υπαγορεύεται από τις αγορές, που επιβάλλουν χαμηλούς μισθούς, σε έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, την οικολογική υποβάθμιση και την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επενδύσει σε μια τέτοιου είδους ανταγωνιστικότητα, στα σχέδια ανισότητας, αλλά σε εκείνα της ποιότητας, που σημαίνει  επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, στην πράσινη ανάπτυξη, στις υποδομές, στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, επέμεινε ότι η κρίση δημοσίου χρέους της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη λιτότητα, αλλά και με την ανάπτυξη, δηλαδή αλλαγή μοντέλου με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως: η οικονομική κρίση, η συγκέντρωση εξουσίας-πλούτου, η κλιματική αλλαγή, το βάθεμα ανισοτήτων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην πληροφορία, ενώ υπάρχουν πόροι που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, μέσω της τεχνολογίας, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. 
Παρότι δέχεται πως τα προβλήματα αυτά είναι υπεράνω των εθνών, ωστόσο τα κόμματα (που τα διαχειρίζονται) είναι εθνικοί θεσμοί και όχι παγκόσμιοι. 
Υπό την έννοια αυτή η πολιτική δεν είναι πλέον εθνική, αλλά το ζήτημα της δημοκρατίας αποκτά υπερεθνική, παγκόσμια χροιά. 

Κατά τον Παπανδρέου, είναι μια ενωμένη Ευρώπη που μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και επανέφερε την πρότασή του για το φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την φορολόγηση των επιχειρήσεων με σκοπό την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και το περιβάλλον.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διακηρύσσει ότι η διαφορετικότητα σε επίπεδο Ε.Ε. είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα και πάνω σ' αυτό μπορεί να οικοδομηθεί η Ευρώπη των πολιτών, όπου η διαφορετικότητα, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών να δημιουργηθεί μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.