Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μιχάλης Καρχιμάκης: Τέλος τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα!!!

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας με σκληρή γλώσσα στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι "χρειάζονται πολλαπλά σοκ, για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ", ενώ διεμήνυσε προς όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το κόμμα για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες και σκοπιμότητες, ότι "τελειώνουν τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα".

«Ο πολιτικός χρόνος. Μέχρι τις ευρωεκλογές είναι στενός . Οι πολιτικές που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ  ,πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις παραγωγής νέου πλούτου ,που θα εκπέμπουν ελπίδα για όσους αποτέλεσαν τα μόνιμα θύματα της κρίσης»
Επίσης, επεσήμανε ότι «χρειάζονται πολλαπλά θετικά σοκ από πολιτικές που θα αλλάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων  που διαχρονικά μας στήριξαν .Η  όποια ανασύσταση θέλει περιεχόμενο , το περιεχόμενο αποδοχή κοινωνική και η κοινωνική αποδοχή να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα και ελπίδα.
Όσον αφορά τους 58, τόνισε ότι δεν μπορούν να αμφισβητούν  το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας το μίασμα ούτε να υποδεικνύουν  τη  διάλυση του, ενώ παράλληλα θέλουν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις τους .
"Αν θέλουν μπορούν να συμπαραταχτούν και αυτοί και οποίοι άλλοι στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ . Κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται τη δημοκρατική παράταξη» διαμήνυσε για να καταλήξει ότι «τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα  πρέπει να τελειώνουν. Η συμπαράταξη  να είναι εδώ με κορμό το ΠΑΣΟΚ …και βεβαίως χωρίς ηγεμονισμούς .Ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές ,να περνά το μήνυμα αν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το επέτυχαν οι 58 και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ" .

Ο Γιώργος Παπανδρέου για την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο Γιώργος Παπανδρέου για άλλη μια φορά θέτει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και μιλά για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.  

"Για μια ακόμη φορά, μετά από την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, στον δημόσιο λόγο κυριάρχησε η υπεκφυγή.

Πρώτα απ’όλα στην ΕΕ, όπου ο Ευρωπαϊκός βορράς ζητά αυξημένη προστασία απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ο νότος ζητά καταμερισμό των βαρών, χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον. Ένας διάλογος κωφών, στο πλαίσιο του οποίου καταλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Το δε δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά σύνορα», αποτελεί άλλη μια υπεκφυγή. Δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να χτίσουμε τείχη και εάν κλειστούμε σε αυτά όλα θα είναι λυμένα.

Αυτό το δίλημμα αγνοεί το γεγονός ότι ζούμε σε μια διεθνή οικονομία ανοιχτού εμπορίου, συναλλαγών, τουρισμού και συνεργασιών, αγνοεί επίσης το γεγονός ότι, το πρόβλημα της προσφυγιάς αφορά ανθρώπους που ο πόλεμος, οι καταστροφές, η δυστυχία τους σπρώχνουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Χρειάζεται λοιπόν να αντιδράσουμε ως ΕΕ, ως Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά ιδιαίτερα ως Έλληνες, όπου η παράδοσή μας θέτει την ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατη αξία. Δεν μας χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα ντροπής που επιστρατεύτηκαν για να δικαιολογήσουν γεγονότα απαράδεκτα.

Τα σύνορα είναι ένα από τα μέσα που έχουμε για να εγγυηθούμε αξίες, όχι να τις καταπατούμε.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Φαρμακονήσι...όπως Λαμπεντούζα....το ναυάγιο της ανθρωπιάς

Τι συνέβη στο Φαρμακονήσι; Είναι υπερβολές όσα υποστηρίζουν κάποιοι επιζώντες για τη συμπεριφορά των Λιμενικών- "διασωστών"; 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία έγιναν αντικείμενο κριτικής από τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης». Αφού, δεν φαίνεται να τον πείθουν οι εξηγήσεις του Λιμενικού και οι διαβεβαιώσεις ότι είναι αναληθείς οι κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται σε στελέχη του από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την τραγωδία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους».
Επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες όπως επισημαίνει, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Οι μαρτυρίες αυτές, επισημαίνει, μαρτυρούν «τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες».

