Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΞΥΝΙΔΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Πολύ συζήτηση τελευταία για το αν ο Παπανδρέου απέτρεψε τη συμμετοχή των «παπανδρεϊκών» στο ευρω-ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Μάλιστα κάποιοι αρθρογράφοι, ευτυχώς παντελώς άγνωστοι ή με ψευδώνυμο, ανακάλυψαν ότι είχα και συμμετοχή στην υποτιθέμενη αποτροπή, αφού, όπως αναφέρουν, «είμαι στα κάγκελα». Στη γελοιότητα που προσπαθεί να προβοκάρει και να δημιουργήσει θέματα, δεν είμαι χαζός να αναφερθώ. Κάνω όμως κάποιες σκέψεις επί της ουσίας.
Η απερχόμενη ευρω-ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Μαριλένα Κοππά ως επικεφαλής, Άννυ Ποδηματά, Συλβάνα Ράπτη, Χρυσούλα Σαάτσογλου-Παλιαδέλη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Σταυρακάκης, Δημήτρης Δρούτσας, Κρίτων Αρσένης) είναι η πλέον πετυχημένη και δραστήρια για τη χώρα ever. Διακρίθηκε στις Βρυξέλλες, έδωσε μάχες, πήρε επάξια θέσεις διακριτές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπεράσπισε τα εθνικά θέματα, έδωσε μάχες μέχρις εσχάτων για την προάσπιση της εικόνας της χώρας όταν αυτή καταβαραθρωνόταν διεθνώς και φυσικά, όπως είχαν καθήκον, έγιναν αποδέκτες της απαξίας προτάσσοντας την Ελλάδα, όταν θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από τον κοσμοπολιτισμό που δίνει η θέση του ευρωβουλευτή. Αυτούς τους ευρωβουλευτές η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τους απαξίωσε, τους διέλυσε, τους ταπείνωσε και εν τέλει τους έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ, αν όχι όλους τυπικά, σίγουρα ηθικά. Γιατί; Γιατί δήθεν ήταν προσωπικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Κάποιοι μπορεί και να ήταν. Χρησιμοποιείται ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ο Κρίτων Αρσένης. Ο οποίος Κρίτων Αρσένης και μόνο το ότι πέτυχε στο Ευρωκοινοβούλιο το μπλοκάρισμα της παγκόσμιας καρτελοποίησης των σπόρων και άρα του πλήρους ελέγχου της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, απέδειξε, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, ότι μπορεί να είναι εκεί για τα δελφίνια και τις φάλαινες, αλλά είναι ο πλέον σκληρός και αποτελεσματικός υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης χάριν των πολιτών και όχι χάριν των κολοσσών του καπιταλισμού.
          Και σήμερα; Τι λένε τα παπαγαλάκια του κατεστημένου; Ο Παπανδρέου δεν συνεισφέρει στο ευρω-ψηφοδέλτιο με ανθρώπους της επιρροής του. Μα παρέδωσε στον Βενιζέλο οκτώ τέτοιους. Η διαχείριση του ΒΒ τους αφάνισε, όπως αφάνισε και όλο το ζωτικό πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ μετατρέποντάς το από μεγάλη δημοκρατική παράταξη σε ένα προσωποπαγές κομματίδιο της μεταπολεμικής περιόδου, χάριν των προσωπικών φιλοδοξιών του αρχηγού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2014...

του Αλέκου Στάμου

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
-που κανεις ΔΕΝ το είχε δει αλλά ΟΛΟΙ μίλαγαν γι αυτό
-κάποιοι μάλιστα διαφωνούσαν και τσακώνονταν γι αυτό
-γίνανε λέει ειδικές συσκέψεις και οι διαφωνούντες έκαναν προτάσεις αλλαγής σε κάποια άρθρα στο πολυνομοσχέδιο που ωστόσο ΔΕΝ είχαν ακόμα δεί...
-και μετά ήταν όλοι χαρούμενοι και συμφώνησαν για τις αλλαγές που έκαναν αλλά κανείς ΔΕΝ είχε δει ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ έγιναν οι αλλαγές ΟΥΤΕ ποιές ακριβώς είναι οι αλλαγές
-και μερικές ώρες αργότερα προχθές το βράδυ δόθηκε στην δημοσιότητα ένα πολυνομοσχέδιο που ΔΕΝ ήταν ακριβώς αυτό, είπανε, που θα κατατεθεί στη Βουλή
-και χθες τα μεσάνυχτα στο παρά πεντε καταθέσανε το πολυνομοσχέδιο που δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ απο αυτές που υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν.
-ΚΑΙ ΟΛΟΙ οι "διαφωνούντες" είναι χαρούμενοι και αποφασισμένοι να το ψηφίσουν. Και τα ΜΜΕ που μια εβδομάδα τσίριζαν κάνουν ξαφνικά πως δεν τρέχει τίποτα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2014...

