Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ιστορίες για αρκούδες (ρωσικές)

Πόσο μελάνι χύθηκε για να αποδείξουν κάποιοι ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να στείλει τη χώρα στο ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν δέχθηκε την αμέριστη βοήθεια που του πρόσφερε η "φίλη" Ρωσία.
Το παραμύθι αυτό διαδίδονταν για καιρό, παρότι η αλήθεια ήταν ότι οι Ρώσοι ήταν οι πρώτοι που για το θέμα της δανειοδότησης της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2010, έκαναν δημόσια προτροπή δια του τότε προέδρου της Ρωσίας Μεντβέντεφ προς την Ελλάδα, στις 16 Φεβρουαρίου 2010 : «Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας». Το παραμύθι αυτό και τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας καταρρίφθηκαν- διαλύθηκαν μετά και από τα επεισοδιακά γεγονότα της υπαγωγής της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.

Παρόλα αυτά Ελλάδα παρέμεινε παραδοσιακά σε φιλορωσικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τα όσα αναγκάστηκε να υπομείνει ο λαός υπό την πίεση της τρόικα και του διευθυντηρίου της ΕΕ.
Στην κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία με την ΕΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη να στέκονται εκστατικοί για τα όσα μπορεί να έχει ως επακόλουθο, η χώρα μας έτυχε να έχει την προεδρία της ΕΕ.
Σε "άλλες" εποχές και με άλλο υπουργό εξωτερικών -παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης είναι μικρές- θα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Τώρα ο Βενιζέλος αρκέστηκε σε μια επίσκεψη -σχεδόν- εθιμοτυπική, κατά την οποία δεν διαμαρτυρήθηκε καν για την δια νόμου απαγόρευση της χρήσης όλων των μειονοτικών γλωσσών και της Ελληνικής, συμπεριλαμβανομένης, σε όλη την Ουκρανία, όπου κατοικούν περίπου 150.000 Έλληνες και 40.000 Ελληνορθόδοξοι Γκαγκαούζοι!

Εκείνο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η ανάλυση για την οικονομική κρίση που είναι το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα, κατά τον ελληνα υπ. εξ., ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να μεταφέρει τις προτάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά όχι μόνο. «Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης, που έχουμε ζήσει και ζούμε, την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία» είπε.

Ο Βενιζέλος με μια άκομψη διπλωματική γλώσσα δεν τήρησε ως όφειλε ίσες αποστάσεις για να αποφύγει να δυσαρεστήσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αφού αυτό που ενδιαφέρει τούτη την ώρα είναι ποιος θα μπορέσει να διασφαλίσει καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα εκεί.
Και αυτό δεν είναι παραμύθι.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.