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΔΝΤ και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: οι επίσημες δηλώσεις

Του Δεσπότη Παναγιώτη

Επανήλθε τις τελευταίες μέρες το θέμα του αν έπρεπε ή δεν έπρεπε, αν συζητήθηκε ή δεν συζητήθηκε πριν από το πρώτο Μνημόνιο, να γίνει αναδιάρθρωση, «κούρεμα» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται του ελληνικού χρέους.

Να αρνηθεί δηλαδή ουσιαστικά η Ελλάδα να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος του χρέους της – να πει στους δανειστές της «σας χρωστάω 100, αλλά  θα σας δώσω πίσω τα 60».

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο τότε σε συμφωνία με τους δανειστές δεν μπορούσε να γίνει. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν οριζοντίως και καθέτως αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζητούσαν μάλιστα να μη γίνεται ουδεμία δημόσια αναφορά σε τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί δεν ήταν μόνο οι άγνωστες συνέπειες που θα είχε μία τέτοια κίνηση για την ευρωζώνη – ήταν πάνω από όλα ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν άμεσα από οποιαδήποτε δυνατότητα αναζήτησης δανειοδότησης στο εξωτερικό, χωρίς να έχει «τρέξει» ακόμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και με την Ελλάδα υποχρεωμένη όχι μόνο να εξυπηρετεί το παλιό της χρέος (που δεν θα εξαφανιζόταν ολόκληρο), αλλά υποχρεωμένη και να βρίσκει περίπου 25 δισεκατομμύρια ετησίως για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κράτους της (τόσο ήταν το πρωτογενές έλλειμμα της τελευταίας χρονιάς κυβέρνησης Καραμανλή).

Πεταλωτής: Ο Παπανδρέου πρέπει να έχει ρόλο στο ΠΑΣΟΚ!

O πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός, Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM" εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ .

«Υπήρξε πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός που διαχειρίστηκε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας και με τα θετικά και αρνητικά, θα πρέπει να έχει ρόλο σαφέστατα και θέση. Αυτό, όμως, με όρους όχι όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε στελέχη και πρώην πρωθυπουργούς που έχουν να προσφέρουν, απ’ έξω από την όλη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε:

«Κάποτε, ως μεγάλα κόμματα, είχαμε την πολυτέλεια να βάζουμε κάποιους ανθρώπους στο περιθώριο, διότι πέρασαν ή θεωρούσαμε ότι έκαναν τον κύκλο τους, χωρίς να αξιοποιούμε απόψεις και συνεισφορά. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να περισσεύει σε αυτό το φτωχό πολιτικό σκηνικό και σε ένα ΠΑΣΟΚ που πρέπει να υπάρξει, αποκτώντας, όμως, έναν πολιτικό λόγο που σήμερα δεν έχει».

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Καρχιμάκης "Χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας την διάλυσή του"

Οργισμένη δήλωση του πρώην Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη για τους "58" :

"Όσοι πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προοδευτικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία  ζητώντας την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο οποίο εγχείρημα,
Δεν έχουν παρά να συμπαραταχθουν με το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή και όχι το ΠΑΣΟΚ με αυτούς...αφού πρωτίστως σε οποία εκδήλωση ζητούν την βοήθεια και την στήριξη του.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ  για να επιδιώκουν στη συνέχεια την διάλυση του.
Δεν μπορούν να καπηλεύονται και να στενεύουν την δημοκρατική παράταξη.
Δεν μπορούν να σιωπούν και να μην αφηγούνται ποιος ήταν ο ρόλος της Δεξιάς διαχρονικά στην πορεία του τόπου και στη ζωή των ανθρώπων.
Δεν μπορούν σε κάθε ευκαιρία να απαξιώνουν την προσφορά δεκαετιών του ΠΑΣΟΚ .
Δεν μπορούν να απαξιώνουν τον ιδρυτή μας τον Ανδρέα Παπανδρέου και την ποιο φωτεινή περίοδο προσφοράς της μεταπολίτευσης .