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Θάνος Μωραΐτης : «Η παραγωγική βάση της χώρας δεν είναι σιγά το θέμα»

·        «Δεν μπορεί να ψηφίζεται μονομερώς προϋπολογισμός και να παρουσιάζεται δήθεν κόλλημα στο θέμα του γάλακτος»

· «Κάποιοι θέλουν να χαϊδεύουν φίλους εισαγωγείς και μεταπράτες»

·        «Δεν παίζω εσωκομματικά παιγνίδια. Δεν πρόκειται να χαρίσω σε κανέναν την πορεία που έχω στην παράταξη»

Σκληρός απέναντι σε όσους «προβοκάρουν», όπως είπε, τους βουλευτές που διαφωνούν, εμφανίστηκε μιλώντας στο STAR CHANNEL, στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. «Δεν μπορεί κάποιοι να λένε για το γάλα έλα μωρέ σιγά το θέμα. Ε, η παραγωγική βάση της χώρας δεν είναι σιγά το θέμα. Γιατί αυτό διακυβεύεται» είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, ότι «το θέμα δεν είναι απλά η διάρκεια ζωής του γάλακτος. Μιλάμε για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αν θα ξαναέχουμε οικονομία των μεταπρατών και των εισαγωγέων ή ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Αν διαλυθεί η παραγωγική βάση της  χώρας δεν θα ξαναδημιουργηθεί εύκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

περι ήθους και επιλεκτικής μνήμης

Εξανέστη ο Κατρουγκαλος για τον "άκομψο"  χαρακτηρισμό της Κανέλλη προς τον Αλ. Τσίπρα.
Μίλησε για το ήθος της Αριστεράς!
Το ήθος όπως το προσδιορίζει η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με την μικρή κι επιλεκτική μνήμη. Γιατί βέβαια έχει ξεχάσει ότι πριν λίγο καιρό επέτρεπε ( όταν δεν υποκινούσε) να λοιδορείται και να υβρίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου....

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΘΕΣΗ ΞΥΝΙΔΗ: ΟΧΥΡΩΣΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΕ

"ΟΧΥΡΩΣΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΕ. ΠΑΝΤΩΣ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΕΙΣΑΙ"

γράφει ο Σωκράτης Ξυνίδης στο προσωπικό του ιστολόγιο και παραθέτει το άρθρο για την απόφαση να μην αρθεί η ασυλία του Παρι Κουκουλόπουλου μετά από την μήνυση που του έκανε ο Σωκράτης Ξυνίδης, έπειτα από τις κατηγορίες του βουλευτή Κοζάνης, πως «ο Ραγκούσης και ο Ξυνίδης άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ».

διαβάστε εδώ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάζω συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής του κ. Προβόπουλου,με αναπαραγωγή αποσπάσματος στις ειδήσεις του MEGA , ο οποίος ζητάει απο την Κυβέρνηση να του αναθέσει τη συνέχιση του έργου του .

Ίσως και για το λόγο αυτό, η αφήγησή του για το αν η ΤτΕ έκανε όσα έπρεπε για την πρόληψη της κρίσης, συνδέεται με την επιθυμία του αυτή.

Λάδι λοιπόν η κυβέρνηση Καραμανλή που τον όρισε το 2008 και που "προκήρυξε εκλογές λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων" - και κατά τον κ.Προβόπουλο προφανώς έκανε τον καθήκον της, αφού φρόντισε πριν να εκτροχιάσει το έλλειμμα και να τσακίσει τη χώρα παραποιώντας το έλλειμμα του 16% σε 2 και αργότερα 5%, κάτι που μάλλον δεν υπέπεσε στην αντίληψή του ή το ξέχασε ήδη. Και η αντίδραση του Διοικητή της ΤτΕ, ήταν να "μεταφέρει τις ανησυχίες του στην Κυβέρνηση Καραμανλή¨. Έτσι απλά και αόριστα.