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο World Post




Η νέα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αριάννα Χάφινγκτον "World Post" είναι πια στον αέρα κι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου συμμετέχει με μια τοποθέτηση για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι:

Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως ένα σχέδιο ειρήνης, ώστε να μην προκληθεί ποτέ πάλι ένας παγκόσμιος πόλεμος και αυτό σταδιακά, εξελίχθηκε σε μια συνεργατική προσπάθεια όπου όλοι οι λαοί της Ευρώπης, παρά τις όποιες διαφορές τους, δούλεψαν μαζί, παραχωρώντας μέρος της κυριαρχίας τους με σκοπό να γίνουν ισχυρότεροι- να ενισχύσουν τα κοινά συμφέροντά τους.
Επίσης, επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεργασίας, ώστε να υπάρξουν κοινές αξίες για μια πιο "ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση". Αυτές οι κοινές αξίες θα καταπολεμήσουν τον σωβινισμό, τον νεοεθνικισμό και τον εξτρεμισμό, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Εξέφρασε την διαφωνία του στο υπάρχον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, όπου η ανταγωνιστικότητα υπαγορεύεται από τις αγορές, που επιβάλλουν χαμηλούς μισθούς, σε έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, την οικολογική υποβάθμιση και την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.

Εγώ Χριστό Εσύ Αλάχ ....

του Κώστα Τάτση

....κάπως έτσι είναι ένα παλιό τραγούδι, που μου ήρθε στο μυαλό με την ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία καλεί τον A. Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει αν πιστεύει στο Θεό. 

Στη χώρα μας με τα τεράστια προβλήματα ανεργίας, με τα χιλιάδες νοικοκυριά στο όριο της φτώχιας, το κυβερνών κόμμα δεν ρωτά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, αν μπορεί να γίνει μια συμφωνία για την ανακούφιση των νοικοκυριών, αλλά ζητά να μάθει το θρησκευτικό του πιστεύω.

Ενδιαφέρει, άραγε, τους πολίτες αν ο Τσίπρας  είναι χριστιανός ορθόδοξος - καθολικός- βουδιστής ή άθεος ή αυτό που επιθυμούν είναι μια σταθερή πολιτική - μια συναινετική πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα.
Το θέμα είναι αν και πού πιστεύει ο Τσίπρας ή ότι δεν έχει μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Η επαναφορά της συζήτησης στο τρίπτυχο "πατρίς- θρησκεία- οικογένεια" απλά αποπροσανατολίζει από την πραγματική ανάγκη για ένα διάλογο πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και την επιβεβλημένη αλλαγή πολιτικής προς μια δικαιότερη, δημοκρατικότερη κατεύθυνσή.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΑ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Του Αλέκου Στάμου

 Προσπαθώντας να καταλάβω τι τελικά θέλει να πει ο ποιητής Μιχάλης Ιγνατίου με τις συνεχείς, εμμονικές επιθέσεις του στον Γιώργο Παπανδρέου δεν μπόρεσα να αποφύγω καταρχήν κάποια φλας μπακ. Κάτι πρέπει να υπάρχει στο νερό εκεί στις Πολιτείες τις Ηνωμένες και ταράζει την ψυχοπαθολογία των ανταποκριτών των ελληνικών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον. Όχι συνολικά και όχι εφ΄όλης της ύλης. Η διαταραχή εμφανίζεται κάθε φορά που  ακούγεται το όνομα Παπανδρέου.  Θυμάμαι κάποιον άλλο «έγκριτο» ανταποκριτή που σήμερα πια έχει επιστρέψει και είναι διευθυντής σε μεγάλη εφημερίδα. Ο τύπος αυτός  για πολλά χρόνια, εμμονικά επίσης, «στόλιζε» τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ότι κακό κι αν γινόταν στον πλανήτη και στη χώρα ο δημοσιογράφος ανακάλυπτε μέσα από «απόρρητα» έγγραφα και συνομιλίες off the record με «σημαντικούς» παράγοντες την ευθύνη και τα λάθη του Ανδρέα.  Να σημειώσω επίσης ότι και εκείνος  έγραφε βιβλία έχοντας στην διάθεσή του με «μαγικό» τρόπο απόρρητα έγγραφα και «εξομολογήσεις».

Μια επανάληψη του φαινομένου ζούμε εδώ και μήνες με την « Εξαφανίστε τον Παπανδρέου Ιγνατιάδα.»  Εδώ και μήνες ο κ. Ιγνατίου προσπαθεί να εμφανίσει ως «συνταρακτική είδηση» κάτι που έχει ειπωθεί από όλους, με πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου. Το γεγονός δηλαδή ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης και πριν την υπογραφή του μνημονίου με την συμμετοχή του ΔΝΤ, εξετάστηκαν όλα, μα όλα, τα εναλλακτικά σενάρια. Το ενδεχόμενο της αλλαγής του νομίσματος, το ενδεχόμενο της πτώχευσης, του κουρέματος κλπ,κλπ.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Παντελής Οικονόμου: Ομόλογο κατά της ανεργίας τώρα!

Για το «χρηματοδοτικό κενό» έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Πόσα λεφτά δηλαδή λείπουν από το κράτος τα επόμενα χρόνια και πως θα τα δανειστεί. Και στο θέμα αυτό αναπτύσσεται η συνηθισμένη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, η οποία όμως έχει εξαντλήσει πια τα όρια της. Για τον απλό λόγο ότι εφ’ όσον δεν προτείνεται από καμία πλευρά συγκεκριμένη λύση, διαισθανόμαστε ότι, τελικά, κάτι θα μας επιβληθεί. Χωρίς να είναι – όπως έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι τώρα – αυτό που θα έπρεπε.

Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι λοιπόν, πριν απ’ όλα, πολιτικός και μετά οικονομικός. Και δεν θα σπάσει αν δεν ετοιμαστούν λύσεις από εμάς τους ίδιους. Όπως ξέρουμε όλοι, το μεγάλο πρόβλημά μας σήμερα είναι η ανεργία. Με αρνητικές συνέπειες προφανώς για τους άνεργους, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Η ύφεση μαστίζει όλο το παραγωγικό μας ιστό, τα δημόσια έσοδα και τις εισροές της κοινωνικής ασφάλισης. Διαλύει, εκτός από τους αδύναμους, και τη μεσαία τάξη. Η αποσταθεροποίηση αυτή βάζει σε κίνδυνο, τελικά, ότι κατάφερε ο ελληνικός λαός με τις προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια. Εφ’ όσον λοιπόν οι πόροι που αναζητούμε αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, είναι βέβαιο ότι «θα πιάσουν τόπο». Έτσι αυξάνονται και οι πιθανότητες  εξεύρεσής τους.

Πεταλωτής : Τα "στοιχεία" Ιγνατίου και η πραγματικότητα.


- Η Ευρωπαική Ένωση και κυρίως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είχαν ρητά και απόλυτα δηλώσει ότι αναδιάρθρωση χρέους ΔΕΝ μπορούσε να γίνει όχι μόνο το 2010, αλλά μέχρι και την άνοιξη του 2011. Ο κ.Τρισέ μάλιστα με επίσημη επιστολή απειλούσε ότι θα κόψει τη ρευστότητα η ΕΚΤ αν συνεχίζουμε να πιέζουμε για αναδιάρθρωση .