Εκείνο όμως που θυμάται ο κ.Προβόπουλος, είναι ότι το Νοέμβριο του 2009 στη Βουλή περιέγραψε την επιδεινούμενη κατάσταση σε τροχιά χρεοκοπίας κι ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει ρότα (έκρουσε ήδη ανοικτάς θύρας) , εκφράζοντας το παράπονο ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, "όχι μόνο τον άδειασε, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν ξέρει ο κ.Προβόπουλος τη δουλειά του"...

ΞΥΝΙΔΗΣ: ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ



Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την ανάλυση του αρθρογράφου "Φελνίκου" στο Matrix της 21-3-2014 με τον προφητικό τίτλο "ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ". Επίσης πάρα πολλοί μου άνοιξαν συζήτηση για την προσέγγισή του. Το κείμενο μου δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα και σκέψεις. Με εξέφραζε στις διαπιστώσεις. Και με αυτόν τον τρόπο με κέρδιζε. Μετά; Μετά προχωρούσε σε σενάρια. "Τρεις το λάδι τρεις το ξύδι". Κι αυτό δεν με εξέφραζε. Ούτε με κέρδιζε συναισθηματικά και λογικά. Και για να γίνομαι πιο σαφής.
Ο "Φελνίκος", εν τέλει, εξέφρασε τον τύπο:
15 βουλευτές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Παπανδρέου*+ της ΔΗΜΑΡ + Δεξιά -"Βενιζελικούς" βουλευτές > κυβερνητική πλειοψηφία από αυτή Σαμαρά + Βενιζέλου.
* (έχει πει ο Παπανδρέου ότι πάει κάπου για να τον ακολουθήσουν άλλοι; εξ'όσων γνωρίζω όχι).

Η άσκηση αυτή εκφράζει αγωνία για λύση στο διαφαινόμενο πολιτικό πρόβλημα. Όμως όσων κινούνται στο μέχρι σήμερα κατεστημένο (πολιτικό, χρηματοπιστωτικό και ψευτοεπιχειρηματικό) και χωρικά ορίζεται από την Πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ομονοίας (για να συμπεριλάβουμε τις έδρες των Τραπεζών) και την Πλατεία Κολωνακίου. Και εκφράζει και την αγωνία όλων των παραγόντων που το συναποτελούν.

Θα μπορούσε να υπάρξει σαν άσκηση επί χάρτου εάν και εφόσον:
1)Η Νέα Δημοκρατία ήταν μια πολιτική δύναμη που σέβεται τις αρχές συμμαχικών κυβερνήσεων.
2)Η Νέα Δημοκρατία είχε αποδείξει την πρόθεσή της να αλλάξουμε αντί να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε ένα παλαιοκομματικό κράτος.
3)Η προκύπτουσα νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε να έχει στίγμα συμπαραστάτη στην κοινωνία και όχι τιμωρού της.
4)Στοιχειωδώς οι πολίτες έβλεπαν ότι είτε η τσέπη τους είτε η ποιότητα ζωής τους φέτος ήταν καλύτερη από πέρσι.
Αποδείχθηκε ότι η Δεξιά δεν μπορεί να ανεχθεί τα παραπάνω. Αποδείχθηκε ότι συνεχίζει να υπηρετεί και να διογκώνει ένα σκληρό δεξιό πελατειακό κράτος με προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και του χρήματος. Να υπηρετεί τους ντόπιους (παραδοσιακή της μορφή) ή ξένους (νεοφιλελεύθερη μορφή) ολιγάρχες.
Από την άλλη η μαύρη τρύπα του οικογενειακού προϋπολογισμού του κάθε σπιτικού μεγαλώνει αντιστρόφως ανάλογα της μείωσης των ελλείμματος και ευθέως ανάλογα του χρέους.

Και πότε αναδύονται οι "τύποι" και τα "σενάρια" αυτά;. Στην διαφαινόμενη εξαφάνιση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή σε δύο μήνες.Άρα μόνο ως τρικ του συστήματος μπορεί να μοιάζουν. Και το ένστικτο των πολιτών πλέον δεν ανέχεται τρικ. Θέλει καθαρές λύσεις. Συμμαχικές αλλά καθαρές. Όχι με αθροίσεις βουλευτών αλλά με αθροίσεις κοινωνικών δυνάμεων.

xinidis.blogspot.g