- Ουδέποτε το ΔΝΤ έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης, ούτε σε επίπεδο Στροςς Καν, ούτε τρόικας.

- Αν η ελληνική Κυβέρνηση ψιθύριζε ότι σκέφτεται αναδιάρθρωση ή πολύ περισσότερο έλεγε ότι υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης , ΤΟΤΕ θα βρισκόμασταν εκτός αγορών , η χώρα θα είχε ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ , ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΘΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ!

Μα υπάρχει κανείς που πιστεύει στα σοβαρά ότι σε μιά εποχή που με τεράστια δυσκολία πείστηκαν οι δανειστές να μας δανείσουν, με την Ελλάδα να έχει χρέος 300 δις, έλλειμμα 16% και η καραμανλική Στατιστική Υπηρεσία να έχει πει ψέμματα για τα στοιχεία της, υπήρχε ΑΡΑΓΕ έστω και μία κυβέρνηση στην ΕΕ που θα πήγαινε στο Κοινοβούλιό της και θα τους έλεγε "Α, ΝΑΙ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ 100 δις?" Είμαστε σοβαροί?

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο Γιώργος Ελενόπουλος απαντά στο άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Ο κ. Ιγνατίου, μιλά στο άρθρο του, για το "χαρτί" της αναδιάρθρωσης που είχε στα χέρια του το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν αξιοποίησε και επίσης, υποστηρίζει ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου - μέσω δικού μου σχολίου - ψεύδεται που υποστηρίζει ότι είχε θέσει το θέμα προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή. 

Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι, η τύχη της χώρας και του Ελληνικού λαού, δεν είναι "χαρτί" για να το παίξει κανείς στην πράσινη τσόχα και έρχομαι στο προκείμενο. 

Πρώτον. Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν ψεύδεται. Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους ετέθη και όπως είναι ευνόητο, δημοσίως ουδεμία συζήτηση έγινε. 

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου το έθεσε συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων και από τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, με τον οποίο είχαν κάνει σχετικές συζητήσεις, αλλά η ΕΕ και η ΕΚΤ ήταν απολύτως αντίθετες. Επίσης, στο προ ημερών σχόλιό μου επί του ζητήματος αυτού υπενθύμισα, ότι και μόνον η δημόσια αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, ο κ. Ιγνατίου το αντιπαρέρχεται. Αυτή είναι η αλήθεια είτε αρέσει στον κ. Ιγνατίου είτε όχι. Επ' αυτού ουδέν άλλο. 

Δεύτερον. Ο κ. Ιγνατίου υποθέτει ότι, αν ο Γιώργος Παπανδρέου "έπαιζε" με το "χαρτί" της αναδιάρθρωσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα υποχωρούσαν έντρομοι!

Η ιστορία απέδειξε ότι ο κ. Ιγνατίου έχει, το λιγότερο, άδικο. 

Βέτο από ευρωκοινοβούλιο στη συμφωνία για τράπεζες

James Fontanella-Khan
Ενιαίο μέτωπο των ευρωβουλευτών κατά της συμφωνίας για το ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών. Καταγγέλλουν παραβίαση της αρχής της δημοκρατίας. Ζητούν μικρότερο χρονοδιάγραμμα, γραμμή πίστωσης και ισχυρή κεντρική αρχή

Αντιμέτωπη με τη συντονισμένη αντίσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται η συμφωνία-ορόσημο της Ευρώπης για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ύψους 55 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα . Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πως το προσχέδιο της συμφωνίας (που ικανοποιεί τη γερμανική πλευρά) παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με επιστολή τους προς την ευρωπαϊκή προεδρία, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν πως η διακρατική συμφωνία για το ταμείο εκκαθάρισης της τραπεζικής ενοποίησης είναι παράνομη επειδή παρακάμπτει την εδραιωμένη νομική διαδικασία της Ένωσης.
Το ενιαίο μέτωπο εναντίον της συμφωνίας δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι την άνοιξη και